Piroska
-2 °C
5 °C

Segítség a Baleseti Intézetnek

2001.10.29. 19:05
Hatvanegymillió forintot utalt át az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) számlájára az Egészségügyi Minisztérium az OBSI dolgozók nagy port kavart nyílt levelének megjelenése után. A minisztérium szerint ez még csak a kezdet, más kórházakat is hamarosan kisegítenek.
A traumatológiai költségek térítésének 20-24%-os emeléséről szóló rendeletet várhatóan a jövő héten írja alá a miniszter. Ez mintegy havi 300 milliós többletbevételt jelentene a kórházaknak, és a rendelet szeptembertől visszamenő hatállyal volna érvényes. További átutalásokra számíthat 200 milliós adósságai rendezéséhez az OBSI, és hamarosan döntenek az intézmény napi működési feltételeit javító támogatásról is.

Az OBSI felhívása óta több kórház- a Péterfy, a Heim Pál, a Jahn Ferenc, a Szent Imre kórház, és legutóbb a Madarász utcai Gyerekkórház- is csatlakozott, hogy tiltakozzon az egészségügyben tapasztalt súlyos pénzhiány, és a betegellátást veszélyeztető finanszírozás ellen. A felhívást akkor hangulatkeltésnek minősítette Mikola István, és hozzátette: a traumatológiai ellátás félkatonai körülmények között kell, hogy történjék, e téren semmiféle rebelliónak, demonstrációnak nincs helye. A minisztérium azt állítja, hogy még a nyílt levél megjelenése előtt döntöttek a kórházaknak juttatandó pénzügyi segítségről az illetékes szakmai kollégium véleményének figyelembevételével.

A minisztérium elismeri a traumatológiai osztályok alulfinanszírozottságának tényét az emelésről szóló rendelettel, mondta Kupcsulik Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Örvendetesnek tartja az OBSI tartozásrendezését, ám nem tudja, hogy milyen forrásokat fog igénybe venni a szaktárca. Külső források bevonása nélkül ugyanis csak másik intézménytől való elvonással lehetne az OEP zárt kasszájából az OBSI-hez pénzt juttatni, amely újabb feszültségekhez vezetne.