Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Hamisítvány vagy államtitok a Népszava levele?

2004.05.28. 09:16
Csontos János debreceni szocialista országgyűlési képviselő azt fontolgatja, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságával vizsgáltatja meg azt a Sutka Sándor dandártábornoknak, Hajdú-Bihar megye volt rendőrfőkapitányának tulajdonított - teljes terjedelmében a Népszavában megjelent - levelet, amelyben a dandártábornok állítólag azt írja: a debreceni vagyonkezelő holding ügyében folytatott rendőrségi nyomozásban elkerülhetetlen Kósa Lajos debreceni polgármester, fideszes parlamenti képviselő "eljárás alá vonása".
Tavaly óta rendőrségi nyomozás folyik a debreceni nagyberuházások ügyében. Az eljárással kapcsolatban a Népszava a napokban közölt egy Sutka Sándornak tulajdonított levelet, amelyet később Nagy Kálmán Hajdú-Bihar megyei főügyész - a fejléc és az iktatószám hiányára hivatkozva - hamisítványnak nevezett. A levélben többek között az olvasható: megalapozott annak a gyanúja, hogy a vagyonkezelő holding gazdálkodásában döntésjoggal rendelkező személyek több alkalommal bűntetteket követtek el - írja a Népszabadság.

Csontos János csütörtökön közölte: levelet írt Lamperth Mónika belügyminiszternek, Nagy Kálmán megyei főügyésznek és Halmosi Zsolt Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitánynak azzal a céllal, hogy derüljön ki az igazság a Sutka Sándornak tulajdonított levélről. Hozzátette: minden politikai és parlamenti eszközt fölhasznál, hogy az állampolgárok számára világossá váljanak a debreceni nagyberuházások ügyében folytatott rendőrségi vizsgálat részletei, és az is, hogy Kósa Lajos polgármesternek mi a szerepe az ügyben.

A Népszabadság információi szerint a levél létezik, de elképzelhető, hogy államtitkot képez, így először kezdeményezni kell annak feloldását. A napilap szerint ez hamarosan megtörténik.

A Fidesz debreceni szervezete csütörtökön sajtóközleményt adott ki, amelyben többek között ez olvasható: "Nincs olyan gaztett, hamisítás és hazugság, amitől visszariadna a debreceni Werber-jugend." A közlemény szerint a debreceni vagyonkezelő holding felügyelőbizottsági elnöke, Kállai Gábor szocialista városi képviselő eddig semmilyen kritikai észrevételt nem fogalmazott meg.