Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bűvös négyzet helyett büdös négyzet

2003.07.17. 17:02
Három hallgatói kérdésre volt ideje Medgyessy Péter miniszterelnöknek csütörtökön, amikor ellátogatott az EFOTT idei helyszínére, a gyöngyösi Pipis-hegyre. Kik veszik körül a kormányfőt egy vidéki hakniján, hová siet a fórum után a delegáció? Az Index helyszíni riportja.
A gyöngyösi Pipis-hegyen rendezik idén az EFOTT-ot, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját.. A zenei kínálat megegyezik a nagy nyári fesztiválokéval, emiatt tehát nem indultunk volna el a rendezvényre, Medgyessy Péter miniszterelnök helyszíni fóruma viszont elérte az ingerküszöbünket.

Elhallgattatott Dj

Tekintse meg fotóinkat
A MeH-es meghívó szerint tizenegyre érkezik a kormányfő a Sziget Fesztivál kezdeteit idéző programra, csak nem locsolják a gyepet, így por van és negyven fok. Az ébredező közönség a számos sátor között csak az energiaitalos DJ-pultnál számíthat zenére, tizenegy felé ott döngeti Dj Marcipán a Drum & Basst, de nem sokáig élvezhetjük a markáns ritmusokat, mert az egyik szervező a kormányfő érkeztére hivatkozva leállítatja a zenét.

Tizenegy múlt pár perccel, a miniszterelnök még nem kezdi el a fórumát, csak békésen sétálgat egyet a fesztiválhelyszínen, helyi szocialista lobbisták és a szervezők társaságában. Egy-egy sátornál azért úgy tesz, mint a fesztivállátogató, bámészkodik, kérdez. Például a hennakészítőt, hogy mennyi idő után kopik le az alkalmi tetoválás.

Ötven fokban a köztársaság eszméjéről

A biztonsági készültség amúgy elképesztő, vagy tucatnyi testőr igyekszik megvédeni a miniszterelnököt, persze nem a lobbistáktól, csak a sajtótól és a fesztivállátogatóktól, mint egy szupersztárt a koncert előtt. Séta után kezdődhetne a fórum, de nem kezdődik. Helyette félórás monológ a modernségről, az európaiságról, a politikai stílusról, a Fidesz alatt elhibázott gazdaságpolitikáról.

A legizgalmasabb mozzanat, amikor a kormányfő bűvös négyzet helyett, büdös négyzetet említ, és az újabb - ezúttal súlytalan - nyelvbotlást azzal teszi helyre, hogy tesztelni akarta a közönség éberségét. Nagyon nehéz a szónokra koncentrálni, cseppekben folyik mindenkiről a víz, és fura ebben a helyzetben a köztársasági eszméről hallani.

Konkrétumok nélkül

Következik az izgalmas rész, a kérdések. A műsorvezető papírról olvassa az első kérdést: "Mikor várható, hogy a GDP európai átlagát, vagyis 1,7 százalékot fordítjuk majd az oktatásra, szemben a mostani 1,1-el?" Medgyessy általános válasszal készült erre a nyilvánvalóan egyeztetett kérdésre: "gyekszünk, de bármely terület esetében joggal tehető fel a kérdés, költségvetési támogatása mikorra éri el az európai szintet." Egy felvetés a kórházprivatizációról, ami, mint a kormányfő szavaiból kiderül, jó.

Felsőoktatásról is csak az általánosságig jut a diskurzus. "A konkrétumokat tegnap kellett volna megkérdezni a Bálinttól" - szabadkozik a miniszterelnök, aki nem szolgálhat érdemi információkkal a szociális juttatásokról és a koleszférőhelyekről sem.

"Miniszterelnök úr, mi a véleménye arról a közvélemény-kutatásról, miszerint a lakosság 65 százaléka sokkal inkább szeretne egy újabb Hofi Gézát, mint a teljes magyar parlamentet?" - viccelődik egy ifjú. A kormányfő először komolykodik a politikai stílusról, majd bevallja, ő is az említett 65 százalék része.

Több kérdésre nincs idő

Kattintson!
Több kérdésre nincs idő, Medgyessy biztonsági személyzete társaságában elindul, egy kérdést még megválaszol a Magyar Tévének adóügyben, hogy lehet csökkentés, csak mutassa meg az SZDSZ, miből. A kormányfőnek több kérdésre nincs ideje, testőrei félrelökik a tollforgatókat, a kormányfő pedig közli, hogy erre aztán már igazán nincsen ideje. De azért egy aláírás még belefér, a kormányfő támogatja, hogy a nemzeti alaptantervbe kerüljön be az állatvédelem, illetve szigorításk az állatszállítás szabályait. Medgyessyt és sleppjét kísérve még felidézzük a kollégákkal a kormányfő azon korábbi ígéretét, hogy ő nem szerdánkénti rádióinterjúkat ad majd, hanem igazi újságírók valódi kérdéseire válaszol. Találgatnánk, milyen fontos államérdek miatt nem kérdezhetünk, amikor kiderül, hogy a sietség csak a VIP-sátorig tart, ahol ebéddel várják Medgyessy Pétert és kíséretét.