Demeter tagadja a családi cég állami támogatását

2004.10.18. 15:33
Lapinformációk szerint az Orbán-kormány egykori titokminiszterének családi vállalkozása is több nagy összegű állami támogatást kapott az elmúlt években. A korábban Demeter Ervin feleségének résztulajdonában lévő Garancsi Pannon Borház Kft. közel 50 millió forintot kapott a költségvetésből egy fogadó építéséhez. Demeter szerint neki nem volt "ráhatása" a támogatások megítélésére, és felesége már nem volt tagja a társaságnak, amikor az megkapta a milliókat.
Több jogcímen is kapott állami pénzeket a szerteágazó céghálóval és jelentős mennyiségű ingatlannal rendelkező Demeter Ervin családja - írja a Vasárnapi Hírek és a Népszava.

Vendégségbe mentek

A lapom szerint az Orbán-kabinet titkosszolgálatokat felügyelő miniszterének családi érdekeltségébe tartozó Garancsi Pannon Borház Kft. az előző kormányzati ciklusban közel 50 millió forintot könyvelhetett el a Gazdasági Minisztérium és a Pest Megyei Területfejlesztési Tanács segítségével. A Vasárnapi Hírek információi szerint egy Tinnyén tervezett fogadó létrehozásához adtak a volt miniszter felesége egykori résztulajdonában álló kft.-nek pályázati pénzeket. A lap szerint Kulcsár Edit, Demeter Ervin felesége, két cégtársával, Széplaki Istvánnal és Kulcsár Endrével - Kulcsár Edit közeli rokonával - együtt jutott egy 30 millió forintos illetve egy 18,4 millió forintos támogatáshoz a két fenti forrásból.

A 2000 márciusában alapított Garancsi Pannon Borház Kft. a Hargitaholding Befektetési és Külkereskedelmi Bt.-től vette bérbe a fogadó építéséhez a garancsi horgásztó partján lévő ingatlant. A Kft. vállalta meghatározott építési munkálatok elvégzését. A Hargitaholding Bt.-nek a nyilvános cégadatok szerint két beltagja van: Széplaki István és Pataki Lajosné, utóbbi Kulcsár Edit édesanyja. Az eredetileg 101 milliósra tervezett beruházás végül 93 millió forintból valósult meg, ezért az eredetileg magasabb összegben meghatározott állami támogatások mértékét is csökkentették. Az elkészült fogadóban egyébként a 2002-es választási vereség után Orbán Viktor is tanácskozott kormányának volt tagjaival.

Nem volt ráhatás

Demeter Ervin, fideszes országgyűlési képviselő az Index kérdésére azt mondta, hogy neki "mint miniszternek semmilyen ráhatása nem volt" a támogatásokat megítélő szervezetekre. Demeter azt is mondta, hogy felesége a támogatások ítélése idején már nem volt tagja a cégnek. A volt miniszter állítása szerint Kulcsár Editnek, miután 2001-ben távozott a Garancsi Pannon Borház Kft.-től, semmi köze nem volt a céghez. Ennek némileg ellentmond, hogy több, a támogatásokkal kapcsolatos okirat tanúsága szerint Demeter felesége a kft. hivatalos képviselőjeként tárgyalt még 2003-ban is, valamint hogy a cég Demeter feleségének más érdekeltségeihez, a Mádi Pannon Borház Vendéglátó, Termelő és Kereskedő Kft.-hez és a Hargitaholdinghoz hasonlóan ugyanarra a budapesti címre van bejelentve.