Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Medgyessy több pénzt hagyna az önkormányzatoknál

2001.11.27. 20:21
A jelenlegi húszról 35-40 százalékosra emelné a személyi jövedelemadó önkormányzatoknál maradó részét Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt, aki a főpolgármesterrel folytatott megbeszélését követően beszélt erről. A találkozón nem került szóba, hogy az MSZP és az SZDSZ közös főpolgármester-jelöltet állítana, Demszky Gábor viszont határozottan állította, hogy ő újra ringbe száll a posztért. A két politikusról kiderült: mindketten metrópártiak és úgy vélik: az ország érdeke a 4-es metró megépítése.
Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az önkormányzatok vezetőinek párthovatartozásától teszi függővé a kormányzat a helyhatóságok támogatását. Az MSZP kormányra kerülve mindenképpen változtatni kíván ezen a gyakorlaton, de a Budapest-vidék ellentétet is igyekszik majd megszüntetni. Medgyessy szerint igazságosabban kellene elosztani a személyi jövedelemadót, melyből jelenleg 20 százalék marad az önkormányzatoknál. A szocialisták ezt az arányt fokozatosan emelni kívánják, míg el nem éri a helyben maradó rész a 35-40 százalékot.

Demszky Gábor azt hangoztatta a megbeszélést követően, hogy az ország irányításában változtatásra van szükség, mert ebben a ciklusban központi segédlettel egyetlen fővárosi beruházás, a vámosmikolai szociális otthon átépítése történhetett meg. Jelezte, Megdyessyvel egyetértett abban, hogy a tömegközlekedést normatív alapon kell támogatni, illetve a helyhatóságokra csak olyan feladatokat szabad bízni, melyek ellátására a forrás is biztosított. A főpolgármester felrótta a kormányzatnak a közbeszerzés nélküli autópálya-építést, illetve a 4-es metró beruházás lefújását.

A két politikus abban is egyetértett, hogy a tömegközlekedés fejlesztése elképzelhetetlen a 4-es metró megépítése nélkül. Az egészségügy fejlesztése kapcsán a két politikus úgy vélekedett, hogy mind erkölcsi, mind pedig anyagi értelemben el kell ismerni az ágazatban dolgozók munkáját. Egyetértettek abban is, hogy egyszeri juttatással európai színvonalúvá kell alakítani az ágazatot. A főpolgármester elmondta: a megbeszélésen elhangzottakat úgy értelmezi, hogy az MSZP hatalomra kerülése esetén ezek az ígéretek megvalósulnak.

Egy kérdés kapcsán Medgyessy Péter megjegyezte, hogy a pártnak nincsen még főpolgármester-jelöltje, de úgy vélte, hogy egy akkora tömörülés, mint az MSZP nem engedheti meg magának, hogy ne indítson önálló jelöltet. Demszky Gábor viszont közölte: akárki állapodik, meg akárkivel, akármiről, ő biztosan ringbe száll újra a főpolgármesteri posztért.