Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Jó lábhoz kötött szoknyahossz a polgármester ajánlásában

2005.08.25. 16:09
A hölgyek szoknyája maximum 2-3 centit villanthat ki a térd fölött, de ezt is csak akkor ha tökéletes lábbal vannak megáldva, uraknak pedig mindig bőrtalpú cipőt kell hordaniuk - egy fideszes polgármester fővárosi beadványa szerint. Mitnyan György komplett dress-code elfogadását javasolja a Fővárosi Önkormányzatnak, mert szerinte jelenleg szakadt és extrém kinézetű hivatalnokokat is el kell viselnie a Városháza ügyfeleinek. Mitnyan kerületében már évek óta ajánlást bocsát ki a dolgozók számára.

Ajánlást fogadtatna el a Fővárosi Közgyűléssel Mitnyan György XII. kerületi polgármester, amely számba venné milyen öltözékben illik a hivatali dolgozóknak, illetve a közgyűlési képviselőknek megjelennie. Mitnyan az Indexnek azt mondta, az motiválta előterjesztését, hogy olykor akár strand felszereléshez hasonlatos öltözékű képviselőket is látott a Fővárosi Közgyűlés ülésén, ami szerinte méltatlan.

Extrém hivatalnokok

A politikus szerint nagyon fontos a képviselők kulturált megjelenése, így bízik abban, hogy előterjesztését elfogadják és nem találkozik többé szakadt képviselőkkel, vagy extrémül öltözött hivatalnokokkal. Mitnyan egyébként saját kerületéből vette az ötletet, ahol évszakonként adnak ki ajánlást a hivatali dolgozóknak az elvárt öltözékről. A hegyvidéki városházát évente két-három alkalommal stílustanácsadó is meglátogatja, hogy a munkatársaknak instrukciókat adjanak az öltözködéshez. Mitnyant azt is motiválta, hogy olykor hajmeresztő színkölteményű ruhájú hivatalnokokkal is találkozik.

Gondozott külső

A "hegyvidéki" polgármester augusztusi beadványa szerint a társadalom napjainkban fokozott érzékenységet mutat az illem, az etikett, a protokoll és a viselkedéskultúra iránt, és az öltözködéssel lehet kifejezésre juttatni, hogy valaki ennek megfelelően megbecsüli magát. A jól ápolt, kifogástalanul öltözködő, illedelmesen viselkedő, gondozott külsejű munkatársak pozitív benyomást tesznek a partnerekben, ezért lenne Mitnyan György szerint indokolt, hogy a Fővárosi Közgyűlés is adjon ki öltözködési útmutatót.

Bőr a talpa

Mitnyan ajánlása szerint a hivatali öltözet legfőbb jellemzője, hogy nem ünnepi jellegű és nem a legutolsó divatot követi. A férfiaknak ezek szerint viszont öltönyt, azaz azonos kelméből készült nadrágot és kabátot vagy valamivel kötetlenebb formában önálló zakóban és a hozzá színben gondosan megválasztott, de más kelméből készült nadrágot kellene viselnie. A felsőhöz hosszú ujjú ing, nyakkendő, bőrcipő és öv dukálna, persze színben harmonizálva. A fideszes javaslat szerint a férfi cipő talpának is bőrből kell készülnie, fekete vagy valamilyen sötétebb barna árnyalatban.

Adottságok hiányában

Az előterjesztés a hivatal hölgy dolgozói számára is zakó-kiskabátos öltözéket írna elő, amely szoknyával és nadrággal is viselhető lenne. A hossz, a fazon és az anyag az évszakok és az alkalom függvénye lenne, de a javaslat a karcsúsított fazont ajánlja, mert az a csinos. A karcsúsítás nélküli kabátkák csak az egyéni adottságok (hiányában) kerülhetnének a főváros női alkalmazottaira. A szoknyák esetében természetesen a legkényesebb kérdés, hogy meddig érjenek. Az ajánlás a térd feletti maximum 2-3 centit engedné kivillantani, "ezt is szigorúan abban az esetben, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy teljesen tökéletes lábakkal rendelkezünk". A Mitnyan-féle öltözködési javaslata szerint a blúzok, ingek terén is a karcsúbb változatok lennének előnyösek a nők számára, és semmiképp nem a "haskivillantók", "hiszen kevés nőnek van kockára gyúrt hasa, amit mutogatni érdemes". Az előterjesztés szerint mindehhez nyárra 5-10 denes, tavaszra-őszre 15, télre pedig 20 denes harisnya javallott.

Közgyűlési méltóság

Mitnyan egyszer már próbálkozott közgyűlési illemtant elfogadtatni, de akkor leszavazták előterjesztését, amely például kitiltotta volna a közgyűlési teremből a mobiltelefonokat, valamint betiltotta volna a közgyűléshez méltatlan öltözetet.

Nem jött panasz

Tiba Zsolt fővárosi főjegyző azt valószínűsíti, hogy nem lesz kötelező dress-code a városházán, mivel nincs panasz a munkatársak öltözködésére. Tiba szerint egyébként is minden fővárosnál dolgozó hölgy csinos, így értelmetlen volna azt méricskélni, hogy kinek, mennyire jó a lába.  • Vennék
  • Hírek