György
8 °C
23 °C

Kóka és Eörsi fél a lehallgatástól

2007.08.08. 08:15
Az SZDSZ elnöke a Kubából majdnem kiutasított frakcióvezetővel telefonált, de nem mertek nyíltan beszélni, mert féltek, hogy lehallgatják őket. A Kubában lévő Eörsit kiutasítással fenyegették meg a szigetország hatóságai, miután ellenzékiekkel találkozott.

A Freedom House szervezésében európai politikusok nem hivatalos küldöttsége augusztus első napjaiban Kubába látogatott. Itt a hírek szerint ellenzékiekkel is találkoztak. A delegáció tagja volt Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője is.

Kiutasították-e Eörsit Kubából?

A Nap-kelte reggeli interjújában Kóka János, az SZDSZ elnöke, gazdasági miniszter elmondta, hogy a Kubában lévő Eörsit telefonon elérte, de nem tudtak teljesen nyíltan beszélni, mert tartottak attól, hogy lehallgatják őket.

Kóka cáfolta a műsorban, hogy Eörsit kiutasították volna a kubai hatóságok, amiért ellenzékiekkel találkozott. Szerinte csak fenyegették ezzel a frakcióvezetőt, aki amúgy is hazatérőben volt a karibi szigetországból.

Felkészülnek a kubai váltásra

Kóka szerint természetes, hogy kubai ellenzékiekkel találkoznak az SZDSZ politikusai, hiszen Kubában fel kell készülni az esetleges demokratikus átmenetre, a jelenlegi diktatórikus rendszer átalakulása után. A pártelnök elmondta, hogy amerikai látogatásán ő is találkozott például kubai emigránsokkal, akik a Castro-rendszerrel szemben állnak.

A Nap-keltében újságírói kérdésre kifejtette Kóka, hogy nem ért egyet az Index cikkével, miszerint nincs vasútfejlesztési koncepciója a kormánynak. Szerinte ugyanis a rendelkezésre álló uniós és más forrásokból hatszázmilliárdot költenek a vasút gördülőállományának (kocsijainak és mozdonyainak), illetve pályájának és biztonsági berendezéseinek felújítására.

Tengelyre magyar

Kóka szerint az északkelet-délnyugati és az északnyugat-délkeleti tengelyeken kell elsősorban fejleszteni a vasutat, lehetővé kell tenni a 140-160 kilométeres sebességű közlekedést. Külön kiemelte a Záhonyban létesülő intermodális (gyakorlatilag: átrakodó) vasúti központ fejlesztését, amely a kelet-nyugati kereskedelmet segítsheti elő.

A közúti fejlesztésekről is beszélt a köuzlekedési miniszter, elsősorban az M6-os Dunaújvárostól dél felé, és az M3-as Nyíregyházától kelet felé való meghosszabbítását hangsúlyozta, mint legfontosabb autópálya-fejlesztéseket. A szerdai köröshegyi völgyhíd avatását megemlítve elmondta, hogy a határig várhatóan jövő júniusra készül el az M7-es.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!