Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Egyre több az anorexiás, a HIV fertőzött és a drogos fiatal

2008.05.14. 15:30
Nemzetközi adatok szerint a 6 és 18 évesek 3 százaléka küzd étkezési zavarokkal, de Magyarországon is egyre több az anorexiás, bulémiás fiatal lány. 18 éves korukig a magyar diákok fele már kipróbált valamilyen kábítószert, és továbbra is sok fiatal kerül a detoxikálókba hétvégéken. Ráadásul markánsan nő a HIV fertőzött fiatalok száma, hangzott el az Országos Egészségfejlesztő Intézet konferenciáján.

Miként lehet a diákok körében egyre jobban terjedő olyan veszélyes tendenciákat, mint a táplálkozási zavarok, a nemi úton terjedő betegségek és a kábítószer-használat, felismerni és megelőzni, erről beszélgettek a szakemberek az Országos Egészségfejlesztő Intézet (OEFI) konferenciáján.

Egyre több fiatal magyar lány gondolja úgy, hogy meg kell felelnie egy olyan csontsovány ideálnak, amelyet a tévében, a divatlapokban lát , mondta Gábor Edina, az OEFI főigazgatója. Elkezdenek koplalni, és észre sem veszik, hogy már az egészségüket kockáztatják. Az anorexiások és bulémiások nagy részének megszűnik a menstruációja, sokuk depresszióssá válik és mire orvoshoz kerülnek, gyakran az életükért kell küzdeni. Nagyon nehéz ugyanis a környezetüknek felismerni a bajt, hiszen ezek a gyerekek titokban kiköpik, vagy eldugják a meg nem evett ételt. Nemzetközi adatok szerint a 6 és 18 évesek 3 százaléka küzd étkezési zavarokkal, de Magyarországon is egyre több az anorexiás, bulémiás fiatal lány.

Szintén nő a fiatalok között a HIV fertőzöttek száma is. A főigazgató elmondta: az eddigi évi egy-két tucat új fertőzött helyett, most már 100 új esetet regisztrálnak. Ezért is nagyon fontos a fiatalok szexuális életre nevelése, az óvszerhasználat fontosságának hangsúlyozása. Hozzátette: erről szól az a két hete megjelent új tankönyv is, amelyet az OEFI adott ki.<,/p>

A rendszerváltás óta egyre jobban terjed a kábítószer a fiatok körében. Zacher Gábor, a Péterfy utcai kórház toxikológusa elmondta: a statisztikák szerint egy átlagos hétvégén 350 ezer ember használ valamilyen tudatmódosító szert, zömükben fiatalok,

Bár "csak" 10 ezer azoknak a száma, akik orvosi segítségre szoruló drogfüggők, a fiataloknak tudniuk kell, hogy ebből a szenvedélybetegségből nem lehet kigyógyulni, és csak 15-20 százaléknak sikerül viszonylag hosszabb időre leszoknia a szerről. A főorvos szerint az a legnagyobb baj, hogy manapság a fiatalok körében divat kábítószert használni. Fontos lenne, hogy a gyerekek, a diákok megtanuljanak nemet mondani a drogra, és ebben a szülők és a tanárok is sokat tehetnek.