Illés
17 °C
28 °C

Torgyán ellenőrizné valamennyi képviselő vagyongyarapodását

2000.11.03. 14:49
Egyetlen a házépítésével kapcsolatos kérdésre sem válaszolt Torgyán József, kisgazda pártelnök, vidékfejlesztési miniszter, miután ötvenperces sajtótájékoztatón tárta fel saját és családja vagyoni helyzetét. Bolsevik manipulációnak nevezte a házépítése körüli ,,rágalomhadjáratot", s leszögezte: ügyvédként csak ő maga három ingatlant vásárolt, további két ingatlanban pedig résztulajdonos volt vagy ő, vagy a felesége. Bejelentette: parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, a parlamenti képviselők vagyongyarapodásának ellenőrzésére, Torgyán szerint ugyanis 386 képviselője van az Országgyűlésnek, nem pedig egy. Jelezte, egy ilyen vizsgálóbizottságnak kész akár a számlákat is bemutatni az építkezésről, de csak akkor ,,ha ezt az SZDSZ-s és MSZP-s képviselők is megteszik". Vagyonnyilatkozatait is kész bemutatni a nyilvánosságnak, de csak abban a pillanatban, amikor a többi parlamenti képviselő is hasonlóan tesz.
Torgyán József: Ügyvédként három ingatlant vásárolt
Bolsevik manipulációnak minősítette Torgyán József, kisgazda pártelnök, vidékfejlesztési miniszter, a házépítése kapcsán megjelent újságcikkeket. Reményét fejezte ki, hogy nem kerül többé a sajtó ,,mocskos látókörébe" ő, illetve családja. A miniszter szerint a sajtónak bocsánatot kellene kérnie tőle, amiért az utóbbi napokban pellengérre állította őt. Bejelentette: november 2-án önálló képviselői indítványt nyújtott be parlamenti képviselőként egy olyan vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezve, amely a parlamenti képviselők vagyongyarapodását vizsgálná, a rendszerváltástól napjainkig. Torgyán József csak egy ilyen testület számára hajlandó részletesen számot adni házépítéséről.

Kijelentette: soha nem állította magáról azt, hogy sztárügyvéd volt, annyit mondott csupán: keresete alapján ma sztárügyvédnek neveznék akkori teljesítményéért. A politikus nem reagált ezzel kapcsolatosan az Indexnek arra a cikkére, miszerint nem kereshetett luxusvillányi pénzt ügyvédként senki a rendszerváltást megelőzően. Bárándy György maximum 15 ezer forintban határozta meg a pártelnök rendszerváltás előtti jövedelmét, míg Torgyánné Cseh Mária pécsi primadonnaként egykori kollégáinak állítása szerint legfeljebb ötezer forintot vihetett haza havonta.

Torgyán közölte: ügyvédként három ingatlant vásárolt. Az egyik Endrődy Sándor utcai otthona, amely fele-fele arányban tulajdona neki, illetve feleségének. Leányfalun egy nyaralót, Újpesten pedig egy panellakást vásárolt a kisgazda pártelnök. Előbbit felesége, utóbbit ügyvéd fia nevére. Fia azért építhetett budai családi házat, mert pénzzé tette Budakeszin lévő házát, illetve az újpesti öröklakást. Torgyán nem zárta ki, hogy hitelfelvételre is kényszerül házépítése kapcsán, bár a családi tanács, amely a két évvel ezelőtti robbantás után a költözésről döntött, mindenben segíti őt. Bár miniszterként kérhetett volna állami elhelyezést, de nem akart támadási felületet biztosítani. Leszögezte: minden további kérdésre készséggel válaszol, felbontja valamennyi vagyonnyilatkozatát abban a pillanatban, amint ezt megtette Horn Gyula, Gál Zoltán, Kuncze Gábor és rajtuk kívül is valamennyi országgyűlési képviselő.