Ida
6 °C
9 °C

'A hit magánügy'

2004.02.15. 20:59
Az SZDSZ az egyházak finanszírozására vonatkozó javaslatot nyújt be a parlamenthez annak érdekében, hogy a jövőben az egyházak hitéleti tevékenységét ne közpénzből, hanem a hívők felajánlásaiból finanszírozzák - közölte Demszky Gábor vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.
A budapesti főpolgármester, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője elmondta: egyik javaslatuk értelmében a személyi jövedelemadó felajánlható, kétszer egy százalékát össze kell vonni, hogy a polgárok szabadon dönthessenek arról, milyen szervezeteket kívánnak támogatni.

Kétszer egy százalék

Demszky Gábor közölte: készek megvizsgálni, miképp lehetne növelni a felajánlható, összesen két százalékos adóhányadot. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy a két százalék három százalékra növekedjen.

Demszky Gábor közölte: az egyházak közfeladatait, valamint a műemlékvédelmet továbbra is az államnak kell finanszíroznia.

Politikai kérdés

Az SZDSZ szerint kényszerpályára tereli az egyéni meggyőződést, ha az egyház egy közhatalommal összefüggő intézményként jelenik meg - mondta Fodor Gábor a párt szabad tanácskozásán vasárnap a fővárosban. A Tilos Rádió kapcsán kialakult helyzet annak köszönhető, hogy Magyarországon a rendszerváltás után a vallásosság-nem vallásosság kérdése elsősorban politikai kérdéssé alakult át - vélekedett az SZDSZ ügyvivője.

Mint mondta, a magyar közéletben a tiszta beszéd hiányának oka, hogy a radikális liberális pártként induló Fidesz jobboldali elkötelezettségét bizonyítandó a háború előtti magyarországi állam-egyház modell mellett lép fel határozottan, míg a szocialisták a Kádár-rendszerbeli gyökereik "kompenzációjaként" tesznek gesztusokat az egyház felé.

Buda Péter, a Miniszterelnöki Hivatal egyházügyi tanácsadója elmondta, a kormányzati egyházpolitikai koncepció finanszírozással kapcsolatos célja, hogy a hívek tartsák fenn az egyházakat. Az egyházügyi szakértő kitért arra is, a vallások közéleti szerepének növekedése világviszonylatban is felerősödőben van, ebbe a vonulatba illeszkedik az uniós alkotmány körüli vita is.

Az MDF elítéli az SZDSZ egyházi támogatásról szóló javaslatát

Az MDF elítéli Demszky Gábor (SZDSZ) javaslata, amellyel összevonná a személyi jövedelemadó felajánlható kétszer egy százalékát - tájékoztatta az MTI-t a Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának MDF-es elnöke vasárnap közleményben. Szászfalvi László közlés szerint az MDF úgy véli: ez a bejelentés összhangban van a kormány kiszivárgott egyházpolitikájának tervezetével, "amely egymásnak ugrasztaná a civil szervezeteket és az egyházakat".

"Demszky Gábor nyilatkozata arra utal, hogy az SZDSZ Európai Parlament kampányának szerves részét képezi az egyház és keresztény ellenes emberek voksainak megszerzése" - olvasható a közleményben. A közleménye szerint az MDF ezért elítéli a főpolgármester javaslatát, és azt ajánlja neki, hogy inkább a főváros gondjaival és problémáival foglalkozzon, és ne az egyházak mozgásterét szűkítse.