Ágnes
-1 °C
2 °C

Szerdán dönt a kormány a 4-es metróról

2003.05.10. 13:34
Jövő héten dönt a kormány a 4-es metróról - nyilatkozta az MTI-nek szombaton a főpolgármester. Demszky Gábor közölte: az elképzelések szerint a metróberuházás költségeinek 75 százalékát az Európai Unió fejlesztési bankja, az EIB-hitelezné meg. Várhatóan még az idén újrakezdődik a metróépítés.
Jövő héten dönt a kormány a 4-es metró építésével összefüggő legfontosabb kérdésekről. Demszky Gábor főpolgármester az MTI-nek szombaton elmondta, hogy a gazdasági kabinet pénteken megvitatta a 4-es metróról szóló törvénytervezetet, amely a kormány egyetértése után, még e hónapban az Országgyűlés elé kerülhet. Közlése szerint a kormány az új metró finanszírozásával, nyomvonalával, a beruházás idei megkezdésével és a pénzfelhasználás ellenőrzésével összefüggő kérdésekről dönt majd.

Közös sajtótájékoztató Medgyessyvel

A főpolgármester reményei szerint a beruházással összefüggő kérdésekről jövő szerdán közös sajtótájékoztatót tarthat Medgyessy Péter miniszterelnökkel. Demszky Gábor megerősítette az MTI azon értesülését, hogy a gazdasági kabinet egyik nyomvonal mellett sem kötelezte el magát.

Az eredeti, a főváros és az állam közötti metrószerződésben a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar között épült volna meg a metró 200 milliárd forint körüli összegből. A főpolgármester tavaly javaslatot tett egy hosszabb, a Bosnyák térig húzódó nyomvonalra. Demszky Gábor közölte, hogy rendkívül kedvezőnek tartja a pénzügyi és az igazságügyi tárcával az elmúlt hónapokban folytatott egyeztetést a metró ügyében. Az igazságügyi tárca közreműködésére azért volt szükség, mivel törvénymódosításra is sor kerül. A főpolgármester hangsúlyozta: abban, hogy a kormány elé kerülhet a javaslat a jövő héten, jelentős szerepe van László Csaba pénzügyminiszternek is.

Hetvenöt százalékot hitelből

Demszky Gábor biztos abban, hogy egy reális, pénzügyileg megvalósítható és közlekedési szempontból is megoldást jelentő program tervét fogadja el a kormány a jövő héten. A főpolgármester közölte, hogy a metróprojekt költségeinek 75 százalékát az Európai Unió fejlesztési bankja, az EIB hitelezi meg.

Állami garanciával

Hozzátette, hogy a pénzintézettel folytatott tárgyalások eredményeként 2006 után a beruházás teljes összegének 15 százalékát vissza nem térítendő támogatásként nyújtja az EIB. A hitelt a fővárosi önkormányzat veszi majd fel állami garancia mellett. A beruházó a BKV Rt. lesz, hogy az áfát vissza tudják igényelni. A beruházás megvalósítását tehát nem veszi át a kormány, az ellenőrzésben azonban tevékeny részt vállal az állam - szögezte le Demszky Gábor.

Szervezet a közpénzek felhasználásnak ellenőrzésért

Hozzátette, hogy létrehoznak egy szervezetet, amelynek révén az állam folyamatosan ellenőrzi majd a közpénzek felhasználását.