Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Deutsch: Sohasem fogyasztottam kábítószert

2003.01.09. 14:57
Közjogi értelemben kormányoz ugyan a Medgyessy-kabinet, de valójában jól megcsinált, totális politikai kampányt folytat - állította Deutsch Tamás, fideszes országgyűlési képviselő az Index Törzsasztalában. A párt budapesti elnöke szerint a kabinet a megindított büntetőeljárásokkal a kellerizmus szellemét szabadította ki a palackból, amit egy következő kormányváltás után sem lehet majd visszazárni. Deutsch "urban legendnek" minősítette a kábítószer-használatáról terjedő pletykákat.

Urban legendek és a magánélet

Deutsch Tamás egy a párt liberális indulását és jelenlegi konzervatív értékrendjét firtató kérdésre hízelgő, de valótlan állításnak nevezte, hogy a Fidesz alapítása idején "az akkori fiatal nemzedék egyik példaképének" számított. Én soha nem a "régi szép időkben" élek, hanem az "új, szép jelenben" - szögezte le a politikus. Az akkori különös ismertetőjegyéről Deutsch most csak annyit mondott: "Szegény (volt) fülbevalóm. Hol az a baj vele, hogy hordtam, hol az, hogy már nem hordom."

A politikus a Törzsasztalban hosszasan beszélt magánéleti kérdésekről. Házasságon kívüli gyermekéről azt mondta: teljesen természetes volt számára, hogy vállalja, ám hozzátette: "minden hibám ellenére volt erőnk a feleségemmel rendezni a családi életünket". Deutsch az "urban legendek" között említette a kábítószer ügyeket. "Nem érdem, és nem is hiba (mulasztás), de soha semmilyen tiltott kábítószert nem fogyasztottam, nem próbáltam ki. Így alakult az életem. Elégedett vagyok vele." - mondta.

Politikai kampány, jól megcsinálva

A Fidesz választási szereplésére vonatkozó kérdésekre válaszolva a párt fővárosi elnöke annyit mondott: "Ha egy párt-pártszövetség elveszít egy választást, akkor azért természetesen mindenekelőtt az adott párt-pártszövetség a felelős. Így van ez a mi esetünkben is. Soha, senki nem mondta ennek az ellenkezőjét." Deutsch szerint pártjának a főváros mindig is fontos volt, ám az elmúlt években a fővárosi önkormányzat SZDSZ-MSZP-s vezetése "beleszorította" egy főváros-kormány vagy főváros-Fidesz szembenállásba.

Az ellenzéki politikus utólagos értékelése szerint a vereség miatt szomorúságra talán, de pánikra semmiképpen sincsen ok. A Medgyessy-kormányról azt állította, hogy az közjogi értelemben kormánya ugyan Magyarországnak, ám "kormányzás helyett totális politikai kampányt folytatnak, és ezt jól csinálják".

A kellerizmus kiszabadult szelleme

'Arra számítok, hogy a már megindított büntetőeljárásokat nyomozati szakaszban még évekig elhúzzák annak érdekében, hogy időről időre megismételhetőek legyenek a politikai vádak és feltehetőleg új eljárásokat is fognak még indítani. Mindazzal, amit a Medgyessy-kormány csinál, (kellerizmus), kiszabadította a szellemet a palackból: a választásokon győztes politikai erő a veszteseket büntetőjogi eszközökkel akarja ellehetetleníteni. Félek, hogy ezt a szellemet az elkövetkező választások után sem lehet visszazárni a palackba. Ráadásul sokan vannak, akik ezt nem is akarják...' - vélekedett Deutsch az Index Törzsasztalában.

A volt sportminiszter az ISM ügyeit érintő egyik vizsgálattal kapcsolatban a "szarba csapni, csapba szarni" bölcsességet idézte. Deutsch szerint az ISM egy napilap programját támogatta, és a testvére volt a napilapot kiadó Rt. vezérigazgatója. A támogatást a lap kapta, a szerződést természetesen az Rt. vezérigazgatója, az öccse írta alá.