Gerzson
-3 °C
2 °C

Mádl megvétózhatja a drogtörvény módosítását?

2003.01.04. 11:13
Visszaküldheti a Btk. módosításáról szóló jogszabályt a parlament elé Mádl Ferenc - vélik szocialista politikusok. A köztársasági elnök január 11-ig dönti el, aláírja-e a törvénymódosítást. Sajtóirodája szerint az elnöknek egyelőre nincs kialakult álláspontja a drogszabályok enyhítése miatt jobboldali támadásoknak kitett jogszabályról.
Az MSZP mértékadó politikusai szerint Mádl Ferenc az ellenzéki észrevételek és a jobboldali szervezetek aláírásgyűjtő akciója miatt - a szociális törvénycsomaghoz hasonlóan - megfontolásra visszaküldheti a büntető törvénykönyv módosításáról szóló jogszabályt - írja a Magyar Hírlap. Az ellenzéki pártok leginkább a drogszabályok enyhítését kifogásolják. "A köztársasági elnök még nem alakította ki álláspontját a kihirdetésre váró törvénycsomagról" - nyilatkozta a lapnak Arató Zsolt, Mádl sajtóirodájának munkatársa.

Százezer aláírás

A szocialisták szerint Mádlnak nincs oka arra, hogy visszaküldje a törvényt. Katona Béla szocialista frakcióvezető szerint azt a parlament "kiérlelt vitában" hozta meg. A frakcióvezető-helyettes szerint az elmúlt 12 évben a köztársasági elnökök ritkán éltek a törvények visszaküldésének jogával. Mádlnak január 11-ig kell döntenie arról, hogy aláírja-e a törvényt. Az MSZP politikusaiban a rendkívül kiélezett parlamenti drogvita és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kezdeményezésére kezdődött, a drogszabályok módosítása elleni aláírásgyűjtés miatt merült fel, hogy a köztársasági elnök elutasíthatja a törvényt. Eddig százezren írták alá a jobboldali egyesület drogtörvény-ellenes kezdeményezését.