Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Elfogadták az EP-képviselők jogállásáról szóló törvényt

2004.06.21. 15:41
A parlament hétfői döntése nyomán több mint egymillió forint lesz a magyar EP-képviselők alapfizetése. A csaknem egyhangúan elfogadott törvény alapján, hatvan napon belül le kell mondaniuk nemzeti parlamenti mandátumokról a megválasztott EP-képviselőknek.
Az MTI jelentése szerint Országgyűlés hétfőn csaknem egyhangúlag elfogadta az Európai Parlament (EP) magyarországi képviselőinek jogállását szabályozó törvényt, amely szerint a nemzeti és az európai parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen egymással.

A törvény kimondja: az európai parlamenti képviselő nem lehet más EU-szervezetek tagja, illetve tisztviselője, továbbá sem a saját országában, sem más uniós tagállamban nem lehet a kormány vagy a parlament tagja, politikai, közigazgatási, címzetes vagy helyettes államtitkár. Az EP-képviselőknek a mandátumuk megállapításától számított 60 napon belül kell az összeférhetetlenséget megszüntetniük. A képviselőket megválasztásuk napjától mentelmi jog illeti meg, ellenük csak az Európai Parlament hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, szabálysértési eljárást indítani.

A jogszabály alapján a magyar EP-képviselők a főtisztviselők alapilletményének két és félszeresét kapják díjazásként. Ez jelenleg bruttó 1.0725.500 forint. A nyelvvizsgával rendelkezők e felett pótdíjat is kaphatnak. Egy felsőfokú C típusú nyelvvizsgáért plusz 214 ezer 500 forint, egy középfokú C típusú nyelvvizsgáért pedig plusz 128 ezer forint jár.

Az EP-képviselők tanácskozási joggal vehetnek részt az Országgyűlés állandó bizottságainak munkájában, valamint a plenáris ülésen, az európai integrációval összefüggő napirendi pontok tárgyalásában. Mandátumuk szabad, feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, képviselői tevékenységükre nézve nem utasíthatók.

A magyar EP-képviselők nem kapnak plusz pénzt a nemzeti parlamenttől költségtérítésként, viszont az Országgyűlés Hivatal irodát biztosít számulra. E melett jelentős költségtérítést kapnak az Európai Parlamenttől: hetente állják a képviselők retúrjegyét Budapest és Strasbourg között, jogosultak e mellett a honanyák és honatyák napidíjra, orvosi ellátásra, háromféle biztosításra, oktatási támogatásra, valamint egy fizetett asszisztensre is.