Natália
1 °C
7 °C

Fizetés nélküli szabadságra küldené a tanárokat az ELTE

2004.09.08. 10:52
Klinghammer István, az ELTE rektor arra szeretné megkérni szeptember 27-én az egyetemi tanácsot: menjenek egy hónap fizetetlen szabadságra kollégái, hogy elkerüljék biztos kinevezését az egyetem élére. Az egyetemnek az év végéig várható közüzemi díjakkal együtt másfél milliárdos hiánya lesz. Az Oktatási Minisztérium szerint a leépítések és a racionalizás jelentene kiutat.
Az egy havi bérrel időt és 600 millió forintot nyerne az egyetem - ennyi hiányzik a várható közüzemi díjakra -, s októberben már el tudná kezdeni a nyugdíjaztatásokat, leépítéseket és az átszervezést - nyilatkozta a Népszavának Klinghammer.

Csúnya számok
2003-ban 17 milliárd 44 millió forint volt az ELTE állami támogatása, amely 2004-re 16 milliárd 906 millióra (99,2 százalékra) csökkent. Ezen belül a hallgatói juttatások 11 százalékkal nőttek, így a működési támogatás 96,09 százalékra csökkent. A közműdíjak és az áfa emelkedése reálértékben még nagyobb csökkenést eredményez. Forrás: Népszava
Nincs politikai segítség

A pénzből fedezhetnék a kiadásokat, mert nem szeretnének közüzemi spirálba kerülni. Akkor ugyanis elveszítenék a pályázatokon nyerhető milliós forrásokat és biztost neveznének ki az intézmény élére, aki óriási leépítésekbe kezdene - tette hozzá a rektor, aki eddig abban bízott, hogy "a politika segít". Tavasz óta kérik a hiányzó összegeket a kancelláriától és az oktatási tárcától, ám most szembesültek azzal, hogy nincs politikai segítség.

Az egyetemi autonómia körébe tartozik, hogyan oldják meg a kialakult helyzetet, de nem küldhetik el fizetés nélküli szabadságra az oktatókat - nyilatkozta a napilapnak Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár. Ha a tanárok bevállalják, az lehetséges megoldás, de mivel eközben tanítani fognak, színlelt lesz a fizetetlen szabadság - tette hozzá. Korábban el kellett volna indítani és racionálisabban kezelni a kérdést, hiszen valamennyi kiadás tervezhető volt, a tárcánál pedig nincs tartalék a helyzet áthidalására - fejtette ki. A szeptember 27-i egyetemi tanácsnak a bevétel növelésével kell foglalkoznia - mondta Mang.

Az Oktatási Minisztérium a központi költségvetésből tud keretet adni a létszámcsökkentés többletterheihez - jelentette ki a helyettes államtitkár. Ugyanakkor elismerte: az idei költségvetési elvonások miatt sok egyetemen kiélezett a gazdasági helyzet. Mindezek miatt nagyon szoros gazdálkodásra kellett az egyetemeknek felkészülni, illetve nagyobb bevétel elérését célul tűzni ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?