Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Magyar-magyar viszály a kettős állampolgárság miatt?

2004.09.21. 13:24
Hosszú távú magyar-magyar konfliktust okozhat a kettős állampolgárságról tartandó népszavazás várható kudarca, véli az Erdélyi Riport. A nagyváradi lap szerint a viszályért a Magyarok Világszövetségének meggondolatlan politikája felelős.
Magyar-magyar viszályhoz vezethet a Magyarok Világszövetségének felelőtlen politikája, írja vezércikkében az Erdélyi Riport. "A szervezet minden hatástanulmány nélkül kikényszerítette a népszavazást egy olyan kérdésben, amelyben a magyar állampolgárok tájékozatlanok" - írja Stanik István, a lap főszerkesztője.

Stanik szerint a magyarországiak többsége nem ismeri érdemben a határon túliak problémáit, véleményét sztereotípiákra alapozott közhelyek formálják. A többség a kettős állampolgárságról azt gondolja, hogy azon a kevésen, amit a magyar állam biztosítani tud polgárainak, a mostaninál több embernek kell majd osztoznia.

Bár a szociális jogok nagy részével csak a befizetők élhetnek, a szavazati jog gyakorlásához pedig bejelentett magyarországi állandó lakhely kell, a magyarok többsége ezt nem tudja, írja a lap. A szavazók legnagyobb része azonban egyszerűen nem érti a kérdést, ezért várhatóan el se megy szavazni, kudarcra ítélve a kezdeményezést.

Stanik szerint az állampolgárságtól így megfosztott határon túli magyarság "joggal érezheti" majd úgy, hogy sorsára hagyták. Ez hosszú távon is megronthatja a magyar-magyar viszonyt, a következményeket ismét a kisebbségben élők fogják megszenvedni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!