Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A püspökök nem akartak tárgyalni a finanszírozás változtatásáról

2002.12.03. 18:57
A püspöki kar váratlanul kemény hangvételben bírálta a kormány egyház-finanszírozási terveit. A helyzet komolyságát jelezte, hogy a költségvetés elfogadása idején a miniszterelnök mellett a kancelláriaminiszter is kénytelen volt a felekezet vezető személyiségeivel tárgyalni. Az egyházügyi államtitkár szerint a püspöki kar korábban egyáltalán nem volt hajlandó meghallgatni azokat a módosítási elképzeléseket, amelyek a katolikusok számára kedvezőbb népszámlálási adatok helyett az adózók akarata alapján döntenék el, hogy mekkora állami támogatáshoz jut az egyház.
Hetekkel ezelőtt kísérletet tettem, hogy a kormány elképzeléseiről tájékoztassam a püspöki kart, ám Veres András püspök úr a református, evangélikus és zsidó felekezet képviselői előtt kijelentette, hogy ők erről nem hajlandók tárgyalni - jelentette ki az Indexnek Szalay István, egyházügyi címzetes államtitkár.

A nuncius tárgyalásai

Az államtitkár szerint a püspöki kar titkára javasolta, hogy az új finanszírozási tervekről a Vatikán magyarországi nagykövetével, Karl-Josef Rauber nunciussal egyeztessen. A kormány javaslata szerint ugyanis a katolikus egyház finanszírozása is megváltozna, ha a 2001-es népszámlálás vallási hovatartozási adatai helyett továbbra is az adózók rendelkezése alapján osztanák el az állami támogatást.

A katolikusokat negatívan érintő kérdés miatt a nuncius először levelet intézett Medgyessy Péter kormányfőhöz, majd tárgyalt Kiss Elemér kancelláriaminiszterrel. Szalay szerint a hétfői megbeszélésen a nuncius nem kívánt a napi politika kérdéseivel foglalkozni, és "a kormány jó szándékáról meggyőzte az, hogy az egyház hitéleti támogatása jövőre gyakorlatilag megkétszereződik". A nuncius eddig egyébként sokat tett a magyar baloldal és az egyház között a választás idején kiéleződött viszony javításáért. Többek között közbenjárásával fogadta a pápa Medgyessy Pétert, majd Szily Katalin házelnököt.

Diplomáciai alapkérdés

Tanács népszámlálás idején: tintával írja be!
Míg a tavalyi népszámlálás vallási kérésére sok felekezet hívője saját egyháza felszólítása alapján megtagadta a válaszadást, a katolikusok kifejezetten hovatartozásuk "megvallására" kérték híveiket. Az egyház hivatalos lapja az Új ember tanácsokat is adott a népszámlálás idejére: "A népszámlálás alkalmat adhat visszaélésekre, a statisztikai adatok torzításával alantas célok elérésére: Így a Magyarország jelenlegi határain kívüli népszámlálásokon tapasztaltak tanulságait levonva az alábbiakra hívjuk fel híveink figyelmét: A vallási hovatartozás kérdésére válaszolni ugyan nem kötelező, de a kérdést feltenni igen. Ezért: Ha a kérdést a számlálóbiztos nem teszi fel, ezt kérjük számon tőle! Ne fogadjuk el azt, hogy ő ezt majd utólag beírja, most csak gyorsan fussunk végig rajta! Előttünk, tintával írja be! Egyébként az ahhoz, hogy bízzak benned, először engedd meg, hogy kételkedjek elvének alkalmazásával nem árt, ha lakásunk helyszíni szemléjét nem tesszük lehetővé!"

A támogatások népszámlálási alapon történő elosztásáról szóló jogszabályt az Alkotmánybíróság vizsgálja.

Viszont az előző kormány egyházpolitikusa, Semjén Zsolt éppen Karl-Josef Rauber nunciussal állapodott meg a népszámlálás alapú pénzelosztásról. A jelenlegi ellenzék szerint a 2001-ben aláírt dokumentum részévé vált a Magyar Köztársaság és az Apostoli Szentszék között létrejött nemzetközi szerződésnek.

Ezt a meggyőződését Orbán Viktor exminiszterelnök is közleményben fejtette ki azt állítva, hogy megváltoztatása csak mindkét fél egyetértésével történhet. Az Indexnek nyilatkozó Szalay államtitkár szerint azonban a tavalyi módosítás nem része az eredeti Szentszéki megállapodásnak. Ezt az álláspontot erősítette a Külügyminisztérium nyilatkozata is, amely leszögezte a tárca diplomáciai megkeresés hiányában egyelőre jegyzőkönyvnek, emlékeztetőnek tekinti, azaz nem tartja hivatalos módosításnak a dokumentumot.

Gazdaság és politika

A jobboldal választási veresége óta a finanszírozási vita az első, amely politikailag ismét kiélezte a szocialisták és a püspöki kar viszonyát. Mint emlékezetes, hétfőn Veres András tudatos megtévesztéssel vádolta a kormánypárti politikusokat, Seregély István egri érseknek a miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról pedig a jelenleg is ülésező püspöki konferencia közleménye egyértelműen kimondja, hogy eredménytelen volt. A választások előtt sok helyen egyértelműen a jobboldal mellett kampányoló egyház hivatalos vezetője az elmúlt hetekben sem kívánt javítani a jelenlegi kormányhoz fűződő viszonyán. Seregély érsek több nyilvános egyházi eseményre kizárólag Orbán Viktort hívta meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!