György
14 °C
24 °C

Diákparlament: középiskolások kontra kormányzat

2001.04.12. 20:10
Konfliktussal zárult csütörtökön az Országos Diákparlament ülése. A középiskolások manipulálással és a demokrácia megsértésével vádolják a tanácskozáson résztvevő kormányzati politikusokat. Az ülés zárószavazására a minisztérium leváltotta a diák levezető elnököt, és az ISM egykori államtitkárának, Wootsch Péternek adta át a szót, aki nem hagyott lehetőséget a tárgyilagos vitára és a demokratikus döntések meghozatalára. A rendszerváltás után ez volt az első olyan Diákparlamenti Találkozó, amelyet nem diák elnökölt.
A középiskolások parlamenti ülése szokásos módon kezdődött. Több kérvényt és indítvány sikerült megtárgyalni. A küldöttek élénk vita után, módosításokkal elfogadták az Országos Diákjogi Tanács (ODT) által megfogalmazott tíz pontból álló ajánlást, valamint a diákönkormányzatok és szervezeteik finanszírozásának felülvizsgálatára kérték fel az oktatási tárcát és az Ifjúsági és Sportminisztériumot. Ennek értelmében a tárcának az Országos Diákjogi Tanáccsal és az országos érdekképviseleti szervekkel együtt kellene döntenie az országos és regionális pályázati rendszer kialakításáról.

Az ülésen továbbá kérték az iskolafenntartókat, hogy biztosítsák a diákönkormányzatok működéséhez szükséges forrásokat. A küldöttek azt is kezdeményezték, hogy az ODT vizsgálja meg az országos és települési diákönkormányzati szövetségek létrehozásának lehetőségét.

A záróülésen arról is szó esett, hogy ezentúl évente hívják össze a Diákparlamentet az eddigi hároméves rendszerrel szemben. Egy előterjesztést azonban Wootsch Péter levezető elnök nem bocsátotta szavazásra, mivel jogilag nem tartotta megfelelőnek.

Az ülés végére azonban többen felháborodtak

Az ülés bezárult ugyan, de Kuruczleki Anikó az Országos Középiskolás Érdekképviseletének (OKÉ) elnöke nem hagyja annyiban a sérelmeket: a demokrácia megcsúfolásának tartja a Diákparlament rendezvényét. Az OKÉ elnöksége tiltakozásba kezdett a Diákparlamenten elkövetett szabálytalanságok és manipuláció ellen. A tiltakozó diákok úgy látják, hogy a tanulói jogok érvényesülésének összegzésében csak részeredményeket tudott elérni a diákparlament. A technikai és szervezési hibák, és a számítógépes rendszer összeomlása miatt ugyanis számos diákvélemény elveszett, s ezeket a rendezvényen már nem lehetett pótolni. Az OKÉ saját csatornáin kívánja összegyűjteni az véleményeket.

Az OKÉ sérelmezete ezen kívül, hogy a Diákparlament középiskolás korosztálya számos kérdésben határozott véleményt fogalmazott meg, melyet a küldöttek aláírásukkal hitelesítettek, és módosító indítványként benyújtották, de a szervezők azt még csak vitára sem bocsátották.

Manipulációval és a demokrácia megsértésével vádolják a politikusokat

A sorozatos manipulációk Kuruczleki szerint azzal kezdődtek, hogy a zárószavazásra a minisztérium leváltotta a diák levezető elnököt, és az ISM egykori államtitkárának, Wootsch Péternek adta a karmesteri pálcát, aki ezt a feladatot profi kormányzati politikushoz méltóan látta el, és semmilyen lehetőséget nem hagyott a tárgyilagos vitára, a demokratikus döntések meghozatalára.

Ennek hatására a diákképviselők nagy része felháborodásában kivonult az ülésteremből. A zárószavazást levezénylő politikust a Diákparlament nem szavazta meg levezető elnöknek, így az ő szereplése nem volt demokratikus. Ez volt a rendszerváltás utáni első olyan Diákparlament, amelyet nem diák elnökölt.

A szabálytalanságokat tapasztalva az OKÉ az oktatási jogok miniszteri biztosához fordul, vizsgálja ki a Diákparlamenten elkövetett jogsértéseket, valamint azt, hogy a minisztérium miért sérti meg sorozatosan a közoktatási törvény azon paragrafusát, amely a diákönkormányzatok szerveződésének lehetőségét biztosítja, és miért törekszik megosztani a diákságot, miért akar felülről irányított, a minisztérium által vezérelt diák-érdekképviseletet létrehozni.

Igaztalannak tartja és megütközött Wootsch Péter azon, amit az OKÉ a diákparlament kapcsán megfogalmazott. Szerinte az ülésen mindenki lehetőséget kapott véleménye elmondására. Úgy látta: presztízs jellegű küzdelemről van szó, és nem a tartalmi kérdésekről, holott a diákparlamentnek utóbbiról kell szólnia.

Sió László, a szaktárca kabinetfőnöke szerint az Oktatási Minisztérium döbbenten, és szomorúan tapasztalja az OKÉ újabb "ámokfutását". A tárca véleménye szerint a rendezvény sikeréről a diákok szavaztak, amikor azt javasolták, hogy jövőre is legyen diákparlament. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa sajnálatosnak tartotta közleményében, hogy az OKÉ ismét a sajtó útján üzen neki. A maga részéről sikeresnek tartja a rendezvényt, ugyanakkor a kérdésben az 1200 képviselő értékelését tartja mérvadónak. Úgy fogalmazott: a diákoknak lehetőségük volt értékelni munkánkat, és ezzel éltek is. Többségükben hasznosnak, fontosnak ítélték azt a párbeszédet.

A miniszteri biztos felajánlotta: bármikor tárgyal diákokkal az őket érintő problémákról. Olyan felnőttekkel azonban nincs közös mondanivalónk, akik a gyermekek helyzetét kihasználva kívánják céljaikat elérni - fogalmaz Aáry Tamás Lajos, aki úgy véli: a Diákparlamenten elszenvedett kudarcukért az OKÉ-t terheli a felelősség.