Illés
17 °C
28 °C

Demszky vállalja a pártelnöki posztot

2000.10.17. 19:22
Vállalja az SZDSZ elnöki tisztét Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, így ringbeszáll a címért a párt novemberi tisztújító kongresszusán - jelentette be a politikus kedd délután, egy újlipótvárosi kávéházban. Demszky legfontosabb célja az SZDSZ megújítása mellett Orbán Viktor legyőzése. Közölte: az SZDSZ elnökeként egy privilégiumok nélküli Magyarország megteremtésén fáradozik majd. A főpolgármester szerint aki pártjában úgy gondolja, hogy csak az MSZP válthatja le a Fidesz-kormányt, annak a szocialistáknál kell politizálnia. Demszky úgy gondolja: az SZDSZ-nek önálló pártnak kell maradnia.
Demszky Gábor
"Magyarországnak szüksége van egy erős és elvhű liberális pártra
Ringbe száll az SZDSZ novemberi tisztújító küldöttgyűlésén a párt elnöki tisztéért Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere - közölte több száz híve előtt a politikus, az újlipótvárosi Dunapark Kávéházban. Úgy vélekedett: ahhoz, hogy Magyarország normális országgá váljon, szüksége van egy erős és elvhű liberális pártra. Vagyis egy erős és önálló SZDSZ-re, amelynek nem a zsákmányszerzés a legerősebb versenyszáma. A főpolgármester bírálta két párttársát, Bauer Tamást és Fodor Gábort, akik szerinte az SZDSZ önállóságának feladása árán is meggyőződéssel vallják: csak az MSZP-vel közösen váltható le a Fidesz-kormány. Demszky az tanácsolta: aki úgy gondolja, hogy az országot csak a szocialisták menthetik meg a Fidesztől, az politizáljon az MSZP-ben.

Élesen bírálta a Fideszt és az MSZP-t egyaránt, párhuzamot vonva a két párt felfogása között. Az MSZP, mint párt éppolyan messze van az európai szociáldemokrata pártoktól, mint a Fidesz az európai kereszténydemokratáktól - szögezte le. Mindkettő avítt, konzervatív párt, amely foggal-körömmel ragaszkodik a kádári hatalomgyakorlási elvekhez. Közös eszményük, amitől a főpolgármester saját bevallása szerint libabőrös lesz, a patrónus-kliens viszonyok mentén megszervezett állam és társadalom.

Demszky i úgy vélekedett: ismeri a Fidesz-szavazókat. "Amikor Orbán Viktorra voksoltak, többségük nem a parlamentarizmus kiürítésére szavazott. Nem az önkormányzatiság elsorvasztására és nem a rasszista szélsőségekkel való bratyizásra adták voksukat" - fejtegette a főpolgármester. De nem is azért helyezték bizalmukat a Fidesz-be, hogy vezetője jó magyar embernek nevezze az antiszemita MIÉP-eseket - tette hozzá.

A pártelnöki posztért induló főpolgármester legfontosabb célja, hogy tisztességes versenyben legyőzze Orbán Viktort. Demszky úgy érzi: a mostani miniszterelnökkel szemben jelentős előnye, hogy mást gondol az emberről és mást ennek az országnak a polgárairól. Demszky inkább bízik a polgárban, mint az államban. Szeretné, ha Orbán Viktor országlása véget érne és helyébe ne a "három tenor" egyike lépjen. Számára a rendszerváltás nem Németh Miklóstól Németh Miklósig tart.