Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Dunamelléki püspök megfontolt szavazásra int

2004.04.23. 14:08
Az egyházakra az európai parlamenti választások közeledtével újra rájár a rúd - mondta Szabó István református püspök. A Dunamelléki Református Egyházkerület vezetője a pénteki közgyűlésen arra intette a híveket, hogy vegyenek részt az EP-választáson, és fontolják meg, melyik listára szavaznak.
"Újra ránk jár a rúd, ránk, egyházakra" - jelentette ki Szabó püspök, aki szerint a választási időszak közeledtével "lassan már megszokjuk, hogy (...) valamilyen módon, többnyire negatívan, kampánytémává leszünk".

Megvédik Európát

A püspök közölte: két évvel ezelőtt, az országgyűlési választások idején ifjú baloldali "figyelőbrigádok" járták a templomokat, jegyzetelték a prédikációkat, ma pedig az Európai Unió parlamentjébe jelöltek némelyike nyilatkozik arról: az lesz a dolguk Brüsszelben, hogy megvédjék Európát a keresztény befolyástól.

Méltósággal fogadják

Szabó István arra kért mindenkit, hogy ennek ellenére ne tartózkodjon majd a részvételtől az európai parlamenti választáson, hanem fontolja meg, melyik listára szavaz, az adott listán szereplő jelöltek valóban készek és képesek-e Magyarország és a keresztyénség érdekében Brüsszelben is eljárni. A püspök azt is kérte, hogy a támadásokat fogadják méltósággal, még helyi szinten se bocsátkozzanak méltatlan vagdalkozásokba.

Konkrétan hiányolták a Fideszt

A közgyűlés felkérte a Magyarországi Református Egyház zsinatát, hogy a választások kapcsán fogalmazzon meg állásfoglalást az egyház tagjai számára, amelyben felhívja a figyelmet az esemény jelentőségére, és arra: olyan jelöltekre adják a szavazatot, akik Magyarország és a református egyház érdekeit messzemenőleg készek képviselni az Európai Unió parlamentjében. A nyolcvankét regisztrált megjelenttel tanácskozó testület egyik résztvevője felszólalásában konkrétabb útmutatást, a Fidesz nevesítését hiányolta. Szabó István válaszában leszögezte, hogy egyházi rendezvényen nem lehet politikai kampányt folytatni, egyúttal magánvéleménynek nevezte a felszólalást.