Viola
-5 °C
-2 °C

Tandíjdemonstráció az Oktatási Minisztérium előtt

2007.10.06. 15:03
Demonstrációt tart október 17-én a fővárosban a tandíjfizetés jelenleg érvényes rendszere ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), amennyiben a tárca nem ad pozitív választ alternatív tandíjjavaslatukra. Erről a szervezet közgyűlése szombaton döntött Veszprémben.

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, több ezer hallgatót várnak az ország egyetemeiről, főiskoláiról a tüntetésükre, amely fáklyás felvonulás lesz az oktatási tárca székháza előtt. Az elnök a sajtótájékoztatón átadta a HÖOK tandíjjal kapcsolatos alternatív javaslatát Manherz Károlynak, az oktatási tárca szakállamtitkárának, hozzátéve azt, hogy a veszprémi közgyűlésen elfogadott tandíj-javaslatukra október 17-én délig várják a minisztérium vezetésének a válaszát.

A rossz tanuló fizet

A HÖOK olyan tandíjrendszert szeretne kialakítani, amelyben a tehetséges diákok mindenképpen bekerülnek a felsőoktatásba, azaz nem a tehetősségen, hanem a tehetségen múlik a felvétel. Ugyanakkor a HÖOK szerint is fontos a hallgatói szerepvállalás az intézményi finanszírozásban. "Minőségi, világszínvonalú felsőoktatást szeretnénk látni Magyarországon és ez nem valósulhat meg másként, minthogy a hallgatók is részt vesznek annak a finanszírozásában" - fogalmazott Miskolczi.

A HÖOK azt javasolja, hogy az államilag támogatott hallgató a leckekönyvbe felvett, de nem teljesített kreditek után tantárgyanként a hallgatói normatíva 3-5 százalékának megfelelő összeget fizessen az alapképzésbe az osztatlan képzés első hat félévében. A mesterképzésben pedig a normatíva 4-6 százalékát kelljen befizetni, az osztatlan képzés utolsó négy félévében, mondta a HÖOK elnöke. (A hallgatói normatíva jelenleg 116 ezer 500 forint.)

Vagyis javaslatuk szerint csak azokért a tárgyakért kellene fizetni, amelyeket a hallgatónak nem sikerült teljesítenie legalább 2-es érdemjegyre. Az elnök elmondta azt is, hogy javaslatuk szerint a befolyt összegek 30-60 százalékát az intézménynek tanulmányi ösztöndíjra kellene fordítania. Miskolczi Norbert szerint a HÖOK javaslata igazságos, mert csak azoknak kellene fizetni, akik nem tanulnak, átlátható, mert nincsenek benne kivételek, és szerinte több és azonnali bevételeket hozna az intézménynek, s még a felsőbb éveseknek is növekedhetne az ösztöndíja.

Mindenképpen felvonulnak

Manherz Károly a dokumentum átvételét követően azt mondta, tanulmányozni fogják a minisztériumban a HÖOK javaslatát. A HÖOK elnöke az MTI kérdésére elmondta: ha október 17-én délig pozitív választ kapnak a minisztériumtól, azaz elfogadják a HÖOK javaslatát, a fáklyás demonstrációt akkor is megtartják, de akkor már nem az oktatási kormányzat ellen, hanem a minőségi felsőoktatás mellett rendeznének egy "jó hangulatú" összejövetelt. Amennyiben azonban nem kapnak kedvező választ, akkor az azt jelenti, hogy nem szakmai, hanem politikai kérdés a tandíj - vélekedett a HÖOK elnöke. Ebben az esetben akár az Alkotmánybírósághoz is fordulnának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!