Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Működésképtelen lett a VII. kerületi Fidesz-frakció

2008.11.13. 13:45
Fidesz-frakció nélkül ült össze csütörtökön a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete. A szükséges három fő helyett csupán ketten maradtak, miután Deutsch Tamás távozott Erzsébetvárosi képviselőtestületből. A fideszes politikus mandátuma október 27-én szűnt meg, miután az elmúlt több mint egy évben nem jelent meg a testület ülésein. A vita most arról megy, önként távozott-e, vagy kirúgták az irdatlan sok hiányzása miatt.

Október 27-én szűnt meg Deutsch Tamás fideszes politikus mandátuma a VII. kerület önkormányzatában. A képviselő az elmúlt több mint egy évben nem vett részt a képviselő-testület munkájában. Saját és pártja állítása szerint önként mondott le a mandátumról, ám ha igazak azon híresztelések, hogy sok hiányzása miatt kellett távoznia, az több szempontból is érdekessé teszi a helyzetet.

Míg önkéntes távozása esetén a Fidesz jelölhet új embert a helyére (Deutsch annak idején listáról jutott be), addig, ha súlyos hiányzásai miatt kellett távoznia, időközi választást írnak ki a megüresedett helyre. Ha Deutschnak tényleg a passzív testületi munkája miatt kellett távoznia, akkor először fordulna elő az a hazai önkormányzatok történetében, hogy egy képviselőt súlyos hiányzásai miatt szólítanak fel a távozásra.

Kilépésével a helyi Fidesz-frakció kétfősre csökkent, az önkormányzati törvény értelmében viszont minimum három fő kell a frakció működéséhez. Csütörtökön már Fidesz-frakció nélkül ült össze Erzsébetváros képviselő-testülete. Az, hogy jelenleg nincs Fidesz-frakció, nem azt jelenti, hogy teljesen meg is szűnt volna. Amikor pótolják a hiányzó egy főt, újra részt vehet az üléseken a párt. Utódot elvileg azonnal jelölni kellene a megüresedett helyre.

A Fidesz a kezdetektől azt állítja, Deutsch Tamást nem kizárták a testületből, ő már régóta tervezte távozását, mondván a nemzetközi politikában (Brüsszelben) akarja tehetségét kamatoztatni a jövőben. A tervszerűséget azonban erősen megkérdőjelezi az az apró tény, hogy távozásakor nem jelölték ki az utódját, és ezt a mai napig sem tették meg.

A politikus állítja, ő elküldte faxon lemondását, méghozzá a megadott határidőn belül. A probléma csupán annyi, hogy a levél dátumaként október 18-a van megjelölve, ami szombati napra esett. Nem sok csodálkoznivaló van rajta, hogy senki nem volt akkor az önkormányzatban, aki olvashatta volna a faxot.

Az egész ügynek azért van jelentősége, mert ha tényleg lemondott, az előírt időhatárokat betartva, akkor a Fidesz töltheti be a helyét, ellenkező esetben, tehát ha hiányzásai miatt kellett távoznia, akkor időközi választásokat tartanak Erzsébetvárosban. Az ügyet jelenleg a helyi választóbizottság vizsgálja.