Valér
-1 °C
0 °C

Gyurcsány után 40 nap marad utódkeresésre

2008.03.31. 16:11
Most vasárnap még nem lehetnek előrehozott választások, de néhány hónap múlva igen. Több közjogi fejlemény is vezethet ahhoz, hogy új kormányfője legyen az országnak. Alkotmányjogászi útmutató.

Egy előrehozott választás esetén akár fél év is eltelhet, mire új kormánya lehet az országnak - közölte Lövétei István alkotmányjogász a távirati irodával.

Lövétei István elmondta, alkotmányjogilag kétféle módon kerülhet sor új választásokra. Az egyik lehetőség az, hogy az Országgyűlés feles döntéssel határoz az önfeloszlatásáról; ekkor az államfő új választásokat ír ki. A másik eset az, ha a miniszterelnök lemond, és 40 napig nem találnak olyan személyt, aki mögött a parlamenti többség fel tudna sorakozni egy bizalmi szavazáson. A 40 nap elteltével az államfő új választást ír ki. Ha a parlamenti többség talál olyan személyt, akit támogatna, akkor az új kormányfő megválasztásáról és a régi megbízatásának megszüntetéséről egy szavazással döntenek. Ekkor új kormányt kell alakítani, de az új miniszterelnök a korábbi miniszterek kinevezését is javasolhatja az államfőnek.

Ha a parlament a saját feloszlatásáról dönt, a határozatot megküldik a köztársasági elnöknek, aki három hónapos határidővel kiírja az új, kétfordulós országgyűlési választást. A tapasztalatok szerint az új kormány megalakulásáig csaknem fél év is eltelhet - fűzte hozzá az alkotmányjogász. Addig, az átmeneti időben a korábbi kormány marad a helyén ügyvezetőként. Ez azt jelenti, hogy az új kormány felállásáig nem hozhat önálló hatáskörben kormányrendeletet, és nem köthet nemzetközi szerződéseket sem. Megjegyezte: ha nincs parlamenti többség, akkor a képviselők törvényeket sem tudnak hozni. Egy esetleges kisebbségi kormányzás esetén a kormány hivatalban marad, ám ettől kezdve nem garantálható, hogy a törvényjavaslatokat a parlamenti többség megszavazza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!