Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Gyurcsány állíttatta le a diákigazolvány-tendert?

2006.01.04. 12:34
Az Index értesülése szerint az új diákigazolványok elkészítésére kiírt pályázat érvénytelenítését maga Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kérte. A pályázó cég alvállalkozója ugyanis a kormányfő volt üzletfelének érdekeltségében álló Állami Nyomda Rt., s Gyurcsány a választások előtt nem akart újabb botrányt. A hivatalos indoklás szerint azért érvénytelenítették a tendert, mert az egyetlen versenyben maradt pályázó cég nem tudott megfelelő árat ajánlani.

Eredménytelennek nyilvánították az új diákigazolványok elkészítésére kiírt pályázatot és hamarosan új közbeszerzési eljárást indítanak. A tendert az Oktatási Minisztérium háttérintézménye az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. írta ki.

Az Oktatási Minisztérium hivatalos indoklása szerint a mostani közbeszerzési eljárást azért nyilvánították érvénytelennek, mert az egyetlen versenyben maradt pályázó, a T-Systems Kft. az Educatio Kht. többszöri kérésére sem csökkentette számottevően ajánlati árait.

Szakmai szempontok

Egy sikeres üzletember

Erdős Ákos személye és cégügyei azután kerültek a Fidesz és az ellenzéki sajtó támadásainak középpontjába, amikor az üzletember cége megvette Gyurcsány Ferenc mostani miniszterelnöktől a Perfekt Rt.-t. Az ellenzék következetesen Gyurcsány volt üzlettársaként aposztrofálta Erdőst, amiért az üzletember több pert is nyert többek között a Magyar Nemzettel szemben. A nagyvállalkozó privatizálhatta a Nemzeti Tankönyvkiadót és egy másik tulajdonán, az Állami Nyomdán keresztül folyamatosan özönlenek Erdőshöz az állami megrendelések.

Az Állami Nyomda készíti többek közt jelenleg is a diákigazolványokat, náluk készülnek a hivatalos okmányok, így a személyi igazolvány, az útlevél is, amivel önmagában milliárdos megrendeléseket tudhat magáénak Erdős és cégcsoportja. Az érvénytelenített pályázat is Erdősnek kedvez, hiszen amíg nincs új pályázat, addig is az ő nyomdája készíti a diákigazolványokat.

Legutóbb tavaly év végén kapott az Állami Nyomda egy zsíros megrendelést: nettó 1,7 milliárd forintért a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal bízta meg, amelyért a következő öt esztendőben évi 900 ezer darab gépjárműtörzskönyvet kell leszállítania, és el kell végeznie az okmányok lézergravírozását. A szolgáltatásért nem volt túl nagy a verseny, mivel csak a győztest hívták meg a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásra.

A cég alvállalkozóként az Állami Nyomda Rt.-t jelölte meg, amely 1998 óta gyártja a most is használatban lévő plasztik diákigazolványokat. Az Állami Nyomda Rt. nevével ellentétben 1993 óta magáncég. A legnagyobb tulajdoni hányad Erdős Ákosé, aki korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzletfele volt.

Az Index több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a tender leállítását maga Gyurcsány Ferenc kérte egy decemberi kormányülésen. Információink szerint a miniszterelnök azzal érvelt, hogy a választások előtt nincs szükség újabb botrányra, főleg olyanra nem, amelyben az Állami Nyomda és egykori üzlettársa neve is szerepel.

„Amint az az Oktatási Minisztérium közleményéből egyértelműen kiderül: az Educatio Kht. szigorú szakmai szempontok alapján nyilvánította eredménytelennek a közbeszerzési pályázatot. Egyszerűen túl magas árat ajánlott az egyetlen érvényes pályázatot benyújtó cég. A miniszterelnök – természetesen – semmilyen módon nem szólt ebbe bele, felelős kormányfőként nem tehetne, és nem is tesz soha ilyesmit” – mondta az Index kérdésére Batiz András kormányszóvivő, aki szerint az ilyen információk - bárhonnan származzanak is - tévesek és alaptalanok.

Chip, chip, chip

Az új diákigazolványokra azért írtak ki pályázatot, hogy a hét éve forgalomban lévő plasztiklapokat újakkal cseréljék le. Az OM szerint szükség van olyan modern okmányokra, amelyek megfelelnek az új chipkártyás alkalmazásoknak, elektronikus aláírással lehetővé teszik a gyors ügyintézést itthon és a külföldi tanulmámányok során, s alkalmasak beléptető rendszerek, valamint utazási és egyéb keresekedelmi kedvezmények használatára.

A közbeszerzési eljárásban három cég pályázott. Az egyiket az Educatio Kht. minősítette alkalmatlannak, a másikat a közbeszerzési döntőbizottság zárta ki, így egyedül a T-Systems Hungary Kft. és alvállalkozója az Állami Nyomda Rt. maradt.

A projekt kezdettől az ellenzék heves támadásainak kereszttüzében állt. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke korábban úgy nyilatkozott: az 1998-ban megkötött diákigazolvány szerződés is igazából az Állami Nyomdában érdekeltséggel rendelkező „Erdős Ákos milliárdjait gyarapította”.

Az OM közleménye szerint ugyanakkor a tendert azért nyilvánították eredménytelennek, mert a T-Systems Kft. az utolsó tárgyaláson a középiskolai igazolványok nettó előállítási árát csak (289-ről) 275 forintra, a felsőoktatásiakét pedig (2750-ről) 2475 forintra tudta csökkenteni. Ez az indoklás szerint meghaladja „a rendelkezésre álló kereteket”.

Új tender

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentősen drágulhatnak a diákigazolványok. A párt szerint az egyetemisták igazolványának előállítási költsége az eddigi 1600 forint helyett 5 ezer forintra, a közép- és általános iskolásoké 550 forint helyett 1300 forintra emelkedne.

Az OM közleménye szerint ugyanakkor „a drágának talált és ezért elutasított ajánlat alapján legyártott kártyák is lényegesen kevesebbe kerültek volna, mint amivel a Fidesz korábban a közvéleményt riogatta.”

A diákoknak eddig sem kellett a kártyák teljes bekerülési összegét megfizetniük, várhatóan ezután sem kell. A kártyákért a közoktatásban tanulóknak 550 forintot, az egyetemistáknak 1600 forintot kell fizetniük.

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője az MTI-nek azt elmondta: úgy látják, hogy a diákigazolványok jelenlegi árából egy lényegesen gazdagabb szolgáltatást biztosító okmány alakítható ki. A Fidesz szerint ezért elvárható, hogy az oktatási tárca következő pályázati kiírást úgy alakítsa ki, hogy a diákigazolványok előállításának költsége ne legyen több, mint a jelenlegi ár. Sió László közölte: az oktatási tárca eddig dokumentumokkal nem cáfolta a sajtóban megjelent híreket az egyetlen ajánlattevő árairól, ezért elvárható, hogy a sikertelen tendert követően hozzák nyilvánosságra az eredeti árajánlatot.

Az új diákigazolványok árát az OM közleménye szerint kormányrendelet határozza majd meg, ennek megalkotására azonban csak az új közbeszerzési eljárás sikeres lezárása után kerülhet sor. Az Educatio Kht. megkezdte az új közbeszerzési eljárás előkészítését, amelyet várhatóan még januárban közzétesz.