Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Gyurcsány Ferenccel nem lehet találkozni?

2008.03.31. 14:51
A diákokat hidegen hagyja a politika; ez derült ki hétfőn azon a parlamenti különórán, amelyen középiskolásokat tájékoztattak az országgyűlés működéséről. Dávid Ibolyától azt kérdezték, nem találkozhatnak-e a miniszterelnökkel. Az előadások után elárulták: a politika nem téma köztük. Ha mégis, akkor az meg nem politika.

Parlamenti különóra

A parlamenti különórát az országgyűlés hivatala szervezi. A diákok előbb országgyűlési ismeretek órán vesznek részt, ahol többnyire egy kormánypárti, egy ellenzéki képviselő és egy hivatalnok beszél. A hétfői nap kivétel volt, a szabad demokrata Világosi Gábor az SZDSZ frakcióülése miatt nem ért rá. Az óra után a tanulók parlamenti sétát tesznek és megismerik az országgyűlési könyvtárat. Az órákat az egyes ülésszakok elején rendezik, egyszerre maximum hat iskolának. A részvétel jelentkezési sorrendben történik, a várólistán jelenleg 49 iskola van. Az országgyűlés honlapja szerint a cél, hogy "fiatalok megismerkedjenek a parlamenti demokrácia alapjaival, betekintést nyerjenek az országgyűlés munkájába, bővítsék alkotmányos ismereteiket."

A diákokat nem érdekli a politika, vontuk le a következtetést hétfőn a parlament felsőházi termében, a középiskolások számára rendezett parlamenti különórán. Ezen az sem változtatott, hogy meghallgatták Dávid Ibolya MDF-elnök aktuálpolitikával turbózott országgyűlési ismereti előadását.

"Nem nagyon foglalkozom ilyesmivel, de az érdekes volt, hogy hogyan működik ez az egész" - foglalta össze érzéseit Kalmár Dóra. A budapesti Raoul Wallenberg középiskola tanulója egy szolid koronát viselt, de mint megtudtuk, nem az esemény tiszteletére. Mindig hordja. Iskolatársai közölték: a pártok ügyeivel ők sem törődnek.

Illetve mikor hogy. "Amikor megverte a tanárát egy diák, arról beszéltünk" - tette hozzá egyikük nem túl meggyőző példaként az időnként feltámadó politikai érdeklődésre. A szintén fővárosi Hetényi Géza szakközépiskola tanulói azt mondták, az országgyűlés működésével tisztában vannak, hiszen ez érettségi tétel. Ennél mélyebben nem foglalkoztatja őket a téma, úgy fogalmaztak: próbálnak kimaradni belőle.

"Foglalkozzanak a közélettel! Demokraták nélkül nehéz demokráciát építeni!" - ezt már Dávid Ibolya javasolta a diákoknak. Előtte arról beszélt a középiskolásoknak, hogy a rendszerváltozás óta nem látott mértékű kormányválság alakult ki Magyarországon, a kormány minden energiáját a belső konfliktusok kötik le. A parlamenti különóra témája egyébként ennél jóval általánosabb, ezért a pártelnök érintette a választásokat, az ellenzék és a kormány feladatát is.

A 25 perces szónoklat után a diákok kérdezhettek, de a mintegy 150 fiatal nem tolongott a mikrofonért. "Gyurcsány Ferenccel nem lehet találkozni?" - kérdezte végül egyikük, mire az MDF-elnök elmagyarázta, hogy a miniszterelnök aligha ér rá, frakcióülésen van, korábban pedig bejelentette Horváth Ágnes egészségügyi miniszter felmentését.

"Na, végre" - reagált tömören a kérdező.

A házszabályt kik hozzák, valamint mit szól ahhoz, hogy nincs vizitdíj és tandíj. Ez a két kérdés hangzott még el, majd Papp István, az országgyűlés főtitkárhelyettese vette át a szót. "Hivatalnok vagyok, minden pártot egyformán szeretek" - kezdte. Kérdéseket hozzá sem intéztek tömegével, egy volt csupán: ki írja az országértékelő beszédeket.

A hatvan perces különóra kétségbevonhatatlan hozadéka a diákok számára: egy csinos notesz, egy hozzáillő toll, valamint egy 31 oldalas összefoglaló az országgyűlés működéséről. 'Elteszem, hátha jó lesz az érettségire" - mondta az utóbbiról egy diáklány. A notesz és a toll mindenkinek kellett.

Amikor éppen senki nem beszélt, a diákok kipróbálhatták az országgyűlés elnökének székét. A legtöbben csendben fényképezték egymást, egyetlen fiú akadt, aki szólt is a pulpitusról. A sör árának csökkentését javasolta.  • Vennék
  • Hírek