Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az MDF minden jelöltje rontott a második fordulóban

2006.04.24. 14:35
Nemcsak a négy évvel ezelőtti nagy hajrázás, és csaknem húsz egyéni választókerületi eredmény megfordítása nem sikerült vasárnap a Fidesznek. Az ismét ellenzékbe szorult párt jelöltjeinek csaknem negyede kevesebb szavazatot kapott, mint két héttel korábban. A kormánypártok jelöltjei 206 ezerrel, az ellenzékiek - részben a mindehol rontó MDF-esek miatt - csak 40 ezerrel kaptak több szavazatot, mint április 9-én.

A két kormánypárt állva maradt jelöltjei összesen 205 823 szavazattal kaptak többet vasárnap, mint az első fordulóban. A fideszes jelölteknek - ide számítva az MDF-fel közösen induló Gémesi Györgyöt és Sisák Imrét is - 65 672-vel sikerült növelniük támogatóik számát. Az MDF-es jelöltek 25 721 szavazatot buktak, a függetlenek 9548-at nyertek, a MIÉP-Jobbik egyetlen jelöltjére 321-gyel szavaztak kevesebben most, mint az első körben.

MDF: lefeleződtek

Az MDF a parlamenti választások második fordulójának nagy vesztese: a párt állva maradt képviselőjelöltjeinek mindegyik kevesebb szavazatot kapott a második fordulóban, mint az elsőben. Nyolcan rontottak több mint ezer szavazatot, közülük a nagykállói Juhász Zoltán 3580 szavazatnyi vesztesége a rekord.

Herényi Károly Balatonbogláron mintegy kétezerrel, Dávid Ibolya Tamásiban 1700-zal kapott kevesebb szavazatot, mint az első körben. Mindössze hat olyan képviselőjük volt, aki legalább a felét megkapta a korábbi szavazatának, de négyen csak egyharmad körüli vagy alatti eredménnyel zártak, a fehérgyarmati Erdős Tamás "elvesztette" szavazóinak hetven százalékát. Az MDF második fordulóban elindult képviselői összesen mintegy 26 ezerrel kaptak kevesebb szavazatot, mint az elsőben, vagyis támogatóiknak kevesebb, mint felét tudták megtartani.

A Fidesz 26 helyen gyengült

A másik ellenzéki párt, a Fidesz-KDNP jelöltjei is csak részben tudták megtartani első fordulós támogatottságukat (szemben a négy évvel ezelőtti helyzettel, amikor a két forduló közötti mozgósításnak köszönhetően majdnem fordítani tudtak). Április 23-án csak 65 ezerrel kaptak több szavazatot a jelöltjeik, mint április 9-én, de úgy, hogy a 110-ből 25 egyéni választókerületben rontottak két héttel korábbi eredményükön.

A legnagyobb vesztes minden kétséget kizáróan az MDF-fel közös jelölt, Gémesi György volt, aki Gödöllőn 1740 szavazatot és így mandátumot veszített a háromezer támogatót szerző Fogarasiné Deák Valériával szemben. A gyengébben teljesítő többi fideszes jelölt 500-nál kevesebb szavazatot vesztett, kivéve a Zalaegerszegen a 855 szavazatos visszaesés ellenére is mandátumot szerző Gyimesi Endrét.

Az eredményén javító 84 fideszes indulóból 11-en szereztek legalább 1500 szavazattal többet, közülük öten 2000-nél is több támogatóra leltek a második fordulóban. A legeredményesebb ebből a szempontból a zalaszentgróti nyertes, Vígh László Győző lett, aki - minden bizonnyal Boros Imre független jelölt visszalépésének is köszönhetően - 2778-cal növelte szavazatainak számát.

Csak négy kormánypárti jelölt kapott kevesebbet

A szocialistáknál ugyanakkor 17 olyan jelölt volt, aki több mint háromezerrel tudta növelni támogatói számát (feltehetően a liberálisok fegyelmezett átszavazásának köszönhetően), ezen belül négy helyen több mint négyezerrel nőtt az MSZP-s jelölt támogatottsága. Igaz, az eredmény javulása nem minden esetben vezetett valódi eredménye: plusz 4347 szavazata ellenére sem tudta megszorítani Hagyó Miklós Pokorni Zoltánt a budapesti 18. számú választókerületben. A 25. számúban viszont a rekordot jelentő 4608 új támogató nélkül is nyert volna a szocialista Alexa György, aki 7000-nél több szavazatot vert az ellenfelére.

A szocialistáknak mindössze egy jelöltje - és három, SZDSZ-szel közös jelöltje - nem tudta megismételni a korábbi eredményét. Kecskeméten az SZDSZ-szel közösen jelölt Balogh László 749-cel, míg Győrött a város polgármestere, Balogh József 60-nal kapott kevesebb szavazatot a második fordulóban.

A kiskunsági megyeszékhelyen a másik koalíciós jelölt is rontott: a kecskeméti 2. számú körzetben Szécsi Gábor 11 774 szavazata csaknem 900-zal 10 875-re olvadt, míg Hankó Faragó Miklós Szombathelyen veszített 600 támogatót, de így is mandátumot szerzett. A többi liberális jelölt viszont javított, igaz, Kóka János plusz kétszáz támogatója nem volt jó az egyéni mandátumra a budapesti 1. számú választókerületben.