Gusztáv
3 °C
6 °C

Felfüggesztené a bíróság Szijjártó mentelmi jogát

2004.09.24. 14:27
A fideszes Szijjártó Péter mentelmi jogának a felfüggesztését kezdeményezte a Győri Városi Bíróság. A parlament a magánvádas ügyekben nem szokta „kiadni” a képviselőket.
A Győri Városi Bíróság nagy nyilvánosság előtt folytatólagosan elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt tett feljelentés alapján indult büntetőeljárásban kezdeményezte, az Országgyűlés Elnökénél Szijjártó Péter országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, tudta meg az Index.

Demszky Gábor azért jelentette fel Szijjártó Pétert, mert a Fidesz parlamenti képviselője szerinte az adóbevallásáról, és vagyoni helyzetéről szándékosan valótlanságokat állított. A bíróság a büntetőeljárást akkor folytatja, ha az Országgyűlés felfüggeszti Szijjártó Péter mentelmi jogát.

Demszky azt sérelmezte, hogy az ellenzéki politikus augusztus 30-án az SZDSZ székháza előtt újságírók jelenlétében azt a kijelentést tette, hogy a főpolgármester adóbevallása, vagyoni helyzete és a vagyonbevallása között égbekiáltó ellentmondások vannak. A képviselő aznap a Klub Rádióban megismételte kijelentéseit és arra szólította fel az APEH elnökét, hogy indítson vizsgálatot az „égbekiáltó” ellentmondások hátterének feltárására.

Géczi József Alajos, a parlament mentelmi bizottságának szocialista elnöke az Indexnek elmondta: az 1998 óta kialakult gyakorlat szerint a parlament rágalmazási és becsületsértési ügyekben – súlyozás nélkül – nem adja ki a képviselőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!