József, Bánk
-7 °C
0 °C

Kóka azt se tudja, mit írt alá?

2006.08.03. 12:59
Bár márciusban Kóka János már bejelentette, hogy aláírta azt a rendeletmódosítást, amely eltörölhette volna a lemezlovasok kötelező OSzK vizsgáját, a módosításról még most is csak az egyeztetések zajlanak. Vályi Gábor a Tilos Rádió munkatársa szorgalmazta leginkább a bürokratikus szabály eltörlését, de hónapokig nem válaszoltak reklamáló leveleire, a GKM aznapi dátummal válaszolt megkereséseire, amikor a sajtónak is eljuttatta kifogásait tartalmazó leveleit.

Idén januárban kezdtek akciózni budapesti és vidéki lemezlovasok azt szorgalmazva, hogy a kormány törölje el azt a rendelet, amely szakvizsgára kötelezi a dj-ket. A debreceni Szól a Rádió közösségi adó által kezdett akció nyomán a gazdasági és közelekdési miniszter is megszólalt. Először megígérte, hogy változni fog a szabályozás, majd be is jelentette a változtatást a Napkelte március 13-ai adásában.

"Most írtam például alá egy rendelet módosítást, nem fogják elhinni, de a mai napig egy, még a szocializmusban született határozatnak megfelelően valami egészen döbbenetes nevű bizottságnak az engedélye kell ahhoz, hogy valaki egy étteremben zenéljen. Na most a teljes zenész szakma, és a teljes kulturális ipar felháborodottan nézi azt, hogy itt állami bürokratikus eszközökkel teljesen oda nem tartozó dolgot csinálnak. - jelezte Kóka.

Vályi Gábor, a Tilos Rádió lemezlovasa a bejelentés után három hónappal intenzív levelezést kezdeményezett Kóka János gazdasági miniszterrel számon kérve tőle, mi lett az általa aláírt rendelettel, amikor a dj-vizsga továbbra is kötelező. Vályi öt levelet is írt a GKM illetékeseinek magyarázatot kérve a történtekre.

A címzettek között szerepelt Kóka János gazdasági miniszter mellett olykor Gyurcsány Ferenc kormányfő is. Választ aznapi dátummal küldött Kóka János nevében a GKM, amikor Vályi megosztotta kálváriáját a nyilvánossággal. Ebben Merényi Miklós kommunikációs igazgató a szükséges egyeztetésekre hivatkozik, mivel szerinte egyeseket érdeksérelem érhet, ha megszüntetik a kötelező vizsgát.

A jelek szerint a tárca a bürokráciában érdekelt vizsgáztatókkal is szeretne jóban lenni, nem lehet ugyanis másképpen magyarázni, miért kellene egyeztetni egy idejétmúlt szabály eltörléséről. A minisztériumi válaszból - amelyet aznapra dátumoztak amikor Vályi Gábor eljuttatta válasz nélkül hagyott leveleit a sajtónak - nem derül ki, Kóka János milyen megfontolásból állította azt, hogy aláírt egy rendeletet, ha azt nem tette meg, de az sem egyáltalán akkor mit írt alá a miniszter.