Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ma semmiféle koalíciós találgatásnak nincs értelme

2001.03.28. 16:12
Március 28-án az Index törzsasztal vendége volt Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. A főpolgármester elemezte pártja választási esélyeit, felvázolta, hogy milyen módon képzeli el a főváros tömegközlekedésének fejlesztését, és kitért a romakérdés kapcsolatban a pozitív diszkrimináció szükségességére.
(Dekóder): - Főpolgármester úr!
Két kérdésem volna:
1. Még most (a dabasi választási eredmény tükrében) is úgy gondolja, hogy pártja 10 százalék fölött teljesíthet 2002-ben?
2. Van-e véleménye arról, hogy fővárosi frakcióvezetője 1996-ban annak az alapítványnak volt az elnöke, amelyik komoly összeget kapott a Tocsik-pénzből? Válaszait előre is köszönöm.

- Kedves Dekóder!
A dabasi "üzemi baleset" ellenére úgy gondolom, hogy esélyünk van több mint 10 százaléknyi mandátum elérésére.
Az az alapítvány, amelyre rákérdezett 1996-ban formálisan sem működött, bejegyzett tagjaiknak nem volt fogalmuk arról, hogy az alapítvány nevében kik és milyen ügyekben jártak el.

(Csíkos hátú vaddisznó): - Ha én mint pesti lakos azt látom, hogy Ön 10 év alatt annyit sem tudott elérni, hogy Budapest világvárosban ne kelljen bokáig kutyapiszokban mászkálni, miért gondoljam, hogy az egész országgal majd többre megy?

- Kedves Vaddisznócska! Ez valóban probléma. Bécsben 60 ezer kutya van, Budapesten 200 ezer. A leggazdagabb város sem képes megbirkózni a kutyapiszokkal, ha a polgáraira nem jellemző a környezettudatos mentalitás.

(MacPhisto): - Elnök Úr/Főpolgármester Úr! (ahogy jobban esik)
Még az országértékelő beszéde kapcsán tettem fel pár kérdést, itt olvasható a teljes vita.
1.Mikor lesz végre a látványberuházások helyett értelmes fejlesztés?
2.Mikor lesz a lakhatóság a fő szempont a városfejlesztésben? Meddig kell még tűrnünk a zöldterületek felszámolását?
3.Mikor lesz adócsökkentés, ami megállítja a cégek menekülését?
4.Mikorra alakít ki a város egy intézkedési tervet, amely megakadályozza a belváros slumosodását/"irodásulását"?
5.Mikorra várhatjuk az egységes városkép érdekében a fellépést? Miért úgy néznek ki a főutcák, mint egy bazársor? (táblák mérete, elhelyezése, stb.)
6.Mikor intézkedik már Főpolgármester Úr, hogy az emberi egészségre és a városképre egyaránt káros napi több mázsa kutyaszart kiszorítsuk? (akár drákói módszerekkel)
7.Mikor lesz egy zöld szám, vagy egy website, ahol a polgárok aktívan, ötleteket adva hozzájárulhatnának Budapest épüléséhez? 8.Mikor vonja már le a konzekvenciát, Főpolgármester Úr?

- A Hungária körút, a Lágymányosi-híd és a kapcsolodó úthálózat, a Nagykörút felújítása, a Millfav felújítása nem nevezhető látványfelújításnak, a fő szempont a lakhatóság, az életminőség javítása minden beruházásunk esetében. A belváros irodásodása megállíthatatlan piaci folyamat, a slumosodás feltartóztatása érdekében városrehabilitációs programot indítottunk, évente több milliárd forintot költünk erre a célra. Társasházak és kerületek is pályázhatnak. Látványos eredményeket a IX. kerületben, a Középső-Ferencvárosban értünk el.

(Lefty): - Mikor kezdődik a 4-es metro építése ???

A 4-es metró beruházást a Bel-budai térségben a Bartók Béla út, Szent Gellért tér, Móricz Zsigmond körtér rekonstrukcióval ebben az évben elkezdjük

(Nekrofil): - a torteneti hivatal megalakulasa, ill. marko gyorgy kinevezese utan varga laszlo urral nagyon hangosan koveteltek az alternativ hivatal letrehozasat. Evvel mi lett??? (merthogy a th jol uzemel)

- Varga úr párhuzamos archivum cimmel könyvsorozatot ad ki. Felhívom a figyelmét az Imrédy-per teljes iratanyagára, amely ebben a sorozatban jelent meg. A munka elkezdődött.

(Nekrofil): - masfelol partelnokkent kicsit raszolhatna a www.szdsz.hu site keszitoire. Azert a marcius 23. frissites egy kicsit durrva, foleg az internetet olyan sokra tarto (teljesen jogosan!) szdsz-tol. Koszonom

- Köszönöm az SZDSZ honlappal kapcsolatos figyelmeztetést

(Kabala): - Mennyi ideig kapott haladékot a pártja felvirágoztatására?
-Nem gondolja-e ,hogy a jelenlegi botrány-koalició leváltásához szüksége lesz az MSZP-re is?
-Nevét (és munkáját) adná-e egy az MSZP-vel alkotott új koalicióhoz?
-Mennyire szimpatikus ,vagy vállalható őn számára egy mérsékelt MDF?
-Milyen politikusnak és embernek tartja Kovács Lászlót a szocialisták elnökét?

- Ma semmiféle koalíciós találgatásnak nincs értelme. A jelenlegi koalíció leváltásának igényével egyetértek. Kovács Lászlót elemző módon megszólaló és mérsékelt hangot megütő, rokonszenves politikusnak tartom.

(Raddi): - 2001. januárjában MTI hír volt, hogy "... A valódi verseny, az olcsó tarifák és a magyar internetezők számának gyors gyarapodása érdekében tárgyalásokat kezdeményez a magyarországi távközlési és kábelszolgáltatókkal Demszky Gábor, az SZDSZ elnöke."
Hogy áll ez az ügy, komolyan gondolja-e, hogy van megfelelő érdekérvényesítő ereje ehhez, várható-e ebben a kérdésben haladás ?

- A Matáv meg akarta szüntetni a kedvezményes általánydíjas csomagot, de az internetezők nyomására visszavonta. Az ebben az ügyben való megszólalásommal eredményt értünk el.

(Not guilty): - Az e-voks felmérése alapján (Ha most vasárnap lenne a parlamenti választás, Ön melyik pártra szavazna ?) :
SZDSZ 45,1% ?
MSZP 20,6%
Fidesz-MPP 21,1%
MIÉP 3,8%
MDF 3,7%
FKgP 0,3%
eredmény született.
Hány embert foglalkoztat az SZDSZ, hogy az Interneten "szavazzanak" ?

- Az internetezők körében mindig is nagyon jól álltunk, és mai is rengeteg visszajelzést kapunk arról, hogy az internetfelhasználók meghatározó hányada az SZDSZ-re szavazna. Nincs szükségünk arra, hogy "internetszavazókat" "foglalkoztassunk".

(Machiavelli): - 1. Hol vannak az elsö nyilatkozataiban beigert fiatalok a párt vezetéséböl?
2. Ha 2002-ben a Fidesz a MIEP helyett az Ön pártját keresi meg, elképzelhetönek tartja-e a velük a koalíciót?
3. Személyesen dönt pártja politikájáról, vagy hallgat tanácsadóira? Kik a tanácsadói?

- Ónody Tamás, az V. kerületi SZDSZ elnöke, vagy Gusztos Péter, a Nógrád megyei elnök ahhoz a fiatal generációhoz tartoznak, amelyet Ön az SZDSZ vezetéséből hiányol. A régiek közül pedig Gulyás József vagy Fodor Gábor a fiatalabb generáció tagjai. Amíg a Fidesz a parlamentben és a médiakuratóriumokban a MIÉP-pel működik együtt nincs értelme az Ön által felvetett koalíciós találgatásnak

(Vbk1976): - Kinek a javára fognak visszalépni a dabasi választáson ?

- A választási eredményünkön a dabasi körzetben javítani szeretnénk annak ellenére, hogy ebben a körzetben az SZDSZ választási eredménye mindig elmaradt az országos átlagtól. Nagy Ferencet, az országgyűlési képviselőjelöltünket nem fogjunk visszaléptetni.

(dolphin): - a.) Tehet-e valamit a polgármesteri hivatal, hogy ne épüljön több, a városképet minden szempontból tönkretevő plaza és irodaház (illetve, ha már épül, akkor olyan homlokzattal készüljön ami beleillik a városképbe), ha igen miért nem tesz? (létezik-e egy olyan határ ahol majd azt mondják, hogy na most már több nem kell???, hiszen a legtöbb ilyenen évek óta kint vanaz "irodák bérbeadók" felirat, így az ember el-elgondolkozik, vajon nem telített-e már a piac?)
b.) Sok ember számára szimpatikusabb volt a több arcú SZDSZ, mint a mostani, amelyet gyakorlatilag főleg ön képvisel. Nem kíván tenni valamit, hogy ismét a párt több politikusa is következetesen és markánsan kiálljon az SZDSZ álláspontja mellett?
c.) Mi a fontosabb az SZDSZ számára: az ország javát szolgáló tevékenységet folytatni a lehetőségek legjobb kihasználásával, vagy a FIDESZ által fémjelzett jobboldali kormány leváltása bármi áron?

- A plazák építését nem lehet "betiltani". Az alapterület korlátozásával, illetve egyes övezetekben a tilalom érvényesítésével tudjuk a plazák építésével kapcsolatos beruházási lázat kezelni, szabályozni. A párt politikusainak többsége következetesen és markánsan kiáll az SZDSZ álláspontja mellett. Elegendő itt Fodor Gábor, Magyar Bálint vagy Pető Iván nyilatkozataira vagy a három korábbi elnök közös nyilatkozatára utalnom. Az ország javát az szolgálja, ha a Fidesz-kormányt leváltjuk, és klientúra-építés helyett esélyt teremtünk a felemelkedésre.

(Slomo): - Tisztelt Demszky Gábor Főpolgármester Úr!
Fenti titulusához kapcsolódna kérdésem. A sokat emlegetett hannoveri villamosok nem felelnek meg az Országos Fogyatékossügyi Programban (100/1999 OGY határozat) ill. 1998 évi XXVI. törvényben (a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról) foglaltaknak! Ha jól tudom, s BKV-s körökből megerősítették, a törvényben (vagy rendeletben) előírt 60 cm-s padlómagasságot meg kell változtatni, hogy az új (mármint nekünk új) villamosok megfeleljenek az előírásoknak!
Ez a politikai csatározás, melynek a vége a hannóveri villamosok megvétele, ismételten bebizonyította, hogy nem az ésszerű és törvényes előírásokat tartjaák be! Ugyanis eddig sem tudtak közlekedni a villamoson kerekesszékkel, de ezután már a nagymamám sem fog tudni felszállni a villamosra! Nem értem, hogy miért kell ismételt akadályokat gördíteni, azok elé, akik csak olyan helyen tudnak közlekedni, ahol nincs akadály! Márpedig a BKV eszközei nem arról híresek, hogy bárki, akinek kedve van, utazhat rajta.
Tud arról, hogy amennyiben a villamosok forgalomba kerülnkek beperelhetik az Ön által vezetett hivatalt, azért, mert az új eszköz nem felel meg a fenti határozatnak ill. törvénynek?
"Szükséges ... az új beszerzésekre vonatkozó szabványok hozzáigazítása a fogyatékos emberek igényeihez" 100/1999 (XII. 10.) OGY határozat az Országos Fogyatékosügyi Programról (IV./3.)

- Számomra fontos az Ön által feltett kérdés. Új beruházásainknál és beszerzéseinknél mindig figyelembe vesszük a mozgáskorlátozottak érdekeit. Rólam közismert, hogy a hannoveri villamosok megvásárlását nem támogattam, de a közgyűlésben a Fidesz és az MSZP úgy döntött, hogy a főváros megvásárolja ezeket a magaspadlós, használt villamosokat.

(WolF): - Nem tart attol, hogy az SZDSZ torzs-szavazotabora koreben nem lesz nepszeru az On neha tulsagosan konfrontativ, helyenkent populista retorikaja?

- Kedves Wolf és mindenki más, aki hasonlót kérdez, a centrumpárti alapállásból adódó kritika a két nagy párt működési módjával kapcsolatban és a kétpártrendszer veszélyére való figyelmeztetés nem populizmus. Ellenzéki pozicióban természetes a kritikus hang.

(Joy): - Megértem, hogy nem patronálja, hogy EU összes ócskavasát idehorják pitiáner vezetőink, de akkor miért nem tesznek láványosabb , hasznosítható lépéseket, a villamospark megújítására?
PL: miért nem próbálnak meg tárgyalni a valaha volt Ganz maradvánnyal, vagy más Magyar! gyártóval, a budapesti járműpark hosszútávon történő korszerűsítéséről, a hazai munkahelyek növelése érdekében? Ez a beruházás sok évtizedes megélhetést biztosítana sok Magyar, pest-budai Polgárnak!

- A Nagykörúti villamosok cseréjét tervezzük. A korszerű villamospark kialakítása érdekében hamarosan pályázatot fogunk kiírni. Remélem a Ganz is elindul egy nagy európai villamos gyártó céggel együtt ezen a pályázaton. A fővárosi közgyűlés 12 milliárd forintot állított be a költségvetésbe erre a célra.

(Netuddki): - 1. Igaz-e hogy ön tagja a Szcientológia Egyház-nak?
2. Kapcsolatban áll-e, állt-e valamilyen szervezettel, melyet a Szcientológia Egyház üzemeltet, tart fenn.
3. Részt vett-e ön Dienatika tanfolyamon ill. meg van-e, önnek L. Ron Hubbard: Dianetika cimű könyvének bármely kiadása?

- Természetesen nem vagyok a szcientológus egyház tagja, Ön összekever John Travoltával.

(Rocky): - 1. Elárulná nekünk, hogy mennyi volt a föváros adóssága, amikor Ön átvette a vezetést, s mennyi ma (konvertibilis valutában)?
2. Mitt tett a fövárosi önkormányzat az elmúlt 10 évben a budapesti lakásprobléma enyhítéséért? Hová lett a lakáselidegenítésböl befolyt pénz, amely 50%-a a Fövárost illeti, és a Lakástörvény szerint a lakásszektorba kellene visszaforgatni? Mitt tett az SZDSZ---a lakásprivatizáció sokszor törvénytelen eszközökkel történö akadályozásán kívül---az utóbbi 10 évben a lakásprobléma enyhítésére?
3. Nem gondolja, hogy esetleg prioritásokat kellene felállítani a beruházásoknál, s Budapestnek ma nem Demszky karók és kandeláberek meg hasonlók a legégetöbb problémái?
4. Meddig akarja folytatni a kerületek lerablását?
5. Gondolja, hogy az eszméletlen mértékü kábelfektetési adó az internet kultúra terjedését támogató lépés? Egyáltalán milyen új adók bevezetésére, és mely adólk emelésére készül az SZDSZ "adócsökkentési" programja jegyében?
6. Végül meddig fogja még Ön és az Ön által vezetett dogmatikus szélsöbalos SZDSZ mérgezni a hazai politikai közélete? Mikor tünnek el végre a fenébe? Milyen újabb hazaáruló lépéseket tervez az SZDSZ? Mikor lesz a Csurka elleni pere? Vagy talán mégis igaza volt Csurkának, hogy önkéntesen felajánlkozott besúgónak?

- 1., A főváros megörökölt adóssága 100 millió forint körüli volt. Ma 40 milliárd adósságra mintegy 80 milliárdos értékpapír-állomány jut, ez azt jelenti, hogy a fővárosnak több a megtakarítása, mint az adóssága. Másképp ezt úgy is mondhatjuk, hogy a főváros nettó hitelező. Egy lakosra Budapesten 70 euro adósság jut, a nyugat-európai átlag 600-700 euro. Berlinben 10 ezer euro/lakos. Budapest gazdálkodását, az általunk kialakított gazdasági modellt a Világbank példaként szokta állítani más nagyvárosok elé.
2., Lakáselidegenítésből származó bevétel, amennyiben eljut hozzánk a kerületektől teljes egészében városrehabilitációra fordítjuk. Tavaly több mint ezer lakás felújításához járultunk így hozzá, 1,1 milliárd forint értékben.
3., A parkolásgátló oszlopokra azért van szükség, hogy a járdát a gyalogosok használhassák, amit erre költünk az a költségvetésünk elenyésző hányada.
5., A kábelfektetéssel kapcsolatban csak egyszeri díjat kér a főváros, ez nem adójellegű rendszeres bevétel. Nem is lehet erre fogni az internet drágaságát. Az SZDSZ a személyi jövedelem adó mérséklését tervezi két lépésben. A célunk az egységes 20%-os személyi jövedelem adó bevezetése. Ez az adózok 60%-a számára jelentős adócsökkentést jelent. Ugyanakkor az adózási kedvet növeli az adócsökkentés és ezáltal igazságosabb közteherviselést hoz létre és az összes adóbevétel növekedése várható.
Ugyanakkor az adóterhek csökkentése mellett a helyi adók szerepének növelését tervezzük. A települési önkormányzatok ismerik a legjobban a helyi szükségleteket, ők tudják a leghatékonyabban felhasználni az adóbefizetéseket.
6., Felháborítónak tartom és visszautasítom a hazaárulozást és a szélsőbalos jelzőt

(Rocky): - 1. Ön liberális politikustól szokatlan módon, centralizálni igyekszik Budapestet a kerületek rovására. Tudtommal, minden kerület költségvetése deficites, egyedűl a fővárosi költségvetésnek nincs hiánya. Nem gondolja, hogy a forrás-megosztás nem igazságos? Nem gondolja, hogy amikor a kerületek pénzügyi lehetőségeit csökkenti, éppen az önkormányzatiság és a szubszilidaritás elvét sérti meg?
2. A MIÉP frakciójának nyújtott bizotsági helyek, illetve tisztségek, arányban vannak a frakció nagyságával?
3. Mikor lesz a város olyan állapotban, hogy Ön visszaköltözzön Budapestre? Hány év miépes kormányzásra lenne ehhez körübelül szükség?

- A kérdéseivel kapcsolatban annyi válaszra számíthít, amenyi igazság van a kérdéseiben

(abelXavier): - Tisztelt Elnök Úr!
1. Ön is elismerte, hogy információ átadás céljából felkereste a III/III-at. Miért emelt kifogást amikor a nagy tekintélyű hetilap, úgy kommentálta az Ön viselkedését, hogy "D. besúgónak jelentkezett". Érzése szerint a MF ezen szalagcíme Önre vagy a "szolgálatra" nézve sértő?
2. A kínai incidessel kapcsolatban mindenki az Ön rasszista(?) kijelentésével foglalkozott. Sokkal fontosabnak érzem azonban, hogy Ön egy kommunista diktatúrában panaszkodott a demokratikus választott magyar kormány tetteiről.
Ön szerint pl. Martin Luther King elment volna Francóhoz az USA demokráciáját bírálni? Természetes, hogy Ön nem emlegethető még egy lapon se a mártír lelkésszel, de azért megkérdezem, mi a véleménye Tibet megszállásáról, az egyetemestiák lelövetéséről stb? Netán Orbán "antidemokratikus" tettei mellett ezen témák is szóba kerültek az említett látogatáson?
3. Ön mint közismert maoista aktivista, aki fiatalon kemény baloldali kritikával illette Kádár "puhaságát", honnan veszi a bátorságot, hogy embereket lefasiztázzon, leszélsőségesezzen?
4. A magyar állampolgárságon kívül, rendelkezik-e más ország állampolgárságával?
5. Amennyiben a MIÉP kormánytényezővé vállik, számithat e száz nap türelmi időre az Önök részéről, vagy az osztrák ellenzék példáját fogják követni?

- 1., A MIÉP-frakciónak nyújtott bizottsági helyek számával kapcsolatban tájékoztatom, hogy 1998-ban a közgyűlésben erről többpárti megállapodás született, az ellenzéki frakciók a bizottsági helyek negyven százalékával rendelkeznek. Ez megfelel az ellenzéki képviselők közgyűlési arányának. Ha a MIÉP úgy érzi, hogy kevés képviselője van a bizottságokban, akkor a Fidesz-frakcióval kell megegyeznie.

(.Psoma): - Ön valóban többnek tartja az netet annál, mint azt kedvenc dívánk, Körmendy Ékes Judit meghatározta? Amennyiben igy van, kormányzati tényezőként milyen lépéseket terveznek az e-világ fejlődéséért?

- A célunk az, hogy mindenhova eljusson a világháló, folytatni akarjuk és 2005-re befejezni a SuliNet programot, hogy minden középiskolában és általános iskolában, könyvtárban és közintézményben hozzáférhető legyen az internet. Az iskolai oktatás finanszírozása keretében olyan normatív szabályozás bevezetését tervezzük, ami lehetővé teszi a hátrányos helyzetű gyermekek kiscsoportos internetes oktatását. Az internet mindenkinek egyenlő esélyt ad, a hátrányos helyzetű településeket is helyzetbe kell hozni az ingyenes internetes hozzáférést biztosító tele-házak működtetésével.

(mpd): - Igaz az, hogy Budapest szennyvizének mintegy 80%-a tisztítatlanul kerül a Dunába?
Ha igen: az Eu-csatlakozásunkat nem fogja-e ez hátrányosan befolyásolni? Nem erre kellene a fővárosnak áldozni? Esetleg arra számítanak, hogy a csatlakozás érdekében az állam majd a zsebébe nyúl? Nem lenne sportszerű magatartás!

- 2010-ig 200 milliárd forintot fogunk Budapesten szennyvíztisztításra költeni az Európai Uniós támgatásokkal és az állami forrásokkal együtt. A biológiai tisztítást addig kell megvalósítani. A jövő év végére a biológiai tisztítás aránya meg fogja közelíteni az 50%-ot

(sosszer): - Tudtommal a XI. kerületi Bartók Béla út fővárosi önkormányzati felügyelet alatt áll, tehát a kerületi önkormányzat nem dönthet a felújításáról.
Mikor lesz hajlandó úgy dönteni, hogy a nyugati autópályákhoz vezető, a legnagyobb forgalmú buszjáratok (7-esek) útvonalára eső utat kijavítják? Elég főtengely tört már ott keresztbe...
Vagy ez a halogatás is csak a metróépítés beindítását sürgető zsarolás, mint a hannoveri villamosok ügye?

- A Bartók Béla út felújítása valóban halaszthatatlan és idén megkezdjük a munkát
A Hungária körút, a Lágymányosi-híd és a kapcsolodó úthálózat, a Nagykörút felújítása, a Millfav felújítása nem nevezhető látványfelújításnak, a fő szempont a lakhatóság, az életminőség javítása minden beruházásunk esetében."

(Trebitsch): - Ha jól tudom, a Nagykörút felújítása nem a főváros költségvetésének terhére történt.
Azaz nem az FPH állta a számlát, hanem a kormány.
Jól tudom?

- A Nagykörút és a budai körút felújítását a főváros saját forrásaiból finanszírozta csak az ivóvízcső cseréjére kaptunk állami támogatását. A milleniumi földalattit is EBRD-hitel segítségével fővárosi forrásokból valósítottuk meg. A Lágymányosi-híd és a kapcsolódó úthálózat felújításához állami költségvetési támogatást kaptunk.

(Woland): - Hová lett 900 millió Ft az 1-es villamos-projektből? Miért akadályozza az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat?

- Két vizsgálat is megállapította, hogy nem történt szabálytalanság az 1-es villamos vonalának meghosszabbítására kiírt közbeszerzési pályázat során. A főváros a legjobb ajánlatot tevő kivitelezővel kötött szerződést.

(Huculpastor_d): - 1990-ben első (rém)tetteként elindult felszámolni a hajléktalanokat (akkor még 100 alatt volt a számuk).
Hatalmas médiakörítéssel ment, a hajléktalanokat akkor nem találta meg. Ma legalább 100-szor annyi hajléktalan van budapesten, mint amikor elkezdte felszámolni őket. Másban is ilyen hatékony?
"Nem akarok rendőrt látni!" Ez volt a jelszava, amikor polgármesterkedni kezdett. Emlékszik rá, hány helyen követelte?
Csak nem ennek (is) következménye az elmult tíz év bünesetszámainak hatványozódása? Őn nem szereti a rendet?
Mikor jelentik be az Szdsz megszüntetését?

- A főváros jelenleg 1850 hajléktalan férőhelyet tart fenn és további 1700 férőhelyet finanszíroz. A karitatív szervezetek által fentartott férőhelyek esetében kiegészítjük az állami normatívát olyan módon, hogy az lehetővé tegye a hajléktalan otthonok működtetését. Az utóbbi években ezen intézmények rekunstrukciójára 3 milliárd forintot fordítottunk.
A fővárosi önkormányzat ebben az évben 160 millió forinttal támogatja a BRFK-t, az elmúlt években nyújtott támogatás milliárdos nagyságrendű. Áldozatokat hozunk a közbiztonság javítása érdekében annak ellenére, hogy a rendőrség finanszírozása állami feladat, nincs önkormányzati rendőrség. Emellett kiemelt feladatnak tekitjük a bűnmegelőzést.

(hc): - Az elmúlt években a SzDSz volt a legkevésbé unszimpatikus pártok egyike - leszámítva a hallelujásokat, illetve a főpolgármesteri munkáddal is többé-kevésbé elégedett voltam. Amióta két lovon ülsz egy fenékkel azóta viszont mindkét fronton rosszabbodott a helyzet.
Nem túl nagy ez a két ló egyszerre?
Ráadásul néha túlságosan magasnak is érzed!
Tervezed-e lépéseket a párton belül a HGy-zombik hidegre tételét? Vagy számítassz a választásokon az áldásukra?

- Valóban nehéz műfaj a fogathajtás...
Az SZDSZ nem az a párt, ahol nyilvántartják a tagok és szimpatizánsok vallási hovatartozását.

(Darab01): - Önnek mi a véleménye arról, hogy Hollandiában és Belgiumban legális a cannabisszármazékok használata? Nem tartja -e eszement baromságnak a jelenlegi kormány drogpolitikáját? Saját tapasztalatból tudom, hogy mióta a "drogtörvény" hatályba lépett semmit sem csökkent a kábítószerfogyasztás, nálam például nőtt is. Ha önök kormányzati pozícióba kerülnek, változtatnak -e az eddigi drogpolitikán, esetleg az egyoldalú tiltás és fenyegetés helyett a felvilágosítást tartják követendőnek?
Ha van kidolgozott drogstratégiájuk, kérem küldje el a darab01@cannabismail.com címre.

- Nem értek egyet a kannabisz-származékok legalizálásával, de a drogfogyasztók kriminalizásával sem. A keresletcsökkentés érdekében a főváros 1996-ban drogmegelőzési programot fogadott el. Aggasztónak tartom, hogy az elmúlt évi bűnügyi statisztikák szerint 27%-kal növekedett a droggal összefüggő bűncselekmények száma. A keresletcsökkentés legfontosabb eszköze a kortárs segítő hálózatok létrehozása az iskolákban és széleskörű felvilágosítás.

(Frett): - lenne szíves kommentálni a következő hírt?
Információink szerint Demszky Gábor a múlt héten kék lámpás gépjárművel utazott le Szolnokra, annak ellenére, hogy néhány hónapja - a Nógrádi László volt közlekedési minisztert szállító autó halálos balesetet okozó karambolja óta - megszigorították a megkülönböztető jelzés használatát. Korábban a parlamenti pártok közül éppen az általa vezetett SZDSZ érvelt a szigorítás mellett a leghevesebben, s a kormányzati jogosultságok megvonását követelte. A városháza szerint Demszky jogszerűen használta a megkülönböztető jelzést a minap.

- A budapesti védelmi bizottság elnökeként részt vettem abban a katasztrófa elhárítási programban, amelynek a célja a tiszai árvízkárok mérséklése volt. Budapest több tucat kamionnyi élelmet, ruházatot, tisztító szereket juttatott el a beregi térségbe és több mint száz tűzoltó, polgári védelmis és közüzemi vállalatok alkalmazottai segítettek az elmúlt hetekben a kárelhárításban. Az FKF Rt. gépkocsijával rövid idő alatt egy nagyobb térséget kellett bejárnom, Szolnokon akkor tetőzött a Tisza, Nyíregyházán és Vásárosnaményben pedig a védelmi bizottságok elnökeivel tanácskoztam a további segítségnyújtásról. A kékfényt a terület gyorsabb megközelítése céljából használtuk. A Nógrádi-baleset után a saját szolgálati gépkocsim kékfény-jelzését egyszer sem használtuk és nem is kértünk rá új engedélyt.

Több kérdés érkezett a zámolyi romák kivándorlásával kapcsolatban, nekik egy választ szeretnék küldeni: Véleményem szerint a roma kérdés az egész magyar társadalom problémája. Integrációjuk valamennyiünk érdeke. Ennek eszköze a munkahelyteremtés, a foglalkoztatás feltételeinek javítása. Romaprogramunk a Korszakváltás programja című dokumentumban olvasható, lényege az óvodai és iskolai programokon keresztül megvalósuló, esélyteremtő integráció. A szegregált oktatás és a szegregációra épülő településpolitika, a gettók kialakulása kezelhetetlen lemaradást okozhat. A zámolyi romák ügye számunkra figyelmeztetés. Bölcs és az előítéleteket oldó társadalompolitikára van szükség. Fontos kikötés: ha pozitív diszkriminációt alkalmazunk és bármilyen területen előnyt nyújtunk akkor ebből az előnyből a cigányokkal azonos jövedelmi helyzetben lévő szegény nem roma családoknak is azonos feltételekkel kell részesülniük. A cigánykérdés számomra meghatározóan szegénykérdés, a hátrányos helyzetű gyermekek oktatására, kollégiumi elhelyezésére, informatikai képzésére kiemelt forrásokat kell biztosítani. A legszegényebb és a legnagyobb munkanélküliséggel küzdő falvak felzárkóztatása, megfelelő infrastruktúrával való ellátása olyan önkormányzati feladatok, amelyek állami finanszírozást igényelnek.

Elnézést kérek, ennyi kérdést tudtam megválaszolni két óra alatt, sok megválaszolatlan kérdésre választ találnak a www.budapest.hu, a www.metro4.hu és a www.szdsz.hu honlapon. Viszontlátásra!

  • Több ezer budaörsi ház vár az Otthontérképen!
  • Költözz Szentendrére a budai nyugalomba, ingatlanokat az Otthontérképen találsz
  • Panorámás lakások a térképen, Budapesten