Krisztina
18 °C
24 °C

Negyvenkét kartondoboz

2003.08.27. 18:14
Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Magyar Fejlesztési Bank székháza előtt 42 kartondobozzal a háttérben jelentette be, hogy bemegy, és megkérdezi: igaz-e, hogy a Fidesz-kormány két tagja is arra utasította az MFB-t, hogy térjen el a banki és pénzintézeti szabályoktól.
A kisegítő erők már javában dobozolnak, amikor megérkezünk a Magyar Fejlesztési Bank Nádor utcai székháza elé, de még legalább negyedórán keresztül építőznek a 42 kartondobozzal, mire megtalálják a leghatásosabb elrendezést, majd ragasztószalaggal fixálják az alkotást.

- Ha nem jó, akkor majd megmondja, hogyan kell - összegezték egymás közt álláspontjukat.

Frakcióvezető-helyettes az égből

Az unatkozó riporterek, fotósok és operatőrök főleg köbméterek számolgatásával ütik agyon az időt.

Tekintse meg képeinket!
Tekintse meg képeinket!

- Föntről kell várni - mondja operatőrének az egyik riporter.

A hőségben már láttam is, hogyan csapódik be Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese a székház előtt álló dobozhalomba, illetve hogyan robban be akciójával a hírműsorok élére. De persze unalmasabb a világ.

Nem volt ennyire hatásos a politikus belépője, de már az is valami, hogy húsz perces késéssel elkezdődött az esemény, az MSZP válasza a Fidesz-képviselők hétfői dobozos fellépésére.

- Ennyi dobozba férne el annyi pénz, amennyi az MFB tavalyi vesztesége - kezdte a politikus a "Hová lett a pénz?" címet viselő sajtótájékoztatóját, miután munkatársai a dobozfalnak támasztották az eddig a falnak fordítva tárolt két kartonlapot, melyre a felelősök, Orbán Viktor és Stumpf István fényképeit kasírozták.

- Ennyi pénzből Csongrádig érne az autópálya - teszi még érzékletesebbé a dolgot Juhász Gábor.

A sajtó megvadult képviselőinek a tolongásban először majdnem sikerült dekonstruálniuk a díszletet, de persze gyorsan mozdulatlanná dermedtek, amikor meghallották, hogy "nem bankszerű működés", "csökkenő átláthatóság", "bennfentesek", "nem kellően óvatos belső működés".

840 doboz mutatott volna valahogy

- És most bemegyek, és megkérdezem: Igaz-e, hogy Stumpf Istvánt azt kérte, hogy térjenek el a banki szabályoktól, Vargha Mihály volt pénzügyminiszter pedig utasította a bankot, hogy a hitel- és pénzintézeti törvényt megkerülve végezzenek egy el tranzakciót?

Tekintse meg képeinket!
Tekintse meg képeinket!

És bement.

Néhányan ott maradnak, hogy kijöjjön a kérdéseire kapott válaszokkal.

Mi nem voltunk ennyire kíváncsiak. Úgysem ugrik.

Egyébként is egészen mértéktartó. Mondjuk ha nem húszezresekben, hanem ezresekben gondolkodik, akkor felállíthatott volna 840 dobozt is. Az mutatott volna valahogy!

Egyébként meg akkor megyek sajtótájékoztatóra a kormány által hétfőn elfogadott tavalyi MFB-eredménybeszámoló ügyében, ha az MSZP vizuális brigádja 137 millió méteres papíregyforintos-oszlopot emel az álesemény tiszteletére.