Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ismét pert nyertek az egri nővérek

2001.02.09. 17:57
Újabb öt egri ápolónőnek ítélt meg egyenként 200-700 ezer forint nem vagyoni kártérítést pénteken a Miskolci Munkaügyi Bíróság, így összességében már húsz kórházi dolgozó számára született kedvező döntés - tudta meg az MTI pénteken Tomná Szabó Ritától, a bíróság elnökétől.
Az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház gyermekosztályán dolgozó ápolónők ügye 1993-ban került reflektorfénybe.

Az ügyben harminchárman fordultak a bírósághoz, keresetükben azt állították: munkahelyükön folyamatosan káros, vélhetően sugárzó hatás éri őket, ami miatt többen daganatos és más szervi megbetegedéseket kaptak. Egyik kolléganőjük rákban meg is halt.

Az egri ápolónők, illetve a kórház nagy port kavart ügyének vizsgálatába korábban bevonták a szakminisztériumot is. Annyit sikerült megállapítani, hogy valószínűleg az előfordult megbetegedéseket az osztály meghibásodott sterilizáló berendezése (is) okozhatta.

Egyenként 300-500 ezer forint kártérítés

Miután az egri bíróság összeférhetetlenséget jelentett be, ezért a tárgyalást Miskolcon tartották. Január végén született meg az első ítélet, akkor öt ápolónőnek egyenként 300-500 ezer forint nem vagyoni jellegű kártérítést ítélt meg a tanács.

Pénteken újabb öt ápolónő nyerte meg a pert, ők egyenként 200-700 ezer forint nem vagyoni kártérítést kaptak, velük együtt összességében már húsz nővér számára született kedvező ítélet.

A Miskolci Munkaügyi Bíróságon az ítéletek indoklásakor elhangzott: az osztályon dolgozó nővérek szervezetében egy olyan pszichoreaktív kórkép alakult ki, amely önmagában is betegség. Ez egyéni életkörülményeiket közepes fokon elnehezítette, állandó szorongásban, lehangoltságban éltek. Ez szervi elváltozásokat, megbetegedéseket is okozhatott.

Egyenként 300-500 ezer forint kártérítés

A pénteken meghozott ítélet - hasonlóan a korábban kihirdetettekhez - nem jogerős. Az MTI tudomása szerint az egri kórház hajlik a pénz kifizetésére, a nővérek jogi képviselője azonban fellebbezést fontolgat, a bíróság ugyanis elutasította a felperesek vagyoni kártérítéssel kapcsolatos igényét.