József, Bánk
-6 °C
0 °C

Félpályás demonstráció Olaszliszkánál

2006.10.28. 14:57
Az olaszliszkai gyilkosság felveti "a halálbüntetés visszaállításának szükségességét", mondta Szegedi Csanád, a Jobbik borsodi szervezője azon a tüntetésen, amelyen több tucat autós és motoros tiltakozott az október 15-én elkövetett gyilkosság ellen.

Több százan demonstráltak szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszka határában, majd a település területén, elítélve az október 15-én történt gyilkosságot, amikor több helybéli gyermekei szeme láttára halálra vertek egy 44 éves tiszavasvári tanárt.

A demonstrációt civilekkel együtt kezdeményezte a Jobbik Magyarországért Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete - mondta Szegedi Csanád, a Jobbik megyei szervezője.

Megjegyezte, hogy az Olaszliszkán történtek ismét felvethetik a halálbüntetés visszaállításának szükségességét.

A Jobbik felhívására több tucatnyi autós, motoros indult el szombaton Miskolcról, illetve a megye más térségeiből Olaszliszka felé, erős rendőri kísérettel.

Harangszóra gázt adtak

A 37-es főút olaszliszkai elágazásánál félpályás útlezárással lassították a forgalmat a demonstrálók, akik a déli harangszót követően járműveikkel végigvonultak a településen, majd virágot helyeztek el a tragédia színhelyén.

Ezután az autósok és motorosok Bodrogkeresztúr irányába elhagyták a falut, és Tokaj, Rakamaz, Tiszanagyfalu, Tiszaeszlár érintésével Tiszavasváriba tartanak, ahol részvétüket kívánják nyilvánítani az áldozat hozzátartozóinak.

Olaszliszkán október 15-én brutális kegyetlenséggel verték halálra Szögi Lajost, aki a faluban autójával - amelyben két kislánya is utazott - elsodort egy 11 éves helybéli kislányt, aki könnyebben sérült meg.

A gyilkosság után a rendőrség három embert vett őrizetbe, akiket később a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Szögi Lajost egy hete temették el a tiszavasvári temetőben.