Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Milyen szeren vannak a neurológusok?

2006.10.19. 14:30
A Társaság a szabadságjogokért jogvédő szervezet pert nyert az Egészségügyi minisztérium ellen. Ezért a minisztérium nyilvánosságra hozta azt a szakmai állásfoglalást, melyet a Neurológiai és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium készített a kábítószerek egészségkárosító hatásáról, a döntéshozók munkáját segítendő.

A TASZ örül, hogy végül érvényesült az információszabadsághoz fűződő jog, de az állásfoglalás szövege megdöbbentette. Színvonalával és szakmai hitelességével komoly problémák vannak, írják sajtóközleményükben. Inkább „ideológiailag elkötelezett pamfletnek tűnik, mint a jogalkotáshoz szükséges információkat szolgáltató tanulmánynak”; számos kétes értékű, moralizáló állítást tartalmaz; hiányosan és egyoldalúan mutatja be a szakirodalmat.

A jogvédő szervezet kifogásolja, hogy a nemzetközi gyakorlattól eltérően a szakkollégiumok által készített veszélyességi táblázatban nem szerepelnek a legelterjedtebb legális drogok. És reméli, hogy a jogalkotó ezt a dokumentumot nem használja fel az új büntető jogszabályok kialakítása során.

Nem tesznek különbséget

„A cannabis származékok BTK II. jegyzékébe való átsorolása ellen tiltakozunk” – írják a szerzők a 2005 októberi keltezésű állásfoglalásban.

„A szabad használat engedélyezését, arra hivatkozva , hogy valamely szer egészségkárosító hatása ill társadalmi veszélyessége csekély a két kollégium – tudományos megfigyelésekre hivatkozva – kategórikusan elutasítja.

”A Kollégium több tagja, köztük a kérdés kiemelkedő szakértői szerint nem helyes és nem is lehetséges illetve tudománytalan az illegális drogok között a biológiai hatásaik alapján egyfajta veszélyességi sorrendet, vagy csoportokat kialakítani.”" - írják a szakemberek.

Állásfoglaláshoz mellékeltek egy táblázatot is. „Akut mérgezés esetén” a marihuána akkora „eufóriát és tudatzavart” okoz, mint a heroin, tudhatjuk meg belőle. A „szociális-baleseti-kriminális tényezőt” tekintve, benne például a drog okozta agresszivitással vagy indítékszegénységgel: a fű háromszor annyira veszedelmes, mint a heroin. Csak a crack, az extasy, a szerves oldószerek, a gomba és a meszkalin, valamint az lsd vetekedhet vele.

Ismételt alkalmazás esetén a marihuánafogyasztás olyan súlyú személyiségzavart okozhat, mint a heroin, kokain, crack, morfinkészítmények vagy a szerves oldószerek. Továbbá olyan kellemetlen szociális következményekkel, izolációval, családszéteséssel, lecsúszással járhat, mint a fent említett szerek élvezete.