Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Az MSZP bizonyítva látja a templomokban folytatott fideszes kampányt

2004.05.26. 14:47
Harrach Péter, kereszténydemokrata képviselő szerint Szabó Zoltán hisztériát kelt, amikor azzal vádolja őt, hogy az érdligeti katolikus templomban választási gyűlést tartott. Szabó felhívta a figyelmet arra, hogy Áder János fideszes frakcióvezető egy hete kijelentette, nem kampányolnak a templomokban. Harrach az Indexnek azt mondta, a nyolcvanas években is meghívták az egyházkerületekbe társadalompolitikai kérdésekről beszélgetni, ezt most se tiltsa meg neki a szocialista párt.
Harrach Péter fideszes képviselő kedden az érdligeti katolikus templomban választási gyűlést tartott, amivel megcáfolta Áder Jánost, aki a múlt héten azt állította, hogy a Fidesz nem kíván a templomokban választási kampányt folytatni - mondta Szabó Zoltán. A szocialista képviselő információi szerint kedden "délután fél hétkor az érdligeti katolikus templomban Harrach Péter, az Országgyűlés Fidesz által delegált alelnöke, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke tartott egy választási kampánygyűlést, ami meglehetősen szolid és mérsékelt hangvételű volt, különösen ahhoz képest, amit a Fidesztől megszoktunk, de mégiscsak egy kampánygyűlés volt, amelyet egy templomban tartottak".

Kérdés, válasz

A képviselő a múlt hét csütörtökön egy sajtótájékoztatón szólította fel a Fideszt, adjon egyértelmű választ arra kérdésre, kíván-e kampányolni templomokban, kívánja-e pártpolitikai rendezvényekkel megzavarni az egyházak hitéleti tevékenységét. Áder János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője visszautasította a kérdést, és úgy reagált, Fidesz nem élt soha ilyen eszközökkel és a jövőben sem fog. Szabó most ennek cáfolatát látja: "A Fidesz nemcsak akar kampányolni a templomokban, hanem kampányol is".

Nem tilthatják meg neki

Harrach Péter az Indexnek elismerte, hogy kedden az érdligeti katolikus templomban járt, mivel "harminc éve vendégként jár a különféle egyházkerületekbe társadalompolitikai kérdésekről beszélgetni". Érdligeten az Unióról és a keresztény értékekről tartott előadást. "Ez azonban nem kampányolás, hanem értékrend-képviseletről zajló beszélgetés" - jelentette ki. Harrach azt üzente Szabónak, hogy a nyolcvanas években is templomokba járt beszélgetni, és ha akkor megtehette, nem szeretné, "ha valaki azzal kísérletezne, hogy ezt most tiltsa meg neki".

Ellenzéki hangvételű gyűlés

Harrach szerint Szabó őt vallásszabadságában akarja korlátozni a tiltással. A "hisztéria" ellenére a jövőben is elmegy ilyen beszélgetésekre, ha hívják, jelentette ki. Harrach maga is helytelennek tartja, ha istentiszteleten társadalompolitikai kérdésekről esik szó, de most csak a helyiséget vették igénybe. Ha egy ilyen összejövetelen valaki megkérdezi tőle, hogy tetszik-e neki a Medgyessy-kormány, akkor elmondja, hogy nem - tette hozzá Harrach Péter.