Gerzson
-3 °C
2 °C

Miért nem ment magyar vezető a davosi fórumra?

2005.01.27. 15:49
A kormányszóvivő szerint technikai akadályai voltak annak, hogy Gyurcsány Ferenc nem ment el a davosi világgazdasági fórumra. A miniszterelnök ugyanis éppen ezekben a napokban tervezte, hogy meglátogatja ukrán kollégáját, aki azonban elutazott Davosba. Az eredeti meghívó a világgazdasági fórumra Medgyessy Péternek szólt, de az invitálásokat Gyurcsány örökölte.
Batiz András kormányszóvivő szerint igenis vannak magyarok a világ egyik legfontosabb gazdasági-politikai csúcstalálkozóján, Davosban. Igaz ugyanakkor, hogy a kormányfő nem utazott el a fórumra. A kormányszóvivői tájékoztatón szerdán ez utóbbi tényt Batiz azzal magyarázta, hogy technikai akadályok miatt nem tudott elutazni a svájci településre a miniszterelnök. Tavaly sem volt magyar tisztviselő a svájci városban. Bővebben > > >

Elkerülték egymást

Az Index értesüléseit szerint a technikai probléma azt jelenti, hogy a kormányfő stábja arra készült, Gyurcsány Ferenc a világgazdasági fórum időpontjában hivatalos látogatást tesz Ukrajna új elnökénél, Viktor Juscsenkónál. Az csak később derült ki, hogy a viszontagságos ukrán elnökválasztás utáni jogi huzavonák nem rendeződnek a kormányfői vizit tervezett időpontjára, ráadásul a találkozó helyett Juscsenko Davosba utazott.

Medgyessy meghívásait Gyurcsány örökölte

A davosi meghívót a magyar miniszterelnök még akkor kapta, amikor Medgyessy Péter volt a kormányfő, mondta Batiz. Medgyessy Péter hivatalában az Indexnek azt mondták, hogy a volt kormányfő meghívóit - így a Davosba szólót is - utódja örökölte. Medgyessy Gyurcsány Ferenc felkérésére Magyarország utazó nagykövete, de a davosi fórumra ő sem utazott el.

A magyar miniszterelnök egy későbbi időpontban keresi fel ukrán kollégáját.

A Greenpeace is megérkezett
"A rettentő szigorú katonai óvintézkedések ellenére" a Greenpeace aktivistáinak sikerült a világméretű Dow Chemicals elleni tiltakozás Davosban, írja közleményében a szervezet magyarországi képviselete. A Világgazdasági Fórum alkalmából 60 aktivista - köztük három magyar - demonstrált emberszőnyeget alkotva azért, hogy a bhopali katasztrófa után 20 évvel elkezdődjön a jóvátétel és a terület megtisztítása.
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft