Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán szerint az élettér nem náci kifejezés

2002.02.05. 16:51
A miniszterelnök a Vasárnapi Újság című rádióműsorban beszélt először magyar gazdasági élettérről. Ma a parlamentben úgy vélekedett, hogy ez a kifejezés nem az 1930-as évek terméke.
Orbán Viktor miért tartotta fontosnak, hogy "magyar gazdasági élettérről" beszéljen egy olyan ügy kapcsán, amely legfőképp a szomszédos országokhoz fűződő magyar viszonyt érinti - kérdezte Bauer Tamás szabad demokrata képviselő a parlament mai ülésén. Bauer szerint a miniszterelnök egy a náci politikai zsargonból származó kifejezéssel élt a kedvezmény törvény szerepét magyarázó megszólalásában a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A kormányfő meghatónak nevezte, hogy az ellenzéki képviselő szó szerint figyelmmel kíséri beszédeit Orbán magyarázata szerint a magyar gazdasági élettér nem az 1930-as évek politikai életére jellemző, hanem egy jóval korábban keletkezett kifejezés.

A magyaroknak jó

Szintén a kedvezmény törvénnyel kapcsolatban tette fel kérdését Szent Iványi István. Az SZDSZ frakcióvezetője a szemfényvesztés és a becsapás törvényének nevezte a jogszabályt, amely egyszerre rontott a határon túli magyarok helyzetén, a szomszédos államokhoz fűződő politikai kapcsolatokon és az ország európai uniós megítélésén. Szent Iványi szerint nem tudni kinek jó a státus törvény erőltetése, hiszen a külföldiek számára kialakított 81 ezres munkavállalási kvóta már nagy részt betelt. Válaszában Orbán Viktor úgy foglamazott: a magyaroknak jó. Szerinte, ha az SZDSZ is látná mekkora az igény a magyar igazolványok kiváltására, nem kritizálná a törvényt.

A Jersey-szigeteki vállalkozás-fejlesztés

Keller László szocialista képviselő interpellációjában a 100 százalékos állami tulajdonú Regionális Fejlesztési Holding sikertelen vállakozás fejlesztési akciójának hátterét firtatta.

Keller szerint a Stumpf István kancellária miniszter felügyelete alatt működő vállalkozás egy Jersey-szigeteken bejegyzett off-shore céggel kötött szindikátusi szerződést követően gyakorlatilag nem tudta teljesíteni a Sátoraljaújhelyre tervezett zöldmezős beruházásokat többszázmilliós állami támogatás és vissza nem térítendő kölcsön igénybe vétele ellenére sem.

Keller elmondta, hogy az ügylet létrehozásában Stumpf János ügyvéd, a miniszter testvére is részt vett.

A válasz

Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a képviselőtől elsősorban arról érdeklődőtt, hogy az üzleti titkot jelentő információk nyílvánosságra hozásáról egyeztett-e a cégekkel. Bogár szerint a holding tevékenysége jól illeszkedett a zempléni térség gondjait orvosló stratégiai célokba, és több, korábban tartósan munkanélküli számára is munkalehetőséget nyújtott.

Bogár szerint Stumpf János az ügyletben résztvevő német cég jogi képviseletét látta el, ám elismerte a külföldi fél büntetőjogi felelősségét. Mint mondta a Holding már több hete feljelentést tett az ügyben. Keller szerint a kormány lejáratja magát az ehhez hasonló befektetésekkel. Bogár válaszát a parlament elfogadta.