Emma
9 °C
26 °C

Gazdák nélkül is lesz minisztériumi tárgyalás

2005.02.26. 22:12
Vasárnap mindenképpen tárgyalnak a gazdák sorsának jobbításáról a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a tárca vezetői, annak ellenére, hogy a demonstráló gazdák megbízottai nem akarnak megjelenni vasárnap a minisztérium épületében.

Pásztohy András, az FVM politikai államtitkára szombaton este elmondta, hogy telefonon beszélt Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnökével, akit arra szeretett volna rávenni, hogy vasárnap tíz órára ő és a demonstráló gazdák tárgyalócsoportjának témafelelős vezetői jelenjenek meg a minisztérium épületében. Az agrártárca vezetői szeretnék áttekinteni az eddigi tapasztalatokat - azaz azt, hogy mit kell tennie a miniszternek, kell-e kormányrendeletet előkészítenie, általában kell-e szabálymódosítást kezdeményezni.

A demonstráló gazdák megbízottai azonban nem mennek vasárnap a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba tárgyalni, jelentette ki Jakab István, viszont az eredeti menetrendnek megfelelően vasárnap kilenc órakor várják a minisztérium szakértőit az agrárgazdasági kutatóintézetben, hogy folytassák a megbeszéléseket.

Megbeszélik

Az FVM államtitkára elmondta, hogy a minisztériumi vezetők - függetlenül attól, hogy a gazdák jelen vannak-e - vasárnap áttekintik a teendőket annak érdekében, hogy a gazdálkodók minél gyorsabban megkaphassák a területalapú támogatásokat, megvizsgálják az intervenciós felvásárlás és kifizetés felgyorsításának lehetőségét, valamint azt is, hogy a negyvenmilliárd forintos fejlesztési forrásokat miként lehet a lehető leghatékonyabban felhasználni.

A hétfői tárgyalás feltétele, hogy a demonstráló gazdák hagyjanak fel a tényleges tiltakozó akciókkal, ne legyenek félpályás útlezárások, és ne vezényeljenek a fővárosba traktorokat, valamint hogy a tárgyaló csoportokat vezetőknek legyen írásos felhatalmazásuk, mondta el Pásztohy András. Ez utóbbira az államtitkár szerint azért van szükség, hogy mindig ugyanazok vezessék a demonstráló gazdák szakértő csoportjait, mivel a minisztériumi tárgyalócsoportokat is ugyanazok vezetik állandóan.

Nem volt zűr

Jakab István, az érdekképviselet vezetője arra vár választ Hiller Istvántól, az MSZP elnökétől, minek alapján jutott arra a következtetésre, hogy szélsőjobboldali demonstráció lett volna az Országház előtt. A Kossuth téren magyar gazdák és budapesti szimpatizánsaik tiltakoztak a gazdatársadalmat ért sérelmek miatt, a téren csak nemzeti színű és gazdaköri zászlók voltak, mondta Jakab István, aki szerint abba kellene hagyni "a hivatalos riogatást", és érdemi tárgyalásokat kellene kezdeni.