Eleonóra
-1 °C
2 °C

Demszky: Orbán másfél éve tud a HM-korrupciós ügyéről

2001.08.15. 19:31
Demszky Gábor állítja: Peter Tufo egykori amerikai nagykövet már másfél évvel ezelőtt tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt arról, hogy a MiG 29-esek felújítása kapcsán korrupció gyanúja merült fel. Peter Tufo nem erősítette meg a szabad demokrata főpolgármester állítását, de diplomatikusan közölte azt is, nem kíván nyilvánosan vitatkozni senkivel arról, nagykövetként mikor, miről folytatott magánbeszélgetéseket. Annyit a nagykövet elismert, hogy Orbán Viktorral sok minden más mellett a MiG-ekről is szót ejtett.
Demszky Gábor szerint Peter Tufo volt amerikai nagykövet másfél évvel ezelőtt tájékoztatta Orbán Viktort arról, hogy a MiG típusú harci repülőgépek felújításának ügyében felmerült a korrupció gyanúja. (Amint arról az Index is hírt adott a stop! értesülése szerint a MiG 29-esek felújítását szorgalmazó HM egyik vezetőjét megvesztegette az üzletben érdekelt orosz-német konzorcium. Az lap információi Homoki János honvédelmi államtitkárra illettek, aki viszont bejelentette, hogy pert indít minden, a nevét hírbe hozó orgánum ellen.)

A főpolgármester a volt nagykövettől szerzett információira hivatkozva az MTI-nek szerdán elmondta: Peter Tufo az FBI által Magyarországon lefolytatott vizsgálat alapján anyagokat adott át a miniszterelnöknek és a kormány illetékes tagjainak a korrupcióval kapcsolatban. A szabad demokrata politikus szerint az ügyben indult nyomozás.

Másfél éve vár arra, hogy a miniszterelnök vagy a titkosszolgálat előáll a nyomozásról szóló anyaggal, és az ügyészségi vizsgálat elindul. Leszögezte: azt szeretné, ha nem a Fidesz-kisgazda politikai játszma kérdése lenne az, hogy mikor derül fény az igazságra, hanem ezekben az ügyekben az igazságszolgáltatás oly módon járna el, ahogy azt a közérdeke megkívánja.

Peter Tufo, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: meglepetéssel értesült a MiG-felújítással kapcsolatban Demszky Gábor által adott nyilatkozatról, amelyben a budapesti főpolgármester tőle, Tufótól származó információkra hivatkozott. Peter Tufo kijelentette: nem kívánja nyilvánosan kommentálni korábbi saját magánbeszélgetéseit, amelyeket magyar illetékesekkel - akár Orbán Viktor miniszterelnökkel, akár Demszky Gáborral - nagykövetként folytatott.

Tufo mindazonáltal leszögezte: "nem nyújtottam át írásos dokumentációt a miniszterelnöknek azzal a szerződéssel kapcsolatban, amelyet a magyar honvédelmi minisztérium írt alá" orosz és német cégekkel az orosz MiG-29-esek korszerűsítésének ügyében. Az FBI pedig soha semmilyen módon nem folyt bele ebbe a kérdésbe, nem végzett vizsgálatot - tette hozzá a volt nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy írásos dokumentumok átadása nélkül beszélt-e erről Orbán Viktorral, az ex-nagykövet elmondta: erről a szóban forgó ügyről nem, de "a MiG-29-esekről és az (amerikai) F-16-osokról általánosságban" beszélt a magyar miniszterelnökkel, "anélkül, hogy ezen üggyel kapcsolatban bármilyen korrupciós vonatkozás szóba került volna". Peter Tufo elmondta azt is: abban az időben valóban "voltak olyan híresztelések és állítások, amelyek szabálytalanságokra vonatkoztak a MiG-29-es szerződéssel kapcsolatban", de ezeket ő nem kívánja kommentálni. Nem kívánja kommentálni azt sem, hogy az említett híresztelésekről és állításokról folytatott-e magánbeszélgetést magyar személyekkel.

Peter Tufo diplomáciai nyelven szólva nem erősítette meg és nem is cáfolta kijelentéseimet, de a nyilatkozata inkább alátámasztja azt, amit mondtam - közölte Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester az MTI-vel szerdán. Kifejtette: Peter Tufo körülbelül másfél évvel ezelőtt reggelire hívta őt a nagyköveti rezidenciára, ahol a MiG-ek felújítását említve a demokrácia betegségének nevezte a korrupciót. Hozzáfűzte: Peter Tufo a későbbi találkozások alkalmával többször visszatért erre az ügyre. A főpolgármester elmondása szerint a nagykövet akkor azt mondta, hogy az üggyel kapcsolatban megkereste az illetékeseket és utalt arra is, hogy "az FBI is rajta van az ügyön". Demszky Gábor kitért arra, hogy Peter Tufo az ügy kapcsán megemlítette a Honvédelmi Minisztériumot, és az azt vezető pártot, valamint jelezte, hogy a kormány illetékeseivel is tárgyalt az esetről.

Az amerikai nagykövet amerikai nagykövetként nem állít ilyet, ha nincs erre vonatkozó dokumentuma - közölte a politikus. Megjegyezte, hogy Peter Tufo őt nem magánemberként, hanem főpolgármesterként invitálta a követségre. A beszélgetés nem magánbeszélgetés volt - jelentette ki Demszky Gábor. Leszögezte: Peter Tufo nyilatkozatában nem cáfolja, hogy voltak "ilyen beszélgetések", és azt sem vitatja, hogy voltak szabálytalanságra utaló híresztelések.