Jolán
2 °C
4 °C

Vizsgálódik az egészségügyi tárca az orvosi kamaránál

2003.09.04. 15:02
Az egészségügyi minisztérium szerint a Fidesz beférkőzött a Magyar Orvosi Kamarába, ami megnehezíti a két intézmény közötti kapcsolatokat. A MOK legutóbbi küldöttgyűlésének törvényességében is kételkedik a tárca, ezért vizsgálatot indított.
Az egészségügyi minisztérium álláspontja szerint az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény módosításának ellenzésével az orvostársadalom külön jogosítványokat akar magának. A tárcának esze ágában sincs visszavonni a jogszabály-tervezetet. Kökény Mihány politikai államtitkár szerint ugyanis a törvény pozitív és előremutató.
Ne kérdezzenek!
Noha az általánostól eltérően az egészségügyi minisztériumban tartott sajtótájékoztatón megjelent Vojnik Mária szocialista képviselő és Kökény Mihály is, akik a leginkább esélyesek a szerdán lemondott Csehák Judit posztjának betöltésére, a tájékoztatón nem voltak hajlandóak válaszolni az utódlást firtató kérdésekre.

Az egészségügyi tárca politikai államtitkára a Magyar Orvosi Kamara elnökének szerdán este tett kijelentésére reagált, miszerint a MOK továbbra is ragaszkodik törvénytervezet visszavonásához és újratárgyalásához, ugyanis a rendkívüli elnökségi ülés nem fogadta el a kormány javaslatát.

Kökény Mihály csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium mint felügyeleti szerv vizsgálatot folytat és bekérte a kamara legutóbbi küldöttgyűlésén - augusztus 16-án - készült dokumentumokat, emellett hiánypótlásra szólította fel a kamarát.

Megkérdőjelezik, hogy a MOK "törvényes módon szervezte meg küldöttgyűlését". "Nem kapták meg ugyanis az azt megelőző sikertelen küldöttgyűlés jegyzőkönyvét. A említett küldöttgyűlésen választott az orvosi kamara új elnököt Éger István személyében.

Vojnik Mária szerint fideszes politikusok tüntek fel az orvosi kamara környékén és elnökségében. Szerintük a kamara politikai érdekek kiszolgálójává válhat. Éger Istvánt, a kamara új elnökét ezidáig nem sikerült elérnünk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?