Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tovább éghet Dorogon a veszélyes hulladék

2001.04.27. 14:19
A mérési adatok alapján nem lépte túl a megengedett dioxin-kibocsátást a dorogi hulladékégető. Ezért a Környezetvédelmi Minisztérium és az illetékes környezetvédelmi felügyelőség hozzájárul ahhoz, hogy a garéi hulladék egy részét Dorogon semmisítsék meg. Közben az uniós integrációért felelős államtitkár-helyettes bejelentette, hogy jelentősen változott Magyarország környezetvédelmi felkészülésének megítélése, pozitív irányba.
Nem lépte túl a dioxin-kibocsátás az előírt határértéket három különböző intézmény által végzett mérés átlagában Dorogon a garéi hulladék égetése során. Kemény Attila, a Környezetvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az eredmények alapján a tárca és az illetékes környezetvédelmi felügyelőség hozzájárul ahhoz, hogy a garéi hulladék egy részét Dorogon semmisítsék meg.

Külföldi segítség is lehetséges

A méréseket nyolc százalékos klórtartalomra beállított hulladékösszetételnél végezték, a tárca viszont a nagyobb biztonság érdekében maximálisan hétszázalékos klór tömegszázalék előírását tartja szükségesnek. A higítási előírás miatt a dorogi üzem elfogadható határidőn belül nem tudná elégetni a még Garén található klórbenzoltartalmú hulladék egészét, ezért a további külföldi ártalmatlanítás is lehetséges. A veszélyes hulladékok exportjára, illetve importjára vonatkozó nemzetközi egyezmény ugyanis tiltja ilyen anyagok külföldre szállítását, ha az adott ország rendelkezik elegendő és műszakilag megfelelő ártalmatlanítási kapacitással.

Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség szúrópróbaszerűen a szokásosnál gyakrabban ellenőrzi a dorogi üzemet. Ez kellő garanciát ad arra, hogy a dorogi cég betartja az előírt hétszázalékos keverési arányt, illetve csak a megfelelő hatásfokú katalizátorral folytatja az ártalmatlanítást. A helyszíni ellenőrzéseken a felügyelőség dolgozói meggyőződhetnek arról, hogy a cégnél végzett folyamatos füstgázmérésről részükre közölt adatok megfelelnek-e a valóságnak.

Javult Magyarország környezetvédelmi felkészültségének megítélése

Vass Nándor, az uniós integrációért felelős államtitkár-helyettes elmondta: június végéig eldől, hogy a csatlakozási tárgyalásokon lezárható-e ideiglenesen a környezetvédelmi fejezet. Az uniós szakapparátussal, illetve a tagállamok nagyköveteivel folytatott rendszeres konzultációk alapján megállapítható, hogy jelentősen változott - kedvező irányba - Magyarország környezetvédelmi felkészülésének megítélése.

Ezt december óta rendkívül intenzív munkával alapozta meg a szaktárca - hangsúlyozta Vass Nándor. Többek között kilencről négyre csökkentette Magyarország a környezetvédelmi átmeneti mentességre vonatkozó kérelmeinek számát. Összehangolt munkára, a források célszerű felhasználására lesz szükség ahhoz, hogy ezeken a területeken átmeneti idő helyett már a csatlakozásig teljesítse Magyarország az uniós követelményeket.