Orbán szerint az élettér nem náci kifejezés

2002.02.05. 16:51
A miniszterelnök a Vasárnapi Újság című rádióműsorban beszélt először magyar gazdasági élettérről. Ma a parlamentben úgy vélekedett, hogy ez a kifejezés nem az 1930-as évek terméke.
Orbán Viktor miért tartotta fontosnak, hogy "magyar gazdasági élettérről" beszéljen egy olyan ügy kapcsán, amely legfőképp a szomszédos országokhoz fűződő magyar viszonyt érinti - kérdezte Bauer Tamás szabad demokrata képviselő a parlament mai ülésén. Bauer szerint a miniszterelnök egy a náci politikai zsargonból származó kifejezéssel élt a kedvezmény törvény szerepét magyarázó megszólalásában a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A kormányfő meghatónak nevezte, hogy az ellenzéki képviselő szó szerint figyelmmel kíséri beszédeit Orbán magyarázata szerint a magyar gazdasági élettér nem az 1930-as évek politikai életére jellemző, hanem egy jóval korábban keletkezett kifejezés.

A magyaroknak jó

Szintén a kedvezmény törvénnyel kapcsolatban tette fel kérdését Szent Iványi István. Az SZDSZ frakcióvezetője a szemfényvesztés és a becsapás törvényének nevezte a jogszabályt, amely egyszerre rontott a határon túli magyarok helyzetén, a szomszédos államokhoz fűződő politikai kapcsolatokon és az ország európai uniós megítélésén. Szent Iványi szerint nem tudni kinek jó a státus törvény erőltetése, hiszen a külföldiek számára kialakított 81 ezres munkavállalási kvóta már nagy részt betelt. Válaszában Orbán Viktor úgy foglamazott: a magyaroknak jó. Szerinte, ha az SZDSZ is látná mekkora az igény a magyar igazolványok kiváltására, nem kritizálná a törvényt.

A Jersey-szigeteki vállalkozás-fejlesztés

Keller László szocialista képviselő interpellációjában a 100 százalékos állami tulajdonú Regionális Fejlesztési Holding sikertelen vállakozás fejlesztési akciójának hátterét firtatta.

Keller szerint a Stumpf István kancellária miniszter felügyelete alatt működő vállalkozás egy Jersey-szigeteken bejegyzett off-shore céggel kötött szindikátusi szerződést követően gyakorlatilag nem tudta teljesíteni a Sátoraljaújhelyre tervezett zöldmezős beruházásokat többszázmilliós állami támogatás és vissza nem térítendő kölcsön igénybe vétele ellenére sem.

Keller elmondta, hogy az ügylet létrehozásában Stumpf János ügyvéd, a miniszter testvére is részt vett.

A válasz

Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a képviselőtől elsősorban arról érdeklődőtt, hogy az üzleti titkot jelentő információk nyílvánosságra hozásáról egyeztett-e a cégekkel. Bogár szerint a holding tevékenysége jól illeszkedett a zempléni térség gondjait orvosló stratégiai célokba, és több, korábban tartósan munkanélküli számára is munkalehetőséget nyújtott.

Bogár szerint Stumpf János az ügyletben résztvevő német cég jogi képviseletét látta el, ám elismerte a külföldi fél büntetőjogi felelősségét. Mint mondta a Holding már több hete feljelentést tett az ügyben. Keller szerint a kormány lejáratja magát az ehhez hasonló befektetésekkel. Bogár válaszát a parlament elfogadta.