Ilona
17 °C
32 °C

Vizsgálódik az egészségügyi tárca az orvosi kamaránál

2003.09.04. 15:02
Az egészségügyi minisztérium szerint a Fidesz beférkőzött a Magyar Orvosi Kamarába, ami megnehezíti a két intézmény közötti kapcsolatokat. A MOK legutóbbi küldöttgyűlésének törvényességében is kételkedik a tárca, ezért vizsgálatot indított.
Az egészségügyi minisztérium álláspontja szerint az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény módosításának ellenzésével az orvostársadalom külön jogosítványokat akar magának. A tárcának esze ágában sincs visszavonni a jogszabály-tervezetet. Kökény Mihány politikai államtitkár szerint ugyanis a törvény pozitív és előremutató.
Ne kérdezzenek!
Noha az általánostól eltérően az egészségügyi minisztériumban tartott sajtótájékoztatón megjelent Vojnik Mária szocialista képviselő és Kökény Mihály is, akik a leginkább esélyesek a szerdán lemondott Csehák Judit posztjának betöltésére, a tájékoztatón nem voltak hajlandóak válaszolni az utódlást firtató kérdésekre.

Az egészségügyi tárca politikai államtitkára a Magyar Orvosi Kamara elnökének szerdán este tett kijelentésére reagált, miszerint a MOK továbbra is ragaszkodik törvénytervezet visszavonásához és újratárgyalásához, ugyanis a rendkívüli elnökségi ülés nem fogadta el a kormány javaslatát.

Kökény Mihály csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium mint felügyeleti szerv vizsgálatot folytat és bekérte a kamara legutóbbi küldöttgyűlésén - augusztus 16-án - készült dokumentumokat, emellett hiánypótlásra szólította fel a kamarát.

Megkérdőjelezik, hogy a MOK "törvényes módon szervezte meg küldöttgyűlését". "Nem kapták meg ugyanis az azt megelőző sikertelen küldöttgyűlés jegyzőkönyvét. A említett küldöttgyűlésen választott az orvosi kamara új elnököt Éger István személyében.

Vojnik Mária szerint fideszes politikusok tüntek fel az orvosi kamara környékén és elnökségében. Szerintük a kamara politikai érdekek kiszolgálójává válhat. Éger Istvánt, a kamara új elnökét ezidáig nem sikerült elérnünk.