Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Dotálná a háziorvosokat az MSZP

2008.04.10. 08:28
Egyelőre a szocialisták maguk sem tudják, miként kompenzálják a háziorvosok megszűnő vizitdíj-bevételét. Egyes MSZP-sek visszaállítanák a vizitdíj bevezetése előtt a háziorvosoktól megvont eszköztámogatást, mások meg nem. A Népszabadság mindenestre úgy kalkulál, hogy a tervezett pluszpénzek a kieső vizitdíj felét sem fedeznék, igaz a Világgazdaság szerint adókedvezményekkel is segítené az állam a háziorvosokat.

A szocialisták tervei szerint több pénzt kapnának azok a háziorvosok, akik többet és jobban dolgoznának, írja a Népszava. A differenciált bérezésről Vojnik Mária, az MSZP szakpolitikusa a lapnak azt mondta, akkor járna például többletpénz, ha a háziorvos több szakvizsgát is szerzett, vagy népegészségügyi programban vesz részt. Ezen kívül Vojnik a vizitdíj bevezetése előtt a háziorvosoktól megvont eszköztámogatás visszaadását is meg szeretné oldani.

A Népszabadság viszont úgy számol, hogy a szocialisták által kalkulált pluszjuttatásokból maximum a háziorvosi praxisok kieső vizitdíj-bevételének a fele pótolható. Ráadásul a lap úgy tudja: kétséges, hogy visszaállítják-e a vizitdíj bevezetése előtt létező részleges térítési díjat (erről beszélt Vojnik), azt ugyanis több szocialista egészségpolitikus "rossz érzésekkel" fogadta.

A Világgazdaság szerint azonban a háziorvosok helyzeté nem csak pluszpénzekkel javítana a kormány, de adókedvezményekkel is. Így a tervek szerint csaknem valamennyi háziorvos mentesülne a 16 százalékos vállalkozói nyereségadó, a 2 százalékos iparűzési, valamint a maximálisan kiszabható építmény- és telekadó megfizetése alól. Az adómentesség az összes olyan magánvállalkozó közpénzből származó bevételére vonatkozna, akinek szerződése van az OEP-pel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!