Mátyás
-6 °C
1 °C

Demszky új helyszínt kér Orbántól

2006.10.18. 15:27
Demszky Gábor főpolgármester tiszteletben tartja a gyülekezési szabadságot, de azt szeretné, ha a Fidesz nem az Astoriánál tüntetne október 23-án.
Visszajön az utcáról a Fidesz

Információink szerint a Fidesz az október 23-i megemlékezésével abbahagyja állandó utcai jelenlétét. A párt elnöksége eleve nem hónapokra tervezte a demonstrációkat, egy idő után politikai nyomásgyakorlásra nem elég az állandó Kossuth téri jelenlét.

Az egyik fideszes vezető cáfolta azt a korábbi hírt, hogy a Kossuth téri nagygyűléseket a párt által szervezett útlezárások követnék. Úgy tudjuk, az ellenzéki párt szombaton és vasárnap már nem tart nagygyűlést a Kossuth téren, bár október 23-áig elvileg megtehetné. Úgy nyilatkoztak, nem akarják akadályozni az állami ünnepség előkészületeit.

A Fidesz szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, arról, hogy meddig maradnak a téren, csütörtökön este jelentik majd be a demonstrálóknak, arról pedig Orbán Viktor beszél majd a 23-i nagygyűlésen, hogy utána hogyan tovább.

Demszky dugótól tart

"Az újságokból értesültem arról, hogy a Fidesz október 23-án délután 4 órakor az Astoriánál kíván ünnepi nagygyűlést tartani. Ez azt jelenti, hogy a rendezvény és a felvonulási útvonalak biztosítása miatt nem csupán az Astorián, de a Rákóczi úton, Kossuth Lajos utcán, a Kiskörúton és a kapcsolódó Duna-hidakon is több órára megbénul a forgalom" - áll abban a levélben, amelyet Demszky Gábor budapesti főpolgármester írt Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének.

Demszky szerint az Astoria a város egyik legforgalmasabb csomópontja, ahol különböző közlekedési eszközökön naponta 900 ezer ember halad át. Itt jár Európa legforgalmasabb buszcsaládja, a 7-es buszcsalád, a 2-es metró felszín alatti forgalma fölött fél tucat busz, villamos-vonalak, többsávos főutak keresztezik egymást. "Az Astoria és a környező fő- és mellékútvonalak félnapos lezárása még ünnepnapon is bizonyosan ellehetetleníti a város nagy részének életét" - áll a levelében.

A főpolgármester hangsúlyozza, hogy messzemenőkig tiszteletben tartja a gyülekezési törvény rendelkezéseit, a szabad véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez fűződő alkotmányos jogokat. Ugyanakkor a gyülekezési jogról szóló törvény 8. paragrafusa szerint "ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható", illetve az ezt értelmező 15/1990-es BM Rendelet szerint "a közlekedés rendjének aránytalan sérelme" esetén a rendőrségnek lehetősége van egy rendezvény megtiltására, illetőleg a szervezők értesítésével új időpontban, új helyszínen történő megrendezésének biztosítására, írja.

Demszky ezért tisztelettel azt kéri Orbántól, fontolja meg, hogy a város nyugalmának megőrzését, az ünnepi megemlékezés méltóságát megfelelőképpen szolgálja-e egy, a Belváros legjelentősebb közlekedési csomópontjában megtartott pártrendezvény.

"Kérem, hogy a Fidesz vezetőjeként segítsen abban, hogy tervezett rendezvényüket más, a forgalmat kevésbé akadályozó helyszínen (például a Fidesz által az elmúlt évek nagygyűlései alkalmával már többször igénybe más közterületeken) tartsák meg" - írta Demszky Orbán Viktornak.

A Fidesz nem tágít

"A Fidesz nem változtat rendezvénye helyszínén" - reagált Demszky Gábor levelére Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője megjegyezte, a rendszerváltás óta, vagyis 16 esztendeje, amióta demszky a főpolgármester, az Astoriát és környékét minden március 15-én le kell zárni. Hozzátette, ezeknek az ünnepi programoknak egyik állandó szónoka pont Demszky Gábor. "Érdekes módon a március 15-ei lezárásokkal sohasem volt baja a főpolgármesternek, most talán az lehet a probléma, hogy éppen nem az ő szónoklata miatt lesz a lezárás" - tette hozzá a Fidesz szóvivője.

A Fidesznek egyébként aránylag csekély mozgástere volt rendezvénye helyszínének megválasztására. Az Index érdeklődésére Danks Emese kormányszóvivő elmondta, az ünnepi rendezvények miatt lefoglalták a Kossuth teret, a Felvonulási teret, a Hősök terét, az Andrássy utat, az Oktogont, a Műegyetem rakpartot, a Bemt teret, a Corvin közt, illetve pléldául a Kisfaludy utcát. A várban lévő Dísz téren nem lesz ugyan állami ünnepség, de az ott lakók már a diáktüntetés miatt is felemelték szavukat, ráadásul nem fér el sok ember.