Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egérút-perek: a főváros visszavágna

2003.10.31. 12:25
Szakértők sokaságával vizsgáltatná felül az Egérút-perekben hozott, a lakástulajdonosok számára kedvező ítéleteket a Fővárosi Önkormányzat. A városvezetés a Legfelsőbb Bíróság számára kedvező elvi határozatában bízik.
Stratégiát állított fel a fővárosi önkormányzat a költségvetését fenyegető kártérítésiper-hullám kivédésére - jelentette az InfoRádió. Az erről szóló előterjesztést hétfői ülésén tárgyalja a főváros vezetése.

Többmilliárdos kárigény

Az elmúlt időszakban a több esetben indítottak lakossági kártérítési pert a fővárosi önkormányzat ellen, az általa megvalósított útberuházások környezeti hatásai miatt. Két hete egy XI. kerületi ingatlantulajdonosnak a bíróság 10 millió forintos kártalanítást ítélt meg ilyen típusú ügyben. Mivel a fővárostól még 252 további felperes követel pénzt, fővárosi szakértők attól tartanak, hogy több milliárd forint folyhat el a költségvetésből kártérítések kifizetésére.

Az InfoRádió értesülései szerint a főváros továbbra is az igények teljes elutasítására fog törekedni. Az önkormányzat jogászai egy legfelső bírósági elvi határozatban bíznak, amely ellentétes az eddigi első- és másodfokú ítéletekkel.

Időt húznak

Ha ez nem elég, az elkövetkező perekben szakértők hadát mozgósítaná a főváros, amelyek komplexebb és minden részletre kiterjedő szakvéleményekkel próbálnák meg szétzúzni az eddigi - ingatlantulajdonosoknak kedvező - szakértői véleményeket - hangzott el a hírrádióban. Ez alapján bevetnének ingatlanforgalmi szakembereket, műszeres vizsgálatokat végeznének, rekonstruálnák az adott ingatlan útépítés előtti urbanizációs helyzetét.

A rádió értesülései szerint jogi szakértők az állam felelősségét is felvetik, ezért megvizsgálnák az országos közúthálózatról érkező forgalom részesedését az érintett fővárosi útszakaszok forgalmából. Az előterjesztés szerint a főváros érdekeit szolgáló szakvélemények elkészítéséhez mintegy 60 millió forintos keretet kell biztosítani.

Az Egérút-perek mellett a főváros azzal számol, hogy hasonló kártérítési ügyek merülnek fel a Nagykőrösi úttal, a 3-as számú városi főforgalmi úttal, és a Budaörsi úttal kapcsolatban is - jelentette az InfoRádió.