Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kóka és Eörsi fél a lehallgatástól

2007.08.08. 08:15
Az SZDSZ elnöke a Kubából majdnem kiutasított frakcióvezetővel telefonált, de nem mertek nyíltan beszélni, mert féltek, hogy lehallgatják őket. A Kubában lévő Eörsit kiutasítással fenyegették meg a szigetország hatóságai, miután ellenzékiekkel találkozott.

A Freedom House szervezésében európai politikusok nem hivatalos küldöttsége augusztus első napjaiban Kubába látogatott. Itt a hírek szerint ellenzékiekkel is találkoztak. A delegáció tagja volt Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője is.

Kiutasították-e Eörsit Kubából?

A Nap-kelte reggeli interjújában Kóka János, az SZDSZ elnöke, gazdasági miniszter elmondta, hogy a Kubában lévő Eörsit telefonon elérte, de nem tudtak teljesen nyíltan beszélni, mert tartottak attól, hogy lehallgatják őket.

Kóka cáfolta a műsorban, hogy Eörsit kiutasították volna a kubai hatóságok, amiért ellenzékiekkel találkozott. Szerinte csak fenyegették ezzel a frakcióvezetőt, aki amúgy is hazatérőben volt a karibi szigetországból.

Felkészülnek a kubai váltásra

Kóka szerint természetes, hogy kubai ellenzékiekkel találkoznak az SZDSZ politikusai, hiszen Kubában fel kell készülni az esetleges demokratikus átmenetre, a jelenlegi diktatórikus rendszer átalakulása után. A pártelnök elmondta, hogy amerikai látogatásán ő is találkozott például kubai emigránsokkal, akik a Castro-rendszerrel szemben állnak.

A Nap-keltében újságírói kérdésre kifejtette Kóka, hogy nem ért egyet az Index cikkével, miszerint nincs vasútfejlesztési koncepciója a kormánynak. Szerinte ugyanis a rendelkezésre álló uniós és más forrásokból hatszázmilliárdot költenek a vasút gördülőállományának (kocsijainak és mozdonyainak), illetve pályájának és biztonsági berendezéseinek felújítására.

Tengelyre magyar

Kóka szerint az északkelet-délnyugati és az északnyugat-délkeleti tengelyeken kell elsősorban fejleszteni a vasutat, lehetővé kell tenni a 140-160 kilométeres sebességű közlekedést. Külön kiemelte a Záhonyban létesülő intermodális (gyakorlatilag: átrakodó) vasúti központ fejlesztését, amely a kelet-nyugati kereskedelmet segítsheti elő.

A közúti fejlesztésekről is beszélt a köuzlekedési miniszter, elsősorban az M6-os Dunaújvárostól dél felé, és az M3-as Nyíregyházától kelet felé való meghosszabbítását hangsúlyozta, mint legfontosabb autópálya-fejlesztéseket. A szerdai köröshegyi völgyhíd avatását megemlítve elmondta, hogy a határig várhatóan jövő júniusra készül el az M7-es.