Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gyurcsány csalódott

2006.05.23. 12:06
A kormányfő a múlt héten szólt az ellenzéki pártoknak, hogy szívesen egyeztetne velük a kormányalakítás után benyújtandó törvényekről. Úgy néz ki, a négyszemközti találkozók elmaradnak. Gyurcsány csalódott.

A Fidesz a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslata alapján szintén ötpárti, nyilvános tárgyalást szorgalmaz a kétharmados törvényekről. Erről Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője beszélt kedden reggel az MTV Nap-kelte című műsorában.

Mint mondta, a Fidesz hétfő esti elnökségi ülésén megtárgyalták Semjén Zsolt KDNP-elnök javaslatát, amely szerint ötpárti tárgyalást kell lefolytatni, mivel nemzeti összefogásra van szükség ezekben a kérdésekben.

Ötpárti, nyilvános

"Rendben van, legyen akkor ötpárti, ne négyszemközt, ne külön-külön alkukkal próbáljon előrejutni a miniszterelnök" - tette hozzá a politikus, aki szerint a sajtó nyilvánossága előtt kell lefolytatni a megbeszélést. Navracsics Tibor szerint ugyanakkor a tárgyaláson először azt kell tisztázni, hogy pontosan milyen helyzetben van ország, és utána kell arról beszélni, hogy milyen kétharmados törvények módosítására van szükség.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök múlt hétfőn írt levelet az ellenzéki prtok vezetőinek, hogy szívesen egyeztetne velük a kormányalakítás után benyújtandó törvényekről. Dávid Ibolya másnap azt mondta, négyszemközt nem, de politikustársaival együtt kész találkozni Gyurcsány Ferenc kormányfővel.

Gyurcsány csalódott

"Elutasításuk csalódást keltő" - írta Gyurcsány Orbán Viktornak, Navracsics szavaira reagálva. Gyurcsány szerint itt az ideje, hogy "Magyarországon kormány és ellenzék párbeszéde normális, természetes eseménye legyen közéletünknek, hogy együttműködésünket ne politikai csapdák és kommunikációs trükkök, hanem Magyarország érdeke, az ország iránti elkötelezettség és közös felelősség határozza meg."

"A kormányzás felelőssége természetesen a kormányé, de Magyarország jövője iránti felelősségben osztozik kormányoldal és ellenzék" - írja a kijelölt miniszterelnök, aki szerint "erről a felelősségről szólna eszmecserénk." "Egyetértünk. Magától értetődőnek tekintem, hogy az öt parlamenti párt a sajtó nyilvánossága előtt vitázzon a kormányprogramról. Tegyük ezt úgy és ott, ahogyan és ahol a demokráciában szokás: a magyar Országgyűlésben. Tegyük ezt négy éven keresztül a hetente ülésező parlament keretei között."

Gyurcsány azt írja, hogy az egy héttel ezelőtti kezdeményezése célja az volt, hogy még a kormányprogram benyújtása előtt megismerhesse a Fidesz alkotó ellenzéki javaslatait az országreformról. "Nyitott vagyok a Fidesz konkrét javaslataira. A kormányprogram konkrétumairól kész vagyok részletes tájékoztatást adni önöknek" - írta.

Gyurcsány beszámolt arról is, hogy az MDF parlamenti képviselőcsoportjával csütörtökön létrejön az országreformról szóló egyeztetés.