Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Dávid Ibolya: Beláthatná Gyurcsány, hogy mennie kell

2008.03.17. 12:35
Csak az változtatna az országban kialakult patthelyzeten, ha Gyurcsány Ferenc belátná, hogy távoznia kell - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában.

"Ma a kormányzat joggal népszerűtlen, s azt láthatjuk csak, hogy egy koncepciótlan, teljes mértékben hitelét vesztett vezetés képtelen megoldani azt a helyzetet, amelyet ő maga idézett elő. Ezen a patthelyzeten csak az változtatna, ha Gyurcsány Ferenc belátná, hogy távoznia kell, mert az ő személye jelenti ma a fejlődés legkomolyabb gátját" - mondta Dávid Ibolya. A pártelnök hozzátette: a kormányfő nem tanult semmit abból, hogy március 9-én 3,3 millió ember mondott határozottan nemet a kormányzat politikájára.

Kérdés, hogy két évvel a következő választások előtt megengedhető-e az, hogy ilyen állapot legyen a magyar belpolitikában. Ilyen körülmények között Gyurcsány Ferenc a következő két évben képtelen lesz véghezvinni egy újabb reformfolyamatot - tette hozzá. Dávid Ibolya rámutatott: a Goldman Sachs globális befektetési csoport februári elemzése szerint "Gyurcsány Ferenc távozása piacmozdító hatású lehet".

A pártelnök szerint egyelőre nem látható, hogy a miniszterelnök hónapokig tartó agóniája mit árthat a gazdaságnak, mit árthat a közbizalomnak. Egy új kormányfő, egy hiteles miniszterelnök már önmagában lendületet adhatna a gazdaságnak. Ellenkező esetben a populizmus győzedelmeskedik Magyarország felett - húzta alá. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc távozása okozhat-e koalíciós válságot, vagy előrehozott választásokat, Dávid Ibolya elmondta: épp ez a koalíció volt az, amely 2004-ben szinte zökkenőmentesen oldotta meg a miniszterelnök-cserét. A pártelnök elmondta: egészen biztosan van olyan ember a baloldalon, aki alkalmas lenne a kormányfői feladatok ellátására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!