Gerzson
-3 °C
2 °C

Tüntetők várják Gyurcsányékat Dunaújvárosban

2005.11.02. 17:15
Ezerötszáz főnek munkát adó gumigyár épül Dunaújvárosban. A beruházást mindegyik politikai oldal üdvözli, a helyi Fidesz ugyanakkor a környezetszennyezés miatt aggódik.

Néma tüntetésre készül a dunaújvárosi Fidesz csütörtökön, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági miniszter lakossági fórumot tart a városban. Gyurcsányék azért utaznak Dunaújvárosba, hogy bejelentsék: ezerötszáz főnek munkát adó gumigyár épül a település északi részén.

Ne északon, hanem délen

A helyi Fidesz elnöke, Cserna Gábor az Indexnek elmondta, hogy bár üdvözlik a munkahelyteremtést, úgy látják, hogy a dél-korai Hankook beruházása környezetkárosító lesz.

Kormoz a gumigyár
A Levegő Munkacsoport szerint környezeti kockázatot jelent a Dunaújvárosban tervezett dél-koreai gumiabroncsgyár. Simon Gergely programvezető a Magyar Rádiónak elmondta: a gyártáshoz szükséges korom rákkeltő. Az Indexnek fogalmazva Simon leszögezte, nem tiltakoznak a beruházás ellen, hiszen a környezetvédelmi hatástanulmány sem készült még, egyelőre csak felhívják a figyelmet a veszélyekre. A gumigyárak általában aromás szerves vegyületeket használnak lágyítószernek, amelyek légszennyezést, a hűtővíz pedig vízszennyezést okozhat . A Levegő Munkacsoport úgy véli, nem jó, ha zöld területeket vonnak be a fejlesztésbe, szerintük inkább régi gyártelepeket kellene ilyen célokra átalakítani és felújítani.
A városban - "délről észak felé haladva - már így is több környezetszennyező vállalkozás van: a Dunaferr, a városközpontban pedig a gázmotorgyár. A Fidesz szerint a zöldmezős beruházást a déli ipari övezetben kellene megépíteni.

Cserna elmondta, hogy két másik civil szervezettel együtt készülnek a Bartók Színház előtti demonstrációra. Három táblájuk lesz, az egyiken például a következő felirattal: a luxusbaloldal gázmotorral és gumigyárral szennyezi a környezetet.

Úgy tudjuk, hogy a kormányfő környezetében is felkészültek a demonstrációra.