Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gyurcsány a Hortobágyon

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miközben Gyurcsány Ferenc a hortobágyi pusztában lovagolt és pálinkázott, a parlamentben elkezdődött az állami vezetők javadalmazásának átláthatóságához szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat általános vitája.
  • Gyurcsány Ferenc megérkezett a Hortobágyi Nemzeti Park látogatóközpontjába, ahol Gráf József agrárminiszter és Ujhelyi István önkormányzati minisztérumi államtitkár fogadta. Gyurcsány Ferenc átöltözik, majd nemsokára kormányszóvivői tájékoztatót tartanak.
  • A helyi italmérésben végzett rapid közvélemény-kutatás után úgy tűnik, hogy az ivóközönség nagy többsége nem Gyurcsány-párti. A vezérszónok, egy 73. évét taposó, nagyothalló, bicskáját rázó bácsi azt fejtegeti, hogy Gyurcsány egy Ganéj Miska, aki Lendvaival együtt romlásba viszi az országot. Szerinte jövőre lesznek a választások, de az már sem segít, hogy januártól visszamenőleg 2,4 százalékkal megemelték a nyugdíjat (az inflációkövető nyugdíjkiegészítésről van szó), mert elmúlt a kommunista szellem, és ezek már hiába osztogatnak. Mint kiderült, a harcos öregember azt a szép szőke kövér fiút látná szívesen a Hortobágyon, akit csak hosszú idő után sikerült beazonosítanunk: Herényi Károlyra gondolt.


  • A miniszterelnök sikeresen átöltözött, és most bezárkózott egy terembe a lótenyésztőkkel. Erre - legnagyobb döbbenetünkre - megérkezett Hiller István kulturális és oktatási miniszter is. Gyurcsány Ferenc a találkozó elején megnyugtatta magát, hogy a sajtót csak egy vágókép készítésére engedték be.
  • Próbáljuk kideríteni, hogy mit keres Hiller István a parasztok közt.
  • A gyár által képviselt hivatalos álláspont szerint 1957. november 7-én mutatták be a ma Trabantként ismert kisautót.

  • A kormányfő még mindig a lótenyésztőkkel tárgyal zárt ajtók mögött.
  • Befejeződött a zárt tanácskozás. Nemsokára sajtótájékoztatót tartanak a megbeszélésen elhangzottakról. Aztán (idézet a programból): Állattartó fórum, gazdaság bemutatás, találkozó 60-100 állattartóval.


  • A Hortobágyi Nemzeti Parkban tartott kormányszóvivő tájékoztató elején Gyurcsány Ferenc miniszterelnök igyekezett eloszlatni azokat a feltételezéseket, melyek szerint magánosítani készülnének a Hortobágy környéki halgazdaságot, a génmegőrző központot vagy a ménest. Ezek tartós állami tulajdonban maradnak, és az itt dolgozó szakemberekkel közösen további fejlesztéseket tervezünk, mondta a kormányfő.
  • Jól járt a Hortobágy, hogy nem a Parlamentben van a miniszterelnök. A rónáról ugyanis a parlamentben mindeddig egyáltalán nem beszélt Gyurcsány.
  • Amint vége lett a kormányszóvivői sajtótájékoztatónak, Budai Bernadett (másik) kormányszóvivő elküldte az Új Magyar Falu Programjának háttéranyagát. E "szerint minden egyes faluban – átlagosan – 10 beruházás valósulhat meg, amely vagy munkahelyet teremt, vagy a település fejlesztésével járul hozzá a vidéki élet jobbá tételéhez."

    A program súlypontjai:
    - munkahelyteremtés
    - esélyegyenlőség (a minőségi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés és az elérhetőség javítása)
    - a vidéki életminőség javítása
    - harmónia a természettel, illetve kulturális örökségünk védelme, hagyományőrzés.

    Nem jutunk szóhoz.
  • A Hortobágy közepén, ami amúgy Magyarország második legfelkapottabb turisztikai helye a főváros után, Gyurcsány Ferenc meghirdette az Új Magyar Falu Programját. (lásd: előző poszt) Mit remél ettől Gyurcsány?

  • Az előzetesen kiadott program szerint Gyurcsány 11:30-kor 60-100 állattartóval találkozna. Ferenc köztudomásúlag a legnagyobb magyar állattartók egyike, a Rózsadomb Európai Értelemben Vett Kiskondása. Ezért is volt óriási az öröm a Percről percre szerkesztőségében, amikor egy taktikai okokból meg nem nevezhető parlamenti elnök titkárságáról egy, a legendás húshozamú norvég vadjuh jellegzetes ürülékfoltjaival pettyezett borítékot hozott a futár. A borítékban Gyurcsány Ferenc saját kezű feljegyzései voltak, 8 éves korától kezdve egészen a tegnapi napig. A téma: pluralizmus és állattenyésztés mindenáron! Most ebből közlünk néhány szenzációs részletet. Az első bejegyzés 1969 június 4-ei keltezésű:

    „A szülinap jó volt, bár ha rajtam múlik, talán nem a krumplihéjat választom ajándékba. Apus azt mondta, nem megy jól nekünk manapság, aztán a kommunistákat szidta, anyus közben csendben megfőzött egy utcakövet, kevés zsírral és hajmával. De ez sem szegte kedvemet, mert végre sikerült lefialtatnom a bodobácsot. A Horvát Pisti azt mondta, hogy az apja öt forint ötven fillért fizet ezer bodobácsér.”


  • Mi értelme van a falusi roadshownak? - kérdeztük Ujhelyi Istvánt az önkormányzati és területfejlesztési tárca államtitkárát, aki a turizmus fejlesztéséért is felelős. Ujhelyi szerint a miniszterelnöki jelenlét az adott térségre irányítja a figyelmet, márpedig a falusi turizmus kiemelt terület. A kormányfő emellett egy csomó hivatalos és nem hivatalos panaszt, információt hall a helyi képviselőktől, gazdálkodóktól. "A miniszterelnöknek nem árt, ha néha kimozdul" - mondta Ujhelyi.
  • Hajdúszovátnak független polgármestere van, Hadházi László. A tavalyi polgármesterválasztáson szocialista jelölt nem is indult, a képviselőtestületben is csak függetlenek és fideszesek vannak.
  • 1969 június 9.

    Apus jelenetet rendezett, azt kiabálta, hogy „ezek a vörös bogarak mindent ellepnek”. Anyus csendes asszony, de most megkérdezte: „Milyen bogarak, szegény Ferikém?”, aztán megsimogatta Apus fejét. Nem mertem elárulni, hogy páran tényleg kiszöktek a tenyészetemből. Apust később elvitte egy fekete autó.


  • A miniszterelnöki konvoj elindult Hajdúszovát felé, ahol a várva várt találkozó lesz az állattartókkal. Picit lemaradtunk, nem győztük a tempót.
  • 1976 október 2.

    Ma költöztünk át a lakótelepre! Életemben nem láttam még liftet, de egyből rokonszenves eszköznek tűnt: jó meleg, ugyanakkor szellős, be is költöztettem a selyemhernyó-családot. Azon rágódom, hogy az örsi fagyipénzt titokban befektethetem-e további hernyókba. Kalapos Jancsi azt javasolta, hozzunk létre egy kamuörsöt, és futtassuk át azon a fagyira szánt gempát.
  • 1977. január 8.

    Nehezen bírom ezt a pesti gimnáziumot! Örsi gyűlésen vitába keveredtem egy Sváb-hegyi fiúval a racka ivartalan szaporításáról. Végső érvként az asztalra csaptam a macskamiskárólót, amit Anyus horgolt nekem, amikor elhagytam Pápát. Mindenki elcsendesedett, de láttam a szemükben, hogy nem tudnak elfogadni engem. Esküszöm, kedves naplóm, egy nap visszatérek, és megleckéztetem ezeket a budapesti burzsoá műállattenyésztőket!
  • Mire odaértünk Hajdúszovátra, Gyurcsány és a 60-100 gazda bezárkózott a terembe. El sem tudjuk képzelni, mi zajlik odabent.
  • 1982 március 13.

    A monolitikus rendszer lebontása érdekében elfogadtam a főállást a kari KISZ-szervezetben. Képzeld el kedves naplóm, hogy mi lenne, ha kommunisták vagy növénytermesztők foglalnák el az ifjúsági mozgalom kulcspozícióit! Örömömben bikecset rajzolgattam a Népsport szegélyére. Vajon az én életemben létre jön-e a birka-kecske-hibrid? Szerintem előbb lesz itt többpártrendszer. Tudod mit? Akkor lesz itt bikecs, amikor a Szűrös elvtárs jobbról előzi a – bruhaha – parlamenti ellenzéket.

  • 1988. szeptember 18.

    Vajon letartóztatják-e Gorbacsov elvtársat? Ezen morfondíroztam, miközben lazításként házinyulat mángoroltam Puja Frigyes elvtárs edericsi nyaralójának kertjében.

  • 1989 április 27.

    Ma kiléptünk a DEMISZ-ből és megalakítottuk a jövő központi politikai formációját, az Új Nemzedéket. Én a bejegyzéskor a nutriaszaporítást akartam megadni fő tevékenységi körnek, de Szilvásy Gyuri a feszült rágcsálópolitikai helyzetre való tekintettel, taktikai okokból inkább valami demokratikus közéleti vakert javasolt. Elfogadtuk, de nem baj, ha lementek a választások, a fókuszba újra Európa legnagyobb bűzmiriggyel rendelkező, értékes gereznát adó rágcsálóféléje kerül.
  • 1990. január 3.

    Egy hörcsögbőrben utazó társutas letarolta a piacot, a nutria behalt, az Új nemzedéket tegnap feloszlattuk. 24 órás vacillálás után úgy döntöttem, elég a politikából, irány az üzleti élet!
  • Mivel az állattartók nem engedik ki a zárt teremből a miniszterelnököt, nem tudjuk meg, hogy mi történt odabent. Addig is itt egy kép arról, milyen volt a falujáró Orbán:

  • 1993. február 17.

    Megismerkedtem egy csodálatos asszonnyal. Apró Piroska a neve, és vízi ugróvillást, valamint búvárcsincsillát tenyészt a Szemlőhegy utcai villájuk medencéjében. Két egész órán át beszélgettünk a biogilisztázás esélyeiről a plurális Magyarországon! Piroska érett, de gyönyörű asszony, sugárzó intellektus, az az álma, hogy állatparadicsommá varázsolja a Rézmált, egészen a Marczibányi téri biopiacig.
  • 1994. július 10.

    Ma nőül vettem Piroska lányát. Mi jöhet ki abból, ha a KISZ-mozgalomban edzett nutriás vonal egyesül a pártarisztokrácia csincsillás tapasztalataival? Az anyakönvvezető neve alatt alapítottunk is rögtön egy Kft.-t meztelencsiga-szexálásra. Piroska szerint ez lesz a következő évtized üzlete. Egy ismeretlen befektető még a menyasszonytánc előtt beszállt 4 milliárd forinttal, amit valami puha anyagból készült, katonai jellegű felsőruházati termékben tett le az asztalra. Már megint óriási szerencsém van az üzleti életben.
  • 1999. november 7.

    Azt hiszem, elértem azt, amiért feljöttem Pápáról: az enyém a Rózsadomb legnagyobb haszonállat-állománya. Igaz 95 százalékban ruszliból áll az állatsereglet, plusz egy kevés csincsilla és ugróvillás, de ilyen kevés aranykorona-értékű földön ez sem kevés. Viszont így nem maradt előttem kihívás. Úgy érzem, valami új dologba kéne belekezdenem.
  • Gyurcsány régóta lovagol, de soha nem lovaspólózott, tudtuk meg hivatalos forrásokból.
  • Véget ért a találkozó a gazdákkal, de nem nyilatkoztak arról, hogy miről beszéltek. Mivel nagy csúszásban vannak, gyorsan tovább robogtak Nádudvar felé, de oda már nem követjük a falujáró kormányfőt. Közvetítésünket befejezzük. Viszlát!