Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Vonalkódos Petőfiket szorított ki Demszky Gábor

2005.03.15. 15:02
Történelmi és aktuálpolitikai párhuzamokat vont a 1848-as forradalom, az 1867-es kiegyezés és a jelenkor között Demszky Gábor főpolgármester, aki a Petőfi-szobornál tartotta március 15-ei megemlékezését. A megemlékezésen egy néhány fős csoport füttyögött, és a kutyapiszkos cipőkre hívta fel a figyelmet.

Demszky Gábor Pesten, a Petőfi szobornál kétezer fős hallgatósága, illetve tizenkét fütyülős, bekiabálós csoport előtt mondta el beszédét a főváros március 15-ei rendezvényén. Az egysoros, fekete öltönyben fellépő főpolgármester szerint 1848-ban a budapesti polgárok hasonló gondokkal néztek szembe, mint most: "szerettek pereskedni, szemeteltek az utcán, sokallták az adót, a gyalogosok szidták a száguldó hintókat, a diákok éjszaka hangoskodtak a kávéházakban, a környéken lakók pedig újra panaszt tettek ellenük."

Petőfi lelép
Klikk a képre!
A Március 15. téren a kormány már kipróbált tervezőkkel készíttette el installációját. Szöllőssy Barbara, Pyka Zsolt és Martinkó József készítette a Petőfi szimbolikus alakjának sziluettjét formáló "figuracsoportot", és az ő terveik alapján rakták ki annak idején a Móricz Zsigmond körtéren a fűthető kavicsokat is. A Budapest portál szerint a jelenlegi koncepció "a vonalkódnak térbeli megtestesülése is egyben. Az így létrejövő "Petőfi kódok" felületein korabeli versek, követelésszövegek, liberális manifesztumok kiemelkedő idézetei, korabeli ábrázolások, történelmi személyiségek, látképek, térképek, kitüntetések, jelképek, faximilék láthatóak." Vagyis a fővárosi megemlékezés idején nem voltak láthatók, mert a Petfőfi figurákat elszállították erre az időre.
A besúgókat és munkáltatóikat nem védte senki

A főpolgármester felhívta a figyelmet, hogy a kiegyezés után - az 1848 után kiépített - besúgóhálózatot senki sem védte azzal, hogy az ország stabilitását védte. "Nem volt, aki azt mondta, hogy az idegen hatalmat kiszolgáló vezetők, akik a besúgók jelentéseit olvasták, a maguk módján ellenállók voltak."

A főpolgármester 7-8 perces beszédében körülbelül 30-szor ejtette ki a "szabad" és a "szabadság" szavakat, és hosszasan méltatta Podmaniczky Frigyest, akiről a főváros ez év elején beígért fejlesztési programját Demszky elkeresztelte. A Podmaniczky-programra a főpolgármester szerint 15 év után most először nyújt alkalmat, hogy "a kormány nem csak szavakkal, hanem pénzzel is támogatja." Bejelentette, hogy a városfejlesztés koordinálására újra létrehozzák a Fővárosi Közmunkák Tanácsát.

A főpolgármester beszédét végig sípolás és bekiabálás kísérte, amelyre a tömeg többször tapssal válaszolt. Miután Demszky Gábor "Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!" felkiáltással befejezte beszédét, a tucatnyi ellendemonstráló is elhagyta a helyszínt. Demszky után Jordán Tamás és csapata lépett a színpadra műsorral.

A kutyaszar és barna dzsekisek

Demszky Gábor beszéde alatt hárman-négyen fújták sípjukat egyfolytában, őket négy-öt fős, barna bőrdzsekis középkorú férfiakból álló "testőrgyűrű" vette körül. A negyvenes-ötvenes férfiak erős pírrel az arcukon a főpolgármester beszéde alatt folyamatosan inzultálták a körülöttük lévőket, majd a beszéd végén szinte egyszerre hagyták el a helyszínt. Távozásuk sem volt incidens nélküli. A férfiak folyamatosan szidalmazták a tüntetőket, volt aki hangosan azt forszírozta, hogy a megemlékezésen lévők "cipőtalpa tiszta kutyaszar, de éltetik Demszkyt". Mások pedig a rendzavaróknak kívánták, hogy rácsok mögé kerüljenek.