Gusztáv
-4 °C
1 °C

Gyurcsány Tölgyessyvel is egyeztet

2006.10.25. 17:28
Választási kampányban a pártoknak és a jelölteknek is előre be kellene jelenteniük a gyűléseket. Este 10 és reggel 6 óra közötti időszakban a lakóépületek, iskolák, kórházak és szociális intézmények környezetében hangos tüntetést nem lehetne tartani. A kormány módosítaná a gyülekezési törvényt.

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnök három jogi szaktekintélyt kért fel a gyülekezési törvény módosításának előkészítésére. A szakértők feladata, hogy megvizsgálják a tervezetet, megfelelően biztosítja-e az alapvető emberi jogokat és megfelel-e a nemzetközi emberi jogi egyezményeknek" - áll a Kormányszóvivői Iroda szerdai közleményében.

Szaktekintély

A miniszterelnök Ádám Antal nyugalmazott alkotmánybírót, professor emeritust, az állam és jogtudományok doktorát, a Nemzetközi Alkotmányjogi Társaság Végrehajtó Tanácsának tagját; Bán Tamást, az Alkotmánybíróság korábbi elnöki főtanácsadóját, az ENSZ Önkényes Letartóztatásokat Vizsgáló Bizottságának elnökhelyettesét és Tölgyessy Péter alkotmányjogászt, volt országgyűlési képviselőt, a hatályos alkotmány egyik megalapozóját kérte fel a kétharmados parlamenti többséget igénylő törvénytervezet véleményezésére.

"A kormány összességében sem szigorítani, sem enyhíteni nem kíván a hatályos törvényi szabályozáson. A tervezett módosítás célja az, hogy egyértelművé váljon, a gyülekezési jog gyakorlásának célja a közügyek szabad, békés, és másokat a lehető legkevésbé zavaró megvitatása" - olvasható a közleményben.

Spontán tüntetéseket nem oszlatnának

A gyülekezők számára jelentene garanciát, hogy a tervezet szerint a valóban spontán tüntetéseket a jövőben pusztán a bejelentés elmulasztása miatt nem oszlathatná fel a rendőrség, ugyanakkor az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az elhúzódó tüntetések bejelentési kötelezettségén változtatni szükséges: a hosszú rendezvények esetében ötnaponta kellene megismételni a bejelentést. A tömegrendezvényeken résztvevők biztonságának garantálása érdekében a választási kampány idején a jelöltek és a jelöltet állító szervezetek választási gyűléseit a rendes tüntetésekhez hasonlóan be kellene jelenteni.

Szabályozni kell azt az esetet, amikor több tüntetést egy helyszínre szerveznek. Ilyenkor csak abban az esetben tarthatók meg a rendezvények, ha azok biztonságosan elkülöníthetők. Ellenkező esetben a korábbi bejelentő tarthatná meg a rendezvényét. A törvényben biztosítani kell azt is, hogy a nemzeti ünnepek állami rendezvényein a méltóságteljes megemlékezést ne zavarhassák meg tüntetések.

Fontos szempont az új szabályok megalkotásánál, hogy a tüntetés szervezője tartsa be a közegészségügyi, környezetvédelmi szabályokat, valamint az este 10 és reggel 6 óra közötti időszakban a lakóépületek, iskolák, kórházak és szociális intézmények környezetében hangos tüntetést ne lehessen tartani.