Ősztől minden középiskolában lesz elsősegély-tanfolyam

2009.01.02. 20:00 Módosítva: 2009.01.02. 20:00
A következő tanévtől az iskolában tanulhatják meg a gyerekek az elsősegélynyújtást, így később egyszerűbb lehet a jogosítvány megszerzése.

Az egészség-érettségi bevezetésével 16 éves korban teljes egészségi állapotfelmérést végeznek majd az iskolaorvosok a diákokon. Jelenleg ugyanis ilyen szűréseket nem végeznek - számolt be az RTL Híradó. Aki az elsősegély tantárgyból levizsgázik, annak a jogosítványhoz külön már nem kell. Ezt szeptembertől minden középiskolában bevezetik majd. Ezen kívül minden fiatalnál megnézik, hogy a korának megfelelően fejlődik-e. Ez azért fontos, mert például az ebben a korban kiszűrt gerincferdülés, vagy lúdtalp még javítható. A kamaszok több mint 60 százalékának van valamilyen csontrendszeri problémája, de nem szívesen járnak orvoshoz, az iskolákban pedig nem figyelnek eléggé erre.

Ebben a korban nem nagyon vannak vizsgálatok. Elvileg kellene lenni 18 éves korban, de azok már kifutó évfolyamok a középiskolában, és ami az egészséget illet, nem nagyon törődnek velük - mondta Gábor Edina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója. Így lehet, hogy a kamaszok egyharmada túlsúlyos, és ugyanennyien részegednek le havonta legalább egyszer. Pedig a felnőttkori szokások 70 százalékban ebben a korban alakulnak ki - mondják a szakemberek.